Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Właściwości aspiryny

- na ten temat

Polecamy

Proces erozji polega na stopniowej destrukcji i rozpuszczaniu szkliwa na skutek działania kwasów. Kwasy odpowiedzialne za erozję nie są produkowane przez bakterie jamy ustnej, lecz pochodzą z diety oraz z naszego organizmu (kwasy żołądkowe).

Aktualności

Wielu konwencjonalnych lekarzy doradza pacjentom, aby zażywali aspirynę codziennie, w celu zapobiegania zwałom serca, rakowi, udarom mózgu. Ale zażywanie tego leku kilka razy w tygodniu, kiedy nie jesteśmy chorzy, może być niewiarygodnie niebezpieczne, przede wszystkim dla wzroku. Tak wynika z ostatniego badania, opublikowanego w Journal o...
Mała codzienna dawka aspiryny być może zmnejszy o jedną czwartą ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, a o jedną trzecią ryzyko zgonu z powodu tego raka, ujawnia nowe badanie, opublikowane na stronie internetowej przeglądu naukowego The Lancet. Ale eksperci potwierdzają, że efekty uboczne aspiryny, takie jak krwawienia i bóle żoł
W artykule opublikowanym w magazynie ACS Nano naukowcy donoszą, iż udało im się opracować nową postać aspiryny, która może działać także u ludzi, którzy nie odpowiadają na ten lek. W Stanach Zjednoczonych ok. 60 000 000 zażywa aspirynę każdego dnia, w celu zredukowania ryzyka zawału serca i udaru mózgu. Dr Shiqi Peng i dr Ming Z...
Naukowcy z Brigham and Woman's Hospital w Bostonie (stan Massachusetts) przeprowadzili badania w grupie ponad 22 tys. mężczyzn. Wszyscy byli lekarzami w wieku od 40 do 84 lat. Połowie z nich zalecono codziennie zażywać niskie dawki aspiryny. Stan zdrowia lekarzy śledzono średnio przez kolejne 5 lat. Jak obliczyli naukowcy, regularne pr...
Starsi ludzie, którzy regularnie zażywają aspirynę, mogą być bardziej zagrożeni problemami wzroku, które są związane z wiekiem. Badania, przeprowadzone przez naukowców z całej Europy, pokazują, że ludzie, którzy zażywają aspirynę dwa razy dziennie, są dwa razy bardziej narażeni na zachorowanie na zwyrodnienie plamki żółtej ok...
Pacjenci z tymi nowotworami, którzy regularnie zażywali niewielkie ilości leku przed diagnozą choroby, mają mniejsze zaawansowane guzy, według badania Karolinska Institutet w Sztokholmie w Szwecji. Już wcześniej wiedziano, że aspiryna jest związana z mniejszym ryzykiem zgonu pośród ludzi z rakiem jelita grubego. Badanie ukazało się w...
Naukowcy z Narodowego Instytutu Zdrowia sugerują, iż kobiety zażywające codziennie małą dawkę aspiryny mogą obniżyć ryzyko wystąpienia u nich raka jajnika o prawie 20%. Wyniki swoich badań opublikowali w “Journal of the National Cancer Institute”. Fakty dot. raka jajnika Narodowy Instytut Raka określił, iż ok. 22 tysiące nowych...
Jak wynika z najnowszych badań, codzienne zażywanie niskich dawek aspiryny może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego. Wcześniejsze badania wykazały, iż ryzyko raka jelita grubego obniżają większe dawki aspiryny. – Nasze badanie jako jedno z pierwszych udowadnia, że niższe dawki — mniej prawdopodobne do wywołania efektów u...
Wraz ze szpinakiem i jarmużem, brokuły to jedno z najbardziej pożywnych i wartościowych warzyw. Wśród starożytnych Rzymian, brokuł był postrzegany jako jedno z najbardziej wartościowych warzyw, które posiada również właściwości lecznicze. Ostatnio przeprowadzane badania wykazały, że brokuły są skuteczne w zapobieganiu i leczeniu...

Dyskusje użytkowników

U mnie czosnek przechodzi z pokolenia na pokolenie... Mój tata zawsze go stosował na katar, robił jakiś receptury. Na garazu zawsze wisi cały stos czosnku :-) więc mamy go na zapas :) Mimo okropnego zapachu czosnek to naprawdę kluczowy element diety, tak jak niektóre warzