Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Zawartość tłuszczów

- na ten temat

Polecamy

Proces erozji polega na stopniowej destrukcji i rozpuszczaniu szkliwa na skutek działania kwasów. Kwasy odpowiedzialne za erozję nie są produkowane przez bakterie jamy ustnej, lecz pochodzą z diety oraz z naszego organizmu (kwasy żołądkowe).

Aktualności

Obywatele Stanów Zjednoczonych mają dziś mieć w organizmach mniej tłuszczów trans niż mieli dziesięć lat temu, jak stwierdza nowe badanie. W latach 2000 – 2009, średni poziom kwasów tłuszczowych trans spadł o 58%, według nowego badania, opublikowanego w Journal of the American Medical Association. Badanie zostało przeprowadzone na...
Kiedy przychodzi czas na wybranie podwieczorku albo drugiego śniadania, większość ludzi zapomina o zasadach zdrowego odżywiania, według badania przeprowadzonego przez badaczy z uniwersytetu Guelph, w Ontario. Konkluzje z badania pokazują, że blisko 98% ludzi słyszało o tłuszczach trans oraz o złym cholesterolu, a 96% ludzi wie, że tł...
Według ostatniego badania amerykańskiego, konsumpcja tłustej żywności ma zachęcać ciało do produkowania molekuł wywołujących uczucie podobne do uczucia wywołanego paleniem marihuany. Jest to więc reakcja chemiczna, która ma sprzyjać nadmiernemu jedzeniu. Wiedzieliśmy już, że niektóre produkty spożywcze są zdolne do...
Większość konsumentów nie docenia liczby kalorii zawartych w produktach żywnościowych uznawanych za dobre dla zdrowia. A także, większość myli się co do kalorii zwartych w niezdrowych produktach żywnościowych. Co bezpośrednio wpływa na ich sposób odżywiania. Właśnie takie fakty ujawniają prace specjalistki od żywienia, pani Vé...
Fastfoody często mogą zawierać wiele soli, ale dokładne poziomy sodu zdają się bardzo zmieniać, w zależności od kraju, w którym żyjesz, jak stwierdziło nowe badanie naukowców z międzynarodowej ekipy. Prace te ukazały się w Canadian Medical Association Journal. Przyglądające się informacjom w restauracjach szybkiej obsługi w 6 k...
Fragmenty DNA odnalezione w greckich amforach datowanych na około 2 400 lat, mają potwierdzać, że te naczynia nie służyły jedynie do transportowania wina i oliwy w obszarze Morza Śródziemnego. Mogły bowiem one zawierac również, na przykład, imbir oraz miętę. Od wielu już lat, Brendan Foley z Woods Hole Oceanographic Institution (WH...
Napoje energetyczne zawiarają zbyt dużo kofeiny dla młodych ludzi. Napoje energetyzujące takie jak Guru czy Red Bull są szczególnie popularne wśród młoych ludzi, ale dziennik Journal de l'Association médicale canadienne donosi, że władze niepokoją się składem tych napojów. Napoje energetyzujące znane są z tego, że przywracają en...
Im więcej kobieta je tłuszczów pokarmowych, tym bardziej jest narażona na zachorowanie na nadciśnienie. A ryzyko jest jeszcze większe u kobiet cierpiących na otyłość, które jedzą w dodatku dużo produktów pokarmowych zawierających tłuszcze trans (utwardzone tłuszcze roślinne). Według badania amerykańskiego, przeprowadzonego na po...
Najnowsze doniesienia poddają w wątpliwość popularne porady dietetyczne odnośnie spożywania tłuszczów i ich wpływu na rozwój chorób serca. Okazało się, że zamiana tłuszczów nasyconych na wielonienasycone tłuszcze roślinne omega-6 jest związane ze zwiększonym ryzykiem śmierci wśród pacjentów cierpiących na choroby serca. Wyn...
Z przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii badań wynika, że niektóre gotowe do spożycia sałatki zawierają nawet dwa razy więcej soli niż jedzenie typu fast food. Naukowcy wykazali również, że aż 77% sałatek (łącznie 511 produktów) zawiera więcej soli niż paczka chipsów ziemniaczanych. - Kiedy wypowiadamy słowo sałatka, wyobrażamy ...
Starsi ludzie, którzy mają wysokie poziomy kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin B, C, C i E, lepiej wypadają w testach kognitywnych niż ci ludzie, którzy mają niskie poziomy wymienionych substancji. Tak przynajmniej pokazuje nowe badanie. Z drugiej strony, tłuszcze trans, jak stwierdzono, szkodzą mózgom. Razem, omega-3, witaminy ora...
Najnowsze doniesienia medyczne wskazują, że Bisfenol A zastosowany w plastikowych tarczkach smoczków przedostaje się do organizmu dzieci, ponieważ migruje do silikonu i lateksu smoczka. Laboratoryjne badania produktów dla dzieci pod kątem zawartości BPA przeprowadziły jakiś czas temy między innymi organizacje dbające o środowisko Globa...
Osoby, u których zawartość cukru we krwi jest na granicy normalnego zakresu, mogą być bardziej narażone na zanik tkanki mózgowej, który następuje wraz z wiekiem i chorobami, takimi jak demencja - jak wynika z najnowszych badań opublikowanych w numerze Neurology, czasopiśmie medycznym American Academy of Neurology. Liczne badania wykaza
Na większości etykiet umieszczonych na opakowaniach żywności nie ma wyszczególnionej zawartości potasu, występującej w danym produkcie, informują naukowcy prowadzący badania w New York City Health. To fakt warty zauważenia, po pierwsze dla tego, że ludzie dbający o zdrowie chcieliby mieć świadomość, ile potasu dostarczają swojemu ...
Badacze z Cornell University postanowili przeprowadzić badanie, by sprawdzić jak kontent telewizyjny, spożycie jedzenia i powstrzymanie się od jedzenia są powiązane między sobą. Ostatnie badanie wykazało, że oglądanie telewizji jest związane ze zwiększonym spożyciem jedzenia. Badania sugerują również, że powściągliwe osoby l...

Artykuły

Tłuszcze, zwane lipidami, stanowią jeden z najważniejszych składników odżywczych dla organizmu. Na co dzień nie tylko dostarczają nam energii, lecz także pełnią wiele innych znaczących funkcji. Co to są tłuszcze?Tłuszcze są grupą naturalnych związków organicznych o zróżnicowanej budowie. Większość z nich nie ma zapachu oraz ...

Dyskusje użytkowników

Zwykła margaryna w przeciwieństwie do masła jest produktem syntetycznym, otrzymywanym w wyniku uwodornienia tłuszczów roślinnych, w wyniku czego powstają izomery trans, znane ze "zdolności" rakotwórczych i podwyższania poziomu złego cholesterolu we krwi (poprzez specyficzne zdolności - powodowanie nieprzepuszczalności błon k...
Napewno korzystnie na florę bakteryjna wpływają jogurty, ale najlepiej te naturalne. I należy pamietać , żeby nie podawac dziecku żadnych tłuszczów - chleb z masłem zabroniony. Zero serów, owoców, warzyw - najlepiej kleiki i kaszki. Asia ma rację co do multilacu - pomaga bardzo szybko odbudować środowisko jelitowe i nie wymaga trzyma...
Niepokoi mnie poziom cholesterolu i trójglicerydów mojej babci. Wynosi on cholesterol 284 trójglicerydy 414 HDL 44 LDL niepoliczalne Babcia ma 59 lat. Brała leki Simvakard i Torvacard które powodowały silne bóle mięśni przez co musiała z nich zrezygnować. Możliwe, że jest to uwarunkowane genetycznie. Co robić aby przywrócić...
Ilu naukowców, tyle opinii. Jedni zalecają suplementację kwasami omega 3, inni przestrzegają przed ich zażywaniem. Jak wybierałam dla swoich dzieci, to sprawdziłam dokładnie skład i zawartość kwasów, a także to czy nie sa nafaszerowane cukrem i barwnikami.....