Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Wyniki badan krwi GFR

- na ten temat

Artykuły

Podstawowym badaniem krwi jest morfologia. Polega ona na nakłuciu żyły i pobraniu 5 ml krwi, a jej celem jest ilościowa i jakościowa ocena występujących w niej elementów morfotycznych. Takie badanie powinno się przeprowadzać raz do roku. Jakie są podstawowe badania krwi?Morfologia krwi pozwala uzyskać wiele informacji na temat stanu na...

Aktualności

Wyniki najnowszych badań porównawczych inhibitorów anty-VEGF po raz kolejny potwierdzają większe bezpieczeństwo stosowania ranibizumabu (Lucentis®) nad bewacyzumabem (Avastin®)w leczeniu AMD. Ogłoszone wyniki dwuletniego badania CATT (Comparison of Age-related Macular Degeneration Treatment Trials), finansowanego przez publiczny National E...
Pierwsze wyniki Inicjatywy na rzecz Zdrowia Kobiet (IZK) zostały opublikowane 9 lipca 2002 roku i wraz z kolejnymi, które ukazały się w trakcie minionej dekady, dostarczyły wielu interesujących informacji. IZK był największym i najdłużej przeprowadzanym badaniem kobiet po menopauzie, które stosowały terapię hormonalną (TH). Wzięło ...
Do tej pory, z powodu braku rozległych i miarodajnych badań, jedynie szacowano (założenia PGE HCV), że Polacy są zakażeni HCV z częstością 1,9%. Najnowsze badania, z ostatniego kwartału 2009, przeprowadzone na największej jak dotychczas próbie, potwierdzają ten wynik. Przeciwciała antyHCV wykryto u 1,9% z 26 000 badanych. Z grupy tej...
Jak wynika z najnowszych badań, akupunktura wpływa na sposób, w jaki mózg postrzega i przetwarza ból, co sugeruje, iż ta tradycyjna chińska metoda leczenia może skutecznie pomóc w złagodzeniu bólu. Niemieccy naukowcy użyli badań rezonansowych w celu dokonania pomiaru poziomu aktywności mózgu u 18 osób, które poddawano działaniu bo...
Jak donoszą naukowcy z Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom, wskaźnik otyłości wśród amerykańskich dzieci pomniejszył się aż o 43%. Badania przeprowadzone w latach 2002-2003 odnotowały 13,9% dzieci otyłych, natomiast najnowsza publikacja (za lata 2011/2012) wykazuje jego spadek aż do 8,4 %. Dobroczynny wpływ natury Autorzy badań...
Od października do grudnia 2012 r., po raz drugi w Poznaniu, odbyła się akcja profilaktyczno-edukacyjna Centrum Stomatologii Orident „Cisi zabójcy”. Do 1 grudnia przebadano 124 osoby w kierunku groźnej choroby odogniskowej. Wyniki są alarmujące. Krótko o problemieO związku między stanem zębów a chorobami narządów odległych od jam...
Według danych opublikowanych w numerze JAMA (Journal of American Medical Association) z 26 stycznia 2010 r., u pacjentów z częstymi zaburzeniami rytmu serca, określanymi jako migotanie przedsionków, leczonych metodą ablacji cewnikowej przy użyciu cewnika NaviStar® ThermoCool®, zaobserwowano znacznie korzystniejsze wyniki po roku w...
Rozwijające się badania z zakresu psychologii już dawno udowodniły, że dzieci nie są po prostu mniejszymi wersjami dorosłych, a ich mózgi pracują w całkowicie odmienny sposób. Poznawanie tych różnic pomaga zrozumieć nam, w jaki sposób dzieci myślą i zachowują się, co może zapewnić wgląd w sposób, w jaki umysł i mózg dziecka...
Na 314 tys. urodzeń, każdego roku w Polsce na świat przychodzi ponad 25 tys. wcześniaków. Odsetek przedwczesnych porodów, następujących między 23. a ukończonym 37. tygodniem ciąży, wynosi u nas od 6 do 8,5 proc. – znacznie więcej niż w innych państwach Europy. Problemy, z którymi zmagają się wcześniaki to niekorzystne zmian...
Na 1181 dzieci z klas pierwszych, aż u ponad 320 zdiagnozowano różnego rodzaju zaburzenia wzroku, wynika z badań przeprowadzonych w ramach kampanii Szkoła Zdrowego Widzenia, które odbyły się w 42 szkołach powiatu bielskiego. - Obawiam się, że podobnie może być w całej Polsce. Musimy poważnie zastanowić się nad kondycją wzroku nasz...
Coraz więcej Polaków stara się dbać o swoje zdrowie decydując się na dobrze zbilansowaną dietę. Jak wskazują badania przeprowadzone przez instytut badawczy IQS & QUANT Group na zlecenie organizatorów kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku” stopniowo wzrasta nasza znajomość prawidłowych nawyków żywieniowych oraz w...
Krótkie nogi kłamstwa to nie jedyny problem tych, którzy się do niego uciekają. Wyniki najnowszych badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Notre Dame pokazują, że ludzie, którzy zdołali ograniczyć swoje kłamstwa w trakcie 10 tygodniowych badań, odczuwali w tym samym czasie znaczną poprawę kondycji fizycznej i umysłowej. Efekty ba...
Kapsułki marihuany nie spowolniły rozwoju stwardnienia rozsianego podczas brytyjskiego badania, rozwiewając tym samym nadzieję, iż lek może przynieść długofalowe korzyści dla pacjentów z chorobą wyniszczającą nerwy. Pomimo obiecujących oznak we wcześniejszych, krótszych badaniach naukowcy stwierdzili, iż kapsułki zawierające te...
Polki boją się osteoporozy, ale się nie badają. Według najnowszych badań TNS OBOP, przeprowadzonych na reprezentatywnej, ogólnopolskiej próbie 300 kobiet, aż 85 % respondentek po 40-stym roku życia obawia się o swoje kości. Mimo to aż ¾ z nich nigdy w życiu nie wykonało pomiaru gęstości kości (densytom...
U pacjentów z powszechnie występującym zaburzeniem rytmu serca, u których zastosowano ablację cewnikową, zaobserwowano ustępowanie objawów oraz poprawę jakości życia, w porównaniu z pacjentami stosującymi leczenie farmakologiczne.    Waterloo, BELGIA. Według danych opublikowanych w „Circulation Cardiovascular Quality and Ou...

Dyskusje użytkowników

Witam mam pytanie odnośnie moich wyników badań , nie które wyniki są lekko powyżej norm czy mam się czego obawiać : APTT 30.7 norma 20.2-30.04 APTT RATIO 1.21 norma 0.8-1.2 BILIRUBINA Całkowita 22.82 norma do 19 ASPAT(GOT) 15.98 norma 31.0 ALAT(GPT) 17.97 32.0 Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję.. Dzi...
Witam serdecznie Mam bardzo wielka prosbe o pomoc w odczytaniu wynikow badan krwi.Jestem w 18 tygodniu ciazy i strasznie sie denerwuje bo poprzednio te wyniki byly lepsze a teraz widze ze dwa parametry spadaja mi ponizej normy, czy to cos zlego moze oznaczac? leukocyty 8,01 (3,9-10) erytrocyty 3,93 (3,90-4,60) hemoglobina 11,5 (12-16) hem...
Proszę o pomoc. Na początku miałam takie wyniki: Mocz, właściwości fizyczne Barwa - ciemnożółta, mętna Ciężar właściwy - 1,025 pH - 5,0 Leukocyty - 500,0 /ul Azotyny - negatywny Białko - negatywny Cukier - norma Ciała ketonowe - 5 mg/dl Urobilinogen - norma Bilirubina - negatywny Erytrocyty - 250 /ul Wer...
Dostałam 1. wyniki hormonów, na resztę muszę czekać i dopiero wtedy będę mogła pójść z nimi do endokrynologa. Bardzo zaniepokoił mnie 1 wynik: przeciwciała anty-TG=1528 (wart.ref.<115) !! i kortzol=15,7!, DHEAS=138! (w.r.=148-407) (a anaty-TPO=20, w.r.<34; TSH=2.09, progesteron=0,29 (44.dzień cyklu), LH=6, FSH=5,5, E2=18, PRG=0,...