Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Zmysł smaku

- na ten temat

Polecamy

Proces erozji polega na stopniowej destrukcji i rozpuszczaniu szkliwa na skutek działania kwasów. Kwasy odpowiedzialne za erozję nie są produkowane przez bakterie jamy ustnej, lecz pochodzą z diety oraz z naszego organizmu (kwasy żołądkowe).

Aktualności

Osoby, które w ciągu dnia często sięgają po słone przekąski takie jak: chipsy, słone paluszki i innego typu delikatesy, mogą być dowodem na to, że ich zmysł smaku jest bardziej rozwinięty w kierunku „słonym” niż u innych. Od dawna wiemy, że nie ma ludzi, którzy mają identyczny zmysł smaku. Aczkolwiek, są wśród nas ...
Kawa czy sok. Bułka z serem czy z kiełbasą? Nic nie smakuje. Wiele osób poznało to uczucie, gdy były przeziębione, ale dla niektórych jest to stan codzienny. Ich zmysł smaku jest zaburzony. Przyczyny są rozmaite i nie łatwe do ustalenia. Każdy przeżył to chociaż raz: spuchnięty nos, cieknący katar, nic nie czuję… a jedzenie nie ...
Od 1905 roku firma Cadbury produkuje tabliczki czekolady mlecznej marki Dairy Milk. Rok temu jednak firma zmieniła kształt tych wyrobów, czyniąc je raczej okrągłymi. Od tamtej pory krytycy nie szczędzą krytyki, a amatorzy skarżą się na gorszy smak smakołyku – zbyt oleisty, czy zbyt słodki... Przepis jednak się nie zmienił. BBC pos...
Generalnie mówiąc, nie jest to zbyt szokujące, że zdjęcia wysokokalorycznego jedzenia mogą nagle w nas rozbudzić chęć na pizzę. Ale, w oparciu o ostatnie badanie w naukowym przeglądzie Plos ONE, można stwierdzić, że jeżeli jemy jakiś produkt patrząc na zdjęcia różnych wysokokalorycznych produktów, możemy uważać, że to, co a...
Naukowcy z Rady ds. Badań Biotechnologii i Nauk Biologicznych mają nowe i ważne spostrzeżenia na temat tego jak działa nasz zmysł słuchu. Odkrycie zespołu naukowców, prowadzonego przez profesora Johna Wooda, zapewnia nowe możliwości leczenia ludzi głuchoniemych. Profesor Wood tłumaczy: "Jak już wszyscy wiemy, nasze uszy są wypełnio...
Naukowcom udało się przywrócić myszom laboratoryjnym zdolność czucia zapachów. Jest to pierwsza udana tego typu próba, która być może przełoży się w przyszłości na opracowanie skutecznej terapii całkowitej utraty węchu, znanej jako anosmia. Uszkodzenie komórek węchowych – rzęsek – jest przyczyną nie tylko anosmii, ale ró...
Geny odpowiedzialne za wyczuwanie smaku słodkiego i pikantnego na języku, mogą odgrywać kluczową rolę dla właściwie funkcjonującego nasienia u samców, jak wyjaśniają naukowcy na podstawie badań na zwierzętach. Być może dzięki tym odkryciom będzie można leczyć skuteczniej męską niepłodność, sugeruje artykuł zamieszczony w P...
Większość ludzi z osłabionym zmysłem powonienia - wliczając tych, którzy utracili zdolność wyczuwania jakichkolwiek zapachów - przystosowuje się i uczy się radzić sobie na co dzień - twierdzą naukowcy. Niemieccy naukowcy odkryli, że dla ludzi tych na co dzień zapachy zazwyczaj są mniej istotne niż w przypadku ludzi o normalnych w...
Badacze amerykańscy i brytyjscy udowodnili istnienie, u wspólnego przodka wszystkich kręgowców, zdolność do wykrywania słabego pola elektrycznego. Prace te zostały opublikowane 11 października w naukowym przeglądzie Nature Communications. Szósty zmysł, można powiedzieć, który zachowały niektóre ryby (rekiny, przede wszystkim) oraz...
Wiele produktów spożywczych o smaku cytrusowym zawdzięcza go sztucznym substancjom chemicznym, pochodzącym z terpentyny. Szkodliwy wpływ terpentyny na organizm człowieka Terpentyna jest substancją chemiczną, bardzo istotną dla przemysłu. Terpentyny, otrzymywane z żywicy sosny, są jednakże tak toksyczne w przypadku wdychania, że może...
Według najnowszego badania sfinansowanego przez Europejską Radę Badań i opublikowanego w czasopiśmie Neuroscience, układ endokannabinoidowy kontroluje przyjmowanie pokarmu za pomocą węchu. Endokannabinoidy są konopio-podobnymi substancjami chemicznymi, które są tworzone i używane do wysyłania ‘’wiadomości’’ pomiędzy komórkam...
Opracowany przez badaczy amerykańskich czujnik BioTac ze swoimi elektrodami i wykrywaczami imituje czubek palca. Połączony z programem komputerowym, może czuć ciepło i zimno, określać teksturę oraz formę powierzchni albo przedmiotu. Jest to wynalazek, który otwiera drogę w kierunku protez kończyn górnych nowego rodzaju, ale który jes...
Co wspólnego ze sobą mają język i płuca? Naukowcy odkryli coś co pomoże odpowiedzieć na to pytanie - te dwa narządy dzielą ze sobą te same receptory gorzkiego smaku. Receptory te, znajdujące się w mięśniach oskrzeli, mogą również okazać się odpowiedzialne za astmę oraz inne choroby płuc. Naukowcy odkryli receptory gorzkiego sm...
Szczury zazwyczaj nie widzą światła podczerwonego, ale go "dotknęły" w laboratorium Duke University. Szczury wyczuły światło jako lekki dotyk, po tym jak neurobiolog Miguel Nicolelis i jego zespół wyposażyli zwierzęta w detektor podczerwieni podłączony do elektrod wszczepionych w części mózgu ssaków, który przetwarza i...
Naukowcy japońscy opracowali inteligentne okulary, które modyfikują... percepcję smaku oraz rozmiar tego, co jemy. Wynalazek ten jest dopiero na etapie prototypu, ale może już teraz cieszyć wszystkich tych, których zawodne diety skutecznie zniechęciły do odchudzania. Naukowcy z Uniwersytetu w Tokio opracowali bowiem oprawki okularów naf...

