Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Wysoki poziom prolaktyny co oznacza

- na ten temat

Dyskusje użytkowników

Witam, mam 25 lat i ostatnio miałem probleme z erekcja oraz utrzymaniem wzwodu. zrobiłem badania na poziom prolaktyny, w obu przypadkach poziom wykraczal poza normy nie znacznie ale byl podwyzszony: w skali 3-15 ng/mL, moj wynik 17,2. Byłem z tym u endokrynologa, on powiedzial mi ze jezeli nie mam bólow głowy oraz zaburzen widzenia to wszystko...
Witam, wizyte u lekarza mam dopiero za 2 tygodnie, jednak przeczuwam co mi powie. Do tego czasu umre z nerwow, wiec zalaczam tu wyniki badan. FSH wyszlo mi, uwaga: 138,4. Domyslam sie, ze to oznacza moja bezplodnosc. Mam skomplikowana sytuacje - jestem po chemioterapii, miesiaczka zanikla mi w sierpniu 2009. FSH mialo okreslic dlaczego. I wygl...
A wiec tak. ostatnio mialem robione badania krwii i wyszlo mi ze mam troche za wysoki poziom trojglicerydow. Pierw dostalem lek na obnizenie tego (lipantyl jakis tam) ale skonczyl mi sie on a jest dosc drogi a takze powodowal male skutki uboczne, np. bole miesni itp. a po np. ciezszych zajeciach wfu przez kilka dni sie ruszac nie moglem :P. A wiec ...
Mam podwyższony poziom testosteronu w organiźmie. Przez to mam trądzik na twarzy.Endokrynolog przepisał mi Diane 35 i mam czekać na efekty. Chciałabym jednak wiedzieć czy coś mogłabym zmienić w moim trybie życia - może dietę. Czy są produkty, które mogą wpływać na poziom hormonów w organiźmie kobiety? Proszę o odpowiedź.....

Aktualności

Wyniki badań nad myszami, przedstawione w przeglądzie naukowym Cell Metabolism z 4 grudnia, pozwalają dojść do konkluzji, że gdy jemy za dużo, rozwija się u nas nadwaga jako efekt notorycznie podwyższonego poziomu insuliny. Co więcej, udało się stwierdzić, że zwierzęta, u których przez dłuższy czas podtrzymywany jest niski poziom...
Zespół nadpobudliwości psychoworuchowej znany jako ADHD dotyka blisko dziesięciu procent dzieci na całym świecie. Pomimo tego, jego przyczyny nie są do końca poznane. Badanie przeprowadzone przez Susan Korrick z Brigham and Women's Hospital oraz Sharon Sagiv z Boston University School of Public Health doszukuje się zależności pomiędzy w...
Niektóre czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, takie jak wysoki poziom cholesterolu i zbyt wysokie ciśnienie tętnicze, mają być związane ze spadkiem funkcji poznawczych (na przykład, pamięć, rozumowanie, itp.). Badacze z Narodowego Instytutu Zdrowia oraz Badań Medycznych (INSERM, Institut national de la santé et de la recherche m...
Dzięki dobrowolnemu przekazaniu próbek wody z prywatnych studni przez ich właścicieli, zespół naukowców przeprowadził szokujące badania, w których okazało się, że poziom fluoru wpływa na IQ dziecka. Według raportu sporządzonego przez Scientific American, w niektórych studniach znajduje się niebezpiecznie wysoki poziom fluoru. W ni...
Badacze zasugerowali, że osoby z cukrzycą mogą być bardziej skłonne do depresji, z powodu zależnośćią pomiędzy wysokim poziomem cukru we krwi a neuroprzekaźnikiem powiązanym z depresją. Poprzednie badania wskazywały na powiązania pomiędzy cukrzycą a depresją, ale naukowcy nie byli pewni mechanizmów działania tego związku. W 20...
Ciężarne kobiety, które mają wyższy poziom witaminy D we krwi, mogą być mniej zagrożone wystąpieniem stwardnienia rozsianego (MS) niż kobiety z niższym poziomem tej molekuły. Tego samego efektu nie stwierdzono u płodu - wynika z badania opublikowanego 20 listopada w internetowym wydaniu Neurology, dzienniku American Academy of Neurolog...
Naukowcy z Massachusetts General Hospital (MGH) zidentyfikowali, co może być głównym czynnikiem zwiększonego ryzyka wystąpienia powikłań w ciążach będących efektem zapłodnienie in vitro (IVF). Dwa artykuły opublikowane w czasopiśmie Fertility and Sterility potwierdzają hipotezę, że gdy podczas implantacji zarodka występuje w orga...
Poprzednie badania wykazały, że stres w ciąży wystawia zdrowie kobiet i dzieci na ryzyko. Teraz badania University of Missouri wskazują, że ciężarne kobiety z niskimi dochodami mieszkające na obszarach wiejskich, doświadczają wysokiego poziomu stresu, gdyż brak im odpowiednich środków do zaspokojenia ich dobrego emocjonalnego i fizycz...
U ponad połowy australijskich maluchów spożycie soli jest zdecydowanie za wysokie. Wraz z wiekiem podnosi ciśnienie krwi, zwiększa ryzyko udaru mózgu oraz wywołuje chorobę wieńcową. Sól to powszechny składnik, który znajdziemy w takich produktach jak chleb, ser, płatki śniadaniowe, zupy czy wędliny. Skąd tak niepokojące wyniki bad...
The Environmental Working Group, organizacja zajmująca się ochroną środowiska, a także zdrowia publicznego, ogłosiła raport, którego współautorką jest Dawn Undurraga - specjalistka żywieniowa. zgodnie z którym amerykańskie dzieci w rocznym rozrachunku spożywają ponad 4,5 kg cukru. Znajduje się on w ich codziennym śniadaniu, na kt...
Jak stwierdza badanie, kobiety, które mają wyższe poziomy witaminy D w momencie diagnozy raka piersi, zdają się mieć mniejsze guzy (P=0.0063). Badanie to przeprowadziła pani Barbara Brouwers, z uniwersytetu w Leuven w Belgii, a zostało ono przedstawione na sympozjum raka piersi, które odbywało się w San Antonio (San Antonio Breast Cancer...
Nowe badanie University of Washington ukazuje, że wysokie poziomy cukru we krwi wydają się podnosić ryzyko demencji. Naukowcy sugerują, iż w ten sposób zyskujemy nową metodę prewencji choroby Alzheimera. Wystarczy utrzymywać zdrowe poziomy glukozy we krwi. Badanie ukazało się w New England Journal of Medicine. Choroba Alzheimera to naj...
Najnowsze badanie, które zostanie opublikowane we wrześniowym wydaniu magazynu Epidemiology, wykazuje, że mężczyźni w średnim wieku są bardziej zagrożeni negatywnymi skutkami wysokich poziomów cholesterolu, niż ich rówieśniczki płci żeńskiej. Badacze przeanalizowali wyniki pod kątem ryzyka pierwszego zawału serca dla ponad 40 000 ...

Artykuły

Dwóch słynnych kanadyjskich farmaceutów, Jean-Yves Dionne oraz Michel Groleau, zalecają przede wszystkim dorzucanie rozpuszczalnego błonnika do pożywienia. Jest to technika skuteczna i niezbyt kosztowna, która, w dodatku, działa korzystnie na poziom cukru we krwi. Co sugerują więc nam farmaceuci, jeśli naprawdę zależy nam na obniżeni...
Ciągle się mówi o złym cholesterolu, podczas gdy jest on niezbędny. Jest to związek chemiczny występujący w ścianach komórkowych, a także w otoczce mielinowej (w osłonce włókien nerwowych), w naszym mózgu. Natomiast, nadmiar cholesterolu stanowi problem. Sprzyja odkładaniu się płytek miażdżycowych (atheroma) w tętnicach. Pękni...
Mało kto zdaje sobie sprawę, że nawet odrobina przypraw do codziennego dania lub napoju, może znacząco poprawić nasz stan zdrowia. Nie na darmo mówi się, że przyprawy są  niedocenianym skarbem. Bowiem mają nie tylko zdolności obniżania poziomu cukru we krwi, ale też wiele innych właściwości, na przykład: wspomagają leczenie chor...