Szukaj:

Właściwości aspiryny

- na ten temat

Aktualności

Wielu konwencjonalnych lekarzy doradza pacjentom, aby zażywali aspirynę codziennie, w celu zapobiegania zwałom serca, rakowi, udarom mózgu. Ale zażywanie tego leku kilka razy w tygodniu, kiedy nie jesteśmy chorzy, może być niewiarygodnie niebezpieczne, przede wszystkim dla wzroku. Tak wynika z ostatniego badania, opublikowanego w Journal o...
Mała codzienna dawka aspiryny być może zmnejszy o jedną czwartą ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, a o jedną trzecią ryzyko zgonu z powodu tego raka, ujawnia nowe badanie, opublikowane na stronie internetowej przeglądu naukowego The Lancet. Ale eksperci potwierdzają, że efekty uboczne aspiryny, takie jak krwawienia i bóle żoł
Naukowcy z Brigham and Woman's Hospital w Bostonie (stan Massachusetts) przeprowadzili badania w grupie ponad 22 tys. mężczyzn. Wszyscy byli lekarzami w wieku od 40 do 84 lat. Połowie z nich zalecono codziennie zażywać niskie dawki aspiryny. Stan zdrowia lekarzy śledzono średnio przez kolejne 5 lat. Jak obliczyli naukowcy, regularne pr...
Starsi ludzie, którzy regularnie zażywają aspirynę, mogą być bardziej zagrożeni problemami wzroku, które są związane z wiekiem. Badania, przeprowadzone przez naukowców z całej Europy, pokazują, że ludzie, którzy zażywają aspirynę dwa razy dziennie, są dwa razy bardziej narażeni na zachorowanie na zwyrodnienie plamki żółtej ok...
Pacjenci z tymi nowotworami, którzy regularnie zażywali niewielkie ilości leku przed diagnozą choroby, mają mniejsze zaawansowane guzy, według badania Karolinska Institutet w Sztokholmie w Szwecji. Już wcześniej wiedziano, że aspiryna jest związana z mniejszym ryzykiem zgonu pośród ludzi z rakiem jelita grubego. Badanie ukazało się w...
Naukowcy z Narodowego Instytutu Zdrowia sugerują, iż kobiety zażywające codziennie małą dawkę aspiryny mogą obniżyć ryzyko wystąpienia u nich raka jajnika o prawie 20%. Wyniki swoich badań opublikowali w “Journal of the National Cancer Institute”. Fakty dot. raka jajnika Narodowy Instytut Raka określił, iż ok. 22 tysiące nowych...
Jak wynika z najnowszych badań, codzienne zażywanie niskich dawek aspiryny może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego. Wcześniejsze badania wykazały, iż ryzyko raka jelita grubego obniżają większe dawki aspiryny. – Nasze badanie jako jedno z pierwszych udowadnia, że niższe dawki — mniej prawdopodobne do wywołania efektów u...
Wraz ze szpinakiem i jarmużem, brokuły to jedno z najbardziej pożywnych i wartościowych warzyw. Wśród starożytnych Rzymian, brokuł był postrzegany jako jedno z najbardziej wartościowych warzyw, które posiada również właściwości lecznicze. Ostatnio przeprowadzane badania wykazały, że brokuły są skuteczne w zapobieganiu i leczeniu...

Dyskusje użytkowników

U mnie czosnek przechodzi z pokolenia na pokolenie... Mój tata zawsze go stosował na katar, robił jakiś receptury. Na garazu zawsze wisi cały stos czosnku :-) więc mamy go na zapas :) Mimo okropnego zapachu czosnek to naprawdę kluczowy element diety, tak jak niektóre warzywa choćby przykładowa cebuleczka.....
Trzy lata temu stwierdzono u mnie niedoczynnosć tarczycy a skutki tej choroby to +20kg i słodycze =25 kg nadwagi myslałam ze umre ale zapaliła się lampka dość tego nigdy nie byłam tak gruba a mam wzrostu 154cm.Zaczelam od niejedzenia kolacji i wpadła mi książka o occie jabłkowym pomyślałam rewelacja więc do dzieła.Wiedzac że moja ...
Według mnie żadne metody nie są w stanie zwalczyć tego wirusa.Stosowałam plastry, różne maści itd, nic nie pomogło!Jeszcze bardziej się powiększało, miałam ich aż 4.! :/ wszystkie na ustach.Koleżanka mi podpowiedziała że dobre jest stosowanie Aspiryny C, rozkruszyć i zmieszać z jedną kroplą wody.Zrobić papkę i przyłożyć.Na...
Moja siostra dziś wieczorem wzięła tabletkę aspiryny. Później okazało się, że termin ważności upłynął 10.2004r. Czy ktoś wie, czy to może zagrażać w jakiś sposób zdrowiu albo życiu? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.. Nie wiem co odpowiedzieć.Nie jestem lekarzem,ale wydaje mi się że aspiryna po prostu nie zadziała.....

Artykuły

Właściwości zdrowotne imbiru są powszechnie znane na całym świecie. Imbir jest wręcz skarbnicą substancji o właściwościach uzdrawiających. W Azji niemal niewyobrażalne jest przygotowanie bez niego posiłku, a starożytny system medycyny indyjskiej - ajurweda opisuje go jako afrodyzjak. Na co pomaga dokładnie? O tym poniżej. Korzy...
Jagody pojawiają się w okresie letnim (czerwiec-wrzesień). Każdy wie, że są pyszne, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z ich zbawiennego wpływu na nasz organizm, dlatego znajdują zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, a także kosmetycznym. Warto wiedzieć, że od bardzo dawna znano właściwości zdrowotne jagód. W czasach, gdy...
Cynamon jest podobno najstarszą przyprawa świata - jego właściwości były znane już w starożytności. Chińczycy i Egipcjanie wykorzystywali go na wiele sposobów. Jest smaczną przyprawą o cudownym aromacie, którą można wykorzystać w kuchni. Swoje zastosowanie znajduje także w medycynie. Cynamon otrzymywany jest z kory drzewa cyna...
Wiesiołek zalicza się do roślin zielonych z rodziny wiesiołkowatych. Jest rośliną pospolitą, jednak posiada wiele cennych właściwości, które cenione są przez lekarzy, farmaceutów oraz kosmetologów. Przekonaj się, czy olej z wiesiołka pomoże również Tobie. Olej z wiesiołka a płodność W dzisiejszych czasach problem bezpło...
Czerwona glinka polecana jest przede wszystkim osobom z cerą wrażliwą i ze skłonnościami do alergicznych zmian. Jej regularne stosowanie uszczelnia naczynia krwionośne i minimalizuje ryzyko ich pękania. Często stosuje się ją również w leczeniu trądziku różowatego. Należy uważać, ponieważ przy dłuższym stosowaniu może przyciemn...
Oprócz walorów smakowych pomidory mają wiele składników, które pozytywnie wpływają na pracę organizmu. Dostarczają mnóstwo witamin i minerałów. Poprawiają pracę mózgu. Polecane są również kobietom w ciąży. Jakie jeszcze posiadają właściwości zdrowotne? Korzyści z jedzenia pomidorów Dzięki dużej zawartości witamin...
Kocanka to krzew o drobnych żółtych kwiatach, charakterystyczny dla terenów Europy. W języku potocznym nazywana jest nieśmiertelnikiem, gdyż jej kwiaty długo po zasuszeniu utrzymują swoją barwę. Kocanka nie jest popularna w Polsce, dlatego jej wszechstronne działanie może być zaskoczeniem - poznaj właściwości oleju z kocanki. W...
Była kiedyś przywilejem cesarzy i królów, a jej picie stawało się na dworach prawdziwą ceremonią. Herbata – znana w Chinach od 4 tysięcy lat, do Europy trafiła na początku XVII wieku i początkowo traktowana była wyłącznie jako lekarstwo. Dziś jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Delektując się jej smakiem ...
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości