Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Witamina K w produktach spożywczych

- na ten temat

Polecamy

Proces erozji polega na stopniowej destrukcji i rozpuszczaniu szkliwa na skutek działania kwasów. Kwasy odpowiedzialne za erozję nie są produkowane przez bakterie jamy ustnej, lecz pochodzą z diety oraz z naszego organizmu (kwasy żołądkowe). Zęby są codziennie narażone na zawarte w produktach spożywczych kwasy. Powtarzające si

Aktualności

Kanadyjska Fundacja Chorób Serca dzwoni na alarm: Kanadyjczycy, mimo wielu kamapnii informacyjnych na temat zdrowia, w dalszym ciągu jedzą za dużo soli. Rząd tego kraju powinien działać już teraz, aby ograniczyć ilość soli w produktach spożywczych, albo konsekwencje dla zdrowia publicznego będą naprawdę poważne. Dania gotowe do spo
Międzynarodowy zespół naukowy kierowany przez badaczy z University of Santiago de Compostela udowadnia, że czytanie etykiet znajdujących się na produktach spożywczych wiąże się z zapobieganiem otyłości, szczególnie wśród kobiet. Na podstawie danych z USA naukowcy wykazali, iż konsumentki biorące pod uwagę informacje z etykiet, wa
Niebezpieczne bakterie, obecne na owocach i warzywach, mają być przyczyną ponad 200 przypadków krwotocznych biegunek oraz zespołów hemolityczno-uremicznych, czasami nawet śmiertelnych. W Niemczech, i bardziej globalnie w całej Europie, ogłoszono stan alarmowy „ratuj się kto może”. Zaniepokojenie w Niemczech (i w Europie): w
Widzimy ich coraz więcej, w coraz większej liczbie produktów. Probiotyki, czy są one prostym sposobem, który pozwala przemysłowi spożywczemu przedstawiać się jako ten naprawdę dbający o nasze zdrowie, czy też rzeczywiście mają one prawdziwe cnoty, jakie tak chętnie im przypisujemy? Zdaniem pana Claude’a Champagne, kanadyjskiego...
Ludzie z celiakią są przyzwyczajeni do szukania glutenu w swoim jedzeniu, ale powinni oni być również świadomi glutenu ukrywającego się w ich produktach kosmetycznych i toaletowych, jak ostrzegają badacze na narodowym spotkaniu gastroenterologów w Waszyngtonie, w USA. Etykietki na produktach spożywczych zawsze informują o zawartości g...
Powinniśmy spożywać więcej witaminy K2, aby utrzymać dobre zdrowie. Eksperci spotkali się ostatnio w Waszyngtonie, aby przedyskutować korzystny wpływ sera oraz produktów mlecznych na zdrowie. Podczas tego spotkania, eksperci przedstawili kilka punktów prawidłowego odżywiania się. Powinniśmy dawać więcej sera dzieciom do jedzenia, po...
Suplementy kwasu foliowego oraz dwóch innych witamin z kompleksu B (B6 i B12) nie mają statystycznie znaczącego działania na ryzyko gruczolaka jelita grubego pośród kobiet, które są zagrożone chorobą serca. Tak informują naukowcy w artykule opublikowanym w Journal of the National Cancer Institute. Około 35% amerykańskiej populacji za
Wiele produktów spożywczych o smaku cytrusowym zawdzięcza go sztucznym substancjom chemicznym, pochodzącym z terpentyny. Szkodliwy wpływ terpentyny na organizm człowieka Terpentyna jest substancją chemiczną, bardzo istotną dla przemysłu. Terpentyny, otrzymywane z żywicy sosny, są jednakże tak toksyczne w przypadku wdychania, że może...
Santé Canada próbuje uspokoić Kanadyjczyków, którzy są zaniepokojeni konkluzjami pewnego raportu odnoszącego się do wielu produktów kosmetycznych do makijażu, zawierających toksyczne metale ciężkie. Organizacja kandyjska działająca na rzecz obrony środowiska Défense environnementale, poprosiła rząd kanadyjski o bardziej restrykcy...
Wysoki poziom witaminy D w organizmie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Takie są rezultaty badania przeprowadzonego przez Helmholtz Zentrum Münche, badawczego centrum u naszych sąsiadów zza zachodniej granicy. Badanie opublikowane zostało w październikowym numerze naukowego przeglądu Diabetes Care. Antyzapalna witamina D Ja...
Nowe dyrektywy dotyczące odżywiania, opublikowane w Stanach Zjednoczonych oraz w Kanadzie, zalecają zwiększenie konsumpcji witaminy D, przypominając jednocześnie, że nic nie pozwala wierzyć, iż bardzo wysokie dawki są w stanie zapobiec rakowi albo innym chorobom. Prestiżowy Instytut Medycyny (Institute of Medicine), odgałęzienie Narodo...
Odpowiednio wysoki poziom witaminy D w organizmie, może ochraniać ludzi przed ryzykiem przedwczesnej śmierci, szczególnie jeżeli chodzi o raka i choroby serca. Naukowcy przedstawiają nowe wyniki badań. W przypadku niedoboru witaminy D, pojawiają się zagrożenia w postaci m. in. przedwczesnego zgonu. Jednak badacze przyznają, że wyniki pr...
Duńscy naukowcy sugerują, na podstawie przeanalizowanych licznych prac badawczych, że niedobór witaminy C jest czynnikiem ryzyka choroby serca. Proponują, w artykule opublikowanym w PubMed, aby przeprowadzić kolejne randomizowane badania metodą „podwójnie ślepą” i przekonać się, czy faktycznie braki tej molekuły sprzyjają progresj...
Większość chorych na raka to osoby z niedoborem witaminy C. W rzeczywistości chorzy cierpią w znacznym stopniu od nieodpowiedniego odżywania. Bądźmy szczerzy - złe odżywianie zwiększa ryzyko zatrucia, chronicznego zmęczenia i depresji. Ostatecznie, jeśli celem jest, aby w pełni wygrać z rakiem, pacjenci z nowotworami powinni spożywa...

Dyskusje użytkowników

Witam, Ostatnio pojawily sie mega koncentraty witamin. Np. Witamina C1000 z dzika roza itp witamina D3 5000.... Najczesniej sa to tabletki z USA... Czy warto to brac czy to sa zwykle podrobki? Pozdrawiam. Ja stosuję 1000mg tę w tabletkach rozpuszczanych, kupowane w naszych aptekach.. Warto, to witaminy naturalne.. Witaminy sensu stricto nat...
Cześc!mam takie jedno pytanie do jakiego czasu się podaje witamine D dla dziecka.??W szpitalu lekarka powiedziała mi,że tylko witamine K podawac do 3 miesiąca a czy witamine D jeszcze podawac a moja mała ma 9 miesięcy.... Jedni mowia ze przez 1rok zycia, inni ze do 2-3 lat.. najlepiej bedzie jak zapytasz sie pediatry :). Do ukończenia 2 lat...
Mam pytanie do młodych mam jakie witaminki powinno się podawać zdrowemu noworodkowi? W szpitalu kazali podawac Lucjanowi Baby K, takie krople z witaminą K dla niemowląt. Podaję od 8 dnia życia zgodnie z zaleceniami. Witaminę D kazali mi podawać od 3 tygodnia - dlaczego dopiero po 3??? czy podajecie jeszcze jakies witaminy waszym dzieciakom...
Czytałam, że jednym ze sposobów profilaktyki osteoporozy jest przyjmowanie witaminy D – najlepiej w czystej postaci, żeby była to odpowiednio dostosowana dawka..

Artykuły

Witamina E początkowo nazywana była czynnikiem bezpłodności, gdyż pierwsze badania wykazały, że posiada ona zdolność do przywracania płodności u zwierząt, które utraciły ją z powodu nieodpowiedniej diety. Obecnie witamina E to grupa ośmiu, rozpuszczalnych w tłuszczach związków będących pochodnymi tokolu (tokoferole)...

Galerie

Niektóre produkty spożywcze są bogate w białko, inne w witaminy, ale wszystkie mają swoje zalety oraz specjalne znaczenie. Dla niektórych ludzi kawa jest uzależnieniem, ale dla innych jest ona sposobem na relaks, przynosi wytchnienie dla umysłu, czy też po prostu jest dobrym sposobem na przerwę po długiej pracy. Jednak nadal ...