Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Właściwości papai

- na ten temat

Polecamy

Proces erozji polega na stopniowej destrukcji i rozpuszczaniu szkliwa na skutek działania kwasów. Kwasy odpowiedzialne za erozję nie są produkowane przez bakterie jamy ustnej, lecz pochodzą z diety oraz z naszego organizmu (kwasy żołądkowe).

Artykuły

Melonowiec właściwy, nazywany potocznie papają, to owoc pochodzący z Ameryki Południowej, Środkowej i południowych rejonów Ameryki Północnej. Obecnie uprawia się go także w krajach na południu Europy. Miąższ tych owoców zawiera ogromne ilości witamin i substancji bioaktywnych korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Nie bez pow...
Oprócz walorów smakowych pomidory mają wiele składników, które pozytywnie wpływają na pracę organizmu. Dostarczają mnóstwo witamin i minerałów. Poprawiają pracę mózgu. Polecane są również kobietom w ciąży. Jakie jeszcze posiadają właściwości zdrowotne? Korzyści z jedzenia pomidorów Dzięki dużej zawartości witamin...
Była kiedyś przywilejem cesarzy i królów, a jej picie stawało się na dworach prawdziwą ceremonią. Herbata – znana w Chinach od 4 tysięcy lat, do Europy trafiła na początku XVII wieku i początkowo traktowana była wyłącznie jako lekarstwo. Dziś jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Delektując się jej smakiem ...
Czosnek już kilka tysięcy lat temu był uważany za środek leczniczy, a wręcz magiczny. Starożytni uważali go za panaceum na wszelkie dolegliwości. Współczesna nauka potwierdza jego zdrowotne właściwości, które wpływają na ludzki organizm. Roślina ta przywędrowała do nas z rozległych stepów Azji Środkowej. Obszar, gdzie ją...
Od jakiegoś czasu coraz więcej słyszy się o olejku arganowym i jego zbawiennych właściwościach. Jednak nie każdy z nas tak dokładnie wie, o co w ogóle chodzi w fenomenie tego niezwykłego eliksiru młodości. Olejek wytwarzany jest z owoców drzewa arganowego, które występuje tylko w jednym miejscu na świecie tzn. w południowo zachodn...
Melisę można uznać za roślinę, która z pewnością przywraca radość. Pobudza, ale jednocześnie przynosi ukojenie dla przewodu pokarmowego i wzmacnia żołądek. Zioło to ma niesamowite właściwości i nie sposób wymienić je wszystkie, natomiast niezwykle cenną zaletą jest jej przeciwwirusowe działanie. Warto więc uwzględnić ją w...
Bardzo często słyszmy, że powinniśmy ograniczyć słodkie pokarmy, gdyż działają one bardzo szkodliwie na nasz organizm. Oczywiście, jeśli myślimy o typowym cukrze bądź batonikach, to jak najbardziej można się z tym zgodzić. Zupełnie inaczej natomiast wygląda sytuacja, kiedy sięgamy po miód. Dlaczego? Miód co prawda jest sł...
Każdy o nim słyszał, ale pewnie nie każdy wie, jak duże zastosowanie ma jeden z najpopularniejszych olejków eterycznych. Pozyskiwany z kwiatów lawendy wąskolistnej jest przede wszystkim znany ze swoich właściwości leczniczych. Oprócz tego cieszy się bardzo szerokim zastosowaniem w przemyśle kosmetycznym, perfumeryjnym oraz spożywczym...
Krzew ten występuje w całej Europie z wyjątkiem jej północnych krańców. W tradycyjnej medycynie ludowej jest znany jako bździuch, pankracina czy swiętojanki. Mowa o czarnej porzeczce. Choć spożywa sie ją od XVI wieku, kiedy to była lekiem na „żołądek, gorączkę i pragnienie”, dopiero od kilkudziesięciu lat są znane jej dokła...
Szpinak niestety nie ma zbyt ciekawej opinii. Czy jednak słusznie? Może warto przeczytać i zapoznać się z jego zaletami, by odczarować jego zły urok i jednak zacząć wprowadzać go do naszego codziennego menu. Czym jest szpinak? Szpinak to warzywo z rodziny kosmowatych. Do Europy dotarł z Persji. Znany był już za czasów średniowie...
Brukselka jest rośliną powszechnie uprawianą w Europie jako jadalne zielone warzywo. Warzywa te, które przypominają małą kapustę są zazwyczaj gotowane na parze i później dodawane do dań mięsnych, w tym tradycyjnych obiadów świątecznych. To nie przypadek, że brukselka, podobnie jak inne warzywa z rodziny krzyżowych, takich jak ...
Jeśli w twojej diecie nie ma truskawek, powinno się to zmienić jak najszybciej. Te czerwone owoce, nie tylko wyśmienicie smakują, ale także zawierają wiele substancji, które bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i zapobiegają najróżniejszym chorobom. Jedzenie wszystkich rodzajów warzyw i owoców łącznie z truskawkami zawsz...
Jedną z grup związków należących do polifenoli, czyli związków organicznych zbudowanych z pierścienia aromatycznego i przyłączonych do niego grup hydroksylowych (min. dwóch), są garbniki (taniny). Ich cechą charakterystyczną jest zdolność do tworzenia trwałych połączeń z białkami. W środowisku wodnym garbniki mogą ulegać rea...