Artykuły

Każdy z nas doskonale wie, że receptory smaku znajdują się w ustach. Jednak ostatnie badania wykazują, że mamy również receptory w innych organach. Zobacz, które narządy są zdolne do wykrywania smaku i jaki to może mieć wpływ na funkcjonowanie organizmu. Pierwsze informacje o receptorach smaku ukrytych w różnych organach ludzkic...

Dyskusje użytkowników

- juz jakiś czas temu po 'wysmarkaniu się' czułam w nosie dziwny zapach , teraz zdarza się to nawet bez smarkania a przy np. jakimś wysiłku fizycznym. - w dodatku w nosie zaczęły pojawiać się drobne strupki, - ale przede wszystkim martwi mnie to, że prawie kompletnie straciłam węch i nie czuję zapachów poza tymi najbardziej chara...
Witam, mam pytanie co to może być za problem. Mianowicie okolo 2 tygodni temu zaczęła mi ropieć wewnętrzna część policzek, myśle że dziąsła raczej mi nie ropieją ale nie jestem pewien. Może tak jest ale tego nie widzę. Wyczytałem w internecie że dobre na to jest płukanie szałwią i detoseptem. Jestem w Irlandii, więc Dentosep...
Witam serdecznie Moja mama od dłuższego czasu ma problem związany z jedzeniem, gdy spożywa słodkie rzeczy odczuwa ogromną gorycz. Lekarz stwierdził, ze przyczyna moga byc problemy z watrobą, po zrobieniu badan okazalo sie ze wszystko jest w normie ale problem ciagle zostaje, bardzo proszę o opinie.. Elka00 Jakie stosowane są leki,czy pr...
Jedyny znany mi środek to Ibum w zawiesinie o smaku malinowym. Polecany dla Maluchów od 6 miesiąca życia..