Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

W jakich produktach spożywczych występuje białko

- na ten temat

Polecamy

Proces erozji polega na stopniowej destrukcji i rozpuszczaniu szkliwa na skutek działania kwasów. Kwasy odpowiedzialne za erozję nie są produkowane przez bakterie jamy ustnej, lecz pochodzą z diety oraz z naszego organizmu (kwasy żołądkowe).

Aktualności

Kanadyjska Fundacja Chorób Serca dzwoni na alarm: Kanadyjczycy, mimo wielu kamapnii informacyjnych na temat zdrowia, w dalszym ciągu jedzą za dużo soli. Rząd tego kraju powinien działać już teraz, aby ograniczyć ilość soli w produktach spożywczych, albo konsekwencje dla zdrowia publicznego będą naprawdę poważne. Dania gotowe do spo
Międzynarodowy zespół naukowy kierowany przez badaczy z University of Santiago de Compostela udowadnia, że czytanie etykiet znajdujących się na produktach spożywczych wiąże się z zapobieganiem otyłości, szczególnie wśród kobiet. Na podstawie danych z USA naukowcy wykazali, iż konsumentki biorące pod uwagę informacje z etykiet, wa
Niebezpieczne bakterie, obecne na owocach i warzywach, mają być przyczyną ponad 200 przypadków krwotocznych biegunek oraz zespołów hemolityczno-uremicznych, czasami nawet śmiertelnych. W Niemczech, i bardziej globalnie w całej Europie, ogłoszono stan alarmowy „ratuj się kto może”. Zaniepokojenie w Niemczech (i w Europie): w
Widzimy ich coraz więcej, w coraz większej liczbie produktów. Probiotyki, czy są one prostym sposobem, który pozwala przemysłowi spożywczemu przedstawiać się jako ten naprawdę dbający o nasze zdrowie, czy też rzeczywiście mają one prawdziwe cnoty, jakie tak chętnie im przypisujemy? Zdaniem pana Claude’a Champagne, kanadyjskiego...
Mitów dotyczących diety wegetariańskiej jest mnóstwo, jednak prym wiedzie ten o pełnowartościowym białku odzwierzęcym. Powszechnie powtarzana teza o „niedoborze białkowym wegetarian” zakorzeniła się w świadomości społeczeństwa bardzo głęboko. Dlaczego?Apoteoza białka jako takiego ma swoje korzenie w początkach XX wieku, gdzi...
Serwatka białkowa może zmniejszyć ryzyko cukrzycy u osób otyłych i ryzyko chorób układu krążenia, według badań opublikowanych w czasopiśmie Journal of Proteome Research i Nordic Centre of Excellence i the Danish Council for Strategic Research. Serwatka jest formą białka, która znajduje się  w produktach mlecznych, takich jak mleko ...
Priony, czyli zakaźne białka występujące powszechnie w każdym organizmie po zmutowaniu, są znaną przyczyną choroby szalonych krów oraz innych, groźnych przypadłości. Składają się z łańcuchów aminokwasów, które zwijają się w złożone, trójwymiarowe struktury. Charakterystyczne dla prionów jest to, że są to białka, które ...
Cyberprzemoc - czyli wykorzystanie internetu, telefonu oraz innych technologii do nękania i maltretowania równieśników - często jest łączona przez media z problemem samobójstw wśród nastolatków. Jednakże nowe badanie przedstawione 20 października na spotkaniu naukowym American Academy of Pediatrics (AAP) National Conference and Exhibit...
Australijscy naukowcy odkryli białko Grb10, które odgrywa kluczową rolę w budowie i rozwoju masy mięśniowej. Białko Hulk to potoczna nazwa, jednak obrazuje jednoznacznie efekty działania białka. Dla wielu osób uprawiających aktywnie sport w celach budowy masy mięśniowej, koszmar spędzonych godzin na siłowni może nareszcie się sk...
Jedzenie małej ilości kalorii na śniadanie powoduje, że przez cały dzień podjadamy, a najcięższe pokarmy spożywamy wieczorami, co w późniejszym czasie skutkuje problemami z nadwagą. Naukowcy znaleźli jednak sposób, aby poradzić sobie z tą sytuacją. Nowe badania przedstawione zostały na corocznym spotkaniu naukowym The Obesity Soci...
Santé Canada próbuje uspokoić Kanadyjczyków, którzy są zaniepokojeni konkluzjami pewnego raportu odnoszącego się do wielu produktów kosmetycznych do makijażu, zawierających toksyczne metale ciężkie. Organizacja kandyjska działająca na rzecz obrony środowiska Défense environnementale, poprosiła rząd kanadyjski o bardziej restrykcy...

Galerie

Białko stanowi bardzo istotny składnik w diecie przyszłej mamy. Kobieta powinna codziennie zjadać porcję dobrze przyswajalnego białka wysokiej jakości. Białko jest bowiem niezbędne w procesie budowania mięśni, tkanek, enzymów oraz hormonów twojego dzidziusia....
Niektóre produkty spożywcze są bogate w białko, inne w witaminy, ale wszystkie mają swoje zalety oraz specjalne znaczenie. Dla niektórych ludzi kawa jest uzależnieniem, ale dla innych jest ona sposobem na relaks, przynosi wytchnienie dla umysłu, czy też po prostu jest dobrym sposobem na przerwę po długiej pracy. Jednak nadal ...
Od dawna wiadomo już, że białko buduje i odbudowuje nasz organizm, przy czym nie powinniśmy zapominać o innych ważnych składnikach odżywczych, które również wpływają na nasze zdrowie. Choć za jedno z najlepszych źródeł białka uważa się mięso, rośliny takie jak na przykład soja także charakteryzują się jeg...

Dyskusje użytkowników

Mam 16 lat i chciałbym sie zapytac czy moge jeść białko serwatkowe (takie dla sportowców) :?: czekam na odpowiedz ---- edit by Paweł: Tytuł tematu zmieniony na odpowiedni. Proszę nie nadawać tytułów tematu "problem", prosze nadawać tytuły bardziej mówiące o treści postu. . Po pierwsze samo bialko serwatkowe jest nie...
Mam takie pytanie,co oznacza jak w badaniu moczu u kobiety ciezarnej pojawi sie bialko?Moja kolezanka jest w 23 tyg i dzis odebrala wyniki i ma poziom bialka 8 mg/dl.Czy to cos zlego,bo wiem,ze bialka w moczu nie powinno byc?Dziekuje z gory za odpowiedz.Pozdrawiam.. Pojawienie się białka w moczu (jednym z objawów jest duża „pienistość&#...
Ja wiem ze najlepszym sposobem na odchudzenie jest picie bialka serwtakowego. Nie znam sie dokladnie ale wiem ze organizm zeby spsli<wchlonac> to bialko potrzebuje tluszczy i weglowodanow:D jak sie ich nie dostarczy to zacznie sie spalac wlasny tluszcz. JA w dwa tygodnie zrzucilem 6kilo.Wypowiedzcie sie PS jedyna ujemna tego to zapchane ner...
Zastanawiam sie czy sie zaszczepic w jednym artykule przeczytalem ze rocznie w polsce na sepse choruje ok 150 osob http://miasta.gazeta.pl/radom/1,86895,4690481.html W innych artykulach natomiast jest napisane ze wystepuje kilkanascie tysiecy rocznie. Wiec jak to jest z ta sepsa ? Czesto wystepuje czy nie ?. A przeciw czemu chcesz się zaszc...

Artykuły

Jedną z najpowszechniej spotykanych alergii pokarmowych jest uczulenie na białko mleka krowiego, pojawiające się najczęściej u niemowląt oraz kilkuletnich dzieci. Według szacunków, około 2,5 % dzieci poniżej trzeciego roku życia jest uczulonych na mleko. Systemy immunologiczne osób z opisywaną alergią mogą wykazywać patologiczn...
Coraz więcej osób świadomie podejmuje decyzję o tym, co chce jeść i jaki jest tego cel np. obniżenie cholesterolu, zrzucenie nadwagi. Dążąc do poprawy lub zachowania zdrowia warto rozważyć dietę opartą głównie na produktach pochodzenia roślinnego. Dieta bogata w owoce i warzywa, która eliminuje z codziennego jad...