Dyskusje użytkowników

U mnie czosnek przechodzi z pokolenia na pokolenie... Mój tata zawsze go stosował na katar, robił jakiś receptury. Na garazu zawsze wisi cały stos czosnku :-) więc mamy go na zapas :) Mimo okropnego zapachu czosnek to naprawdę kluczowy element diety, tak jak niektóre warzywa choćby przykładowa cebuleczka.....
Trzy lata temu stwierdzono u mnie niedoczynnosć tarczycy a skutki tej choroby to +20kg i słodycze =25 kg nadwagi myslałam ze umre ale zapaliła się lampka dość tego nigdy nie byłam tak gruba a mam wzrostu 154cm.Zaczelam od niejedzenia kolacji i wpadła mi książka o occie jabłkowym pomyślałam rewelacja więc do dzieła.Wiedzac że moja ...
Oprócz tylu wspaniałych właściwosci leczniczych czosnku warto dodać jego nie zastąpione właściwości jako przyprawa! Sprawdza się świetnie w wielu produktach, dzięki czemu zawsze czerpiemy z niego witaminy. Do obiadu specjalnego może posłużyć jako pyszny sos czosnkowy, nawet do ziemniaków w domu dodajemy rozgnieciony czosnek ze szcz...
Proponuje wzbogacić zimową dietę o kilka nietypowych "naturalnych antybiotyków": jekyllhyde.kakadoo.pl/?p=1387 Najbardziej zdziwiły mnie prozdrowotne właściwości arbuza - tylko gdzie go kupić o tej porze?.

Aktualności

Badanie University of Karachi donosi, że papaja i jej nasiona mają wiele rozlicznych korzystnych dla zdrowia właściwości. Naukowcy Marian Naseem i Muhammad Karam Nasir odkryli, że różne składniki odżywcze w tym owocu mogą wspomagać zdrowie. Badacze dodają, że w niektórych krajach ludzie posługują się papają w leczeniu chorób i w...
Wraz ze szpinakiem i jarmużem, brokuły to jedno z najbardziej pożywnych i wartościowych warzyw. Wśród starożytnych Rzymian, brokuł był postrzegany jako jedno z najbardziej wartościowych warzyw, które posiada również właściwości lecznicze. Ostatnio przeprowadzane badania wykazały, że brokuły są skuteczne w zapobieganiu i leczeniu...

Galerie

Właściwości czarnej rzepy były znane już w starożytności. Zawiera ona w sobie wiele związków, które działają korzystnie np. na skórę głowy. Rzepa zawiera również substancje, które działają odkażająco, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Bulwa rzepy bogata jest w potas, żelazo, wapń, magnez fosfor oraz siarkę....