Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Właściwości calcium

- na ten temat

Aktualności

Suplementy calcium mają mieć korzystne działanie, ale umiarkowane, na utratę wagi, donosi pewne badanie brytyjskie. Badacze doszli do takiego wniosku analizując dane pochodzace z siedmiu badań klinicznych, zatrzymujących się przy możliwym powiązaniu między suplementami calcium a redukcją wagi u osób cierpiących na otyłość alb...
Zażywanie suplementów wapnia jest niestety odradzane z całą stanowczością przez British Medical Journal, po publikacji badania wykazującego, że może to podwyższać o całe 30% ryzyko wystąpienia problemów sercowych. Nawet osoby cierpiące już na osteoporozę powinne zastanowić się conajmniej dwa razy, zanim zażyją calcium. Tak przy...
Suplementy wapnia przepisywane kobietom – w połączeniu bądź nie z witaminą D – w celu zapobiegania albo leczenia osteoporozy, mają zwiększać w sposób niewielki, ale znaczący, ryzyko ucierpienia z powodu zawału serca oraz incydentu naczyniowo-mózgowego (udaru mózgu). Tak przynajmniej wynika z analizy wielu badań klinicznych...

Artykuły

Na rynku jest tyle produktów z wapniem, że naprawdę ciężko jest się w tym odnaleźć. Węglan wapnia, suplement najczęściej używany i najczęściej przepisywany, wcale nie jest najbardziej interesujący. Prawdą jest, że molekuła węglanu wapnia jest najbogatsza w calcium elementarne (zawiera go 40%). Jego gęstość pozwala więc produ...
Pytanie to jest jak najbardziej zasadne. Toczą się bowiem całe debaty nad znaczeniem skutecznej dawki oraz nad pojęciem zalecanej dawki dziennej. Zalecana dawka dzienna w zależności od narodowości. To nie żart. Czy wiedzieliście, że zalecana dawka dzienna (ZDD) zmienia się w zależności od kraju? Na przykład, w Ameryce, ZDD dla osoby ...
Aby nasz organizm był zdrowy i pełen energii należy dostarczać mu codziennie odpowiedniej dawki witamin i minerałów. Długotrwały brak któregoś z podstawowych składników odżywczych sprawi, że pogorszy się stan naszego zdrowia. Wapń jest jednym z takich niezbędnych z minerałów. O wapniu słów kilka...Wapń jest pierwiastkiem o sym...
Była kiedyś przywilejem cesarzy i królów, a jej picie stawało się na dworach prawdziwą ceremonią. Herbata – znana w Chinach od 4 tysięcy lat, do Europy trafiła na początku XVII wieku i początkowo traktowana była wyłącznie jako lekarstwo. Dziś jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Delektując się jej smakiem ...
Czosnek już kilka tysięcy lat temu był uważany za środek leczniczy, a wręcz magiczny. Starożytni uważali go za panaceum na wszelkie dolegliwości. Współczesna nauka potwierdza jego zdrowotne właściwości, które wpływają na ludzki organizm. Roślina ta przywędrowała do nas z rozległych stepów Azji Środkowej. Obszar, gdzie ją...
Od jakiegoś czasu coraz więcej słyszy się o olejku arganowym i jego zbawiennych właściwościach. Jednak nie każdy z nas tak dokładnie wie, o co w ogóle chodzi w fenomenie tego niezwykłego eliksiru młodości. Olejek wytwarzany jest z owoców drzewa arganowego, które występuje tylko w jednym miejscu na świecie tzn. w południowo zachodn...
Melisę można uznać za roślinę, która z pewnością przywraca radość. Pobudza, ale jednocześnie przynosi ukojenie dla przewodu pokarmowego i wzmacnia żołądek. Zioło to ma niesamowite właściwości i nie sposób wymienić je wszystkie, natomiast niezwykle cenną zaletą jest jej przeciwwirusowe działanie. Warto więc uwzględnić ją w...
Bardzo często słyszmy, że powinniśmy ograniczyć słodkie pokarmy, gdyż działają one bardzo szkodliwie na nasz organizm. Oczywiście, jeśli myślimy o typowym cukrze bądź batonikach, to jak najbardziej można się z tym zgodzić. Zupełnie inaczej natomiast wygląda sytuacja, kiedy sięgamy po miód. Dlaczego? Miód co prawda jest sł...
Szpinak niestety nie ma zbyt ciekawej opinii. Czy jednak słusznie? Może warto przeczytać i zapoznać się z jego zaletami, by odczarować jego zły urok i jednak zacząć wprowadzać go do naszego codziennego menu. Czym jest szpinak? Szpinak to warzywo z rodziny kosmowatych. Do Europy dotarł z Persji. Znany był już za czasów średniowie...
Brukselka jest rośliną powszechnie uprawianą w Europie jako jadalne zielone warzywo. Warzywa te, które przypominają małą kapustę są zazwyczaj gotowane na parze i później dodawane do dań mięsnych, w tym tradycyjnych obiadów świątecznych. To nie przypadek, że brukselka, podobnie jak inne warzywa z rodziny krzyżowych, takich jak ...
Jedną z grup związków należących do polifenoli, czyli związków organicznych zbudowanych z pierścienia aromatycznego i przyłączonych do niego grup hydroksylowych (min. dwóch), są garbniki (taniny). Ich cechą charakterystyczną jest zdolność do tworzenia trwałych połączeń z białkami. W środowisku wodnym garbniki mogą ulegać rea...
Wiele badań wykazało, że niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 prowadzi do wystąpienia różnych choroby układu nerwowego, krążeniowego bądź pokarmowego. Osoby, które pragną cieszyć się dobrym zdrowiem powinny włączyć do swojej diety olej lniany, który dzięki wysokiej  zawartości korzystnie działających kwasów tłuszczowych...

Dyskusje użytkowników

Witam. Uprzejmie proszę o informację odnośnie wyniku Tk W pniu lewej tętnicy wieńcowej oraz jej gałęzi zstępującej przedniej i brzeżnej obecne są zwapnienia. Ilość zwapnień w jednostkach Agatstona LMA 68j.A. LAD 7j.A. Prawdopodobne, minimalne zwężenia naczyń. Umiarkowane ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych Mam 43 lata i...
U mnie czosnek przechodzi z pokolenia na pokolenie... Mój tata zawsze go stosował na katar, robił jakiś receptury. Na garazu zawsze wisi cały stos czosnku :-) więc mamy go na zapas :) Mimo okropnego zapachu czosnek to naprawdę kluczowy element diety, tak jak niektóre warzywa choćby przykładowa cebuleczka.....
Trzy lata temu stwierdzono u mnie niedoczynnosć tarczycy a skutki tej choroby to +20kg i słodycze =25 kg nadwagi myslałam ze umre ale zapaliła się lampka dość tego nigdy nie byłam tak gruba a mam wzrostu 154cm.Zaczelam od niejedzenia kolacji i wpadła mi książka o occie jabłkowym pomyślałam rewelacja więc do dzieła.Wiedzac że moja ...
Oprócz tylu wspaniałych właściwosci leczniczych czosnku warto dodać jego nie zastąpione właściwości jako przyprawa! Sprawdza się świetnie w wielu produktach, dzięki czemu zawsze czerpiemy z niego witaminy. Do obiadu specjalnego może posłużyć jako pyszny sos czosnkowy, nawet do ziemniaków w domu dodajemy rozgnieciony czosnek ze szcz...

Galerie

Właściwości czarnej rzepy były znane już w starożytności. Zawiera ona w sobie wiele związków, które działają korzystnie np. na skórę głowy. Rzepa zawiera również substancje, które działają odkażająco, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Bulwa rzepy bogata jest w potas, żelazo, wapń, magnez fosfor oraz siarkę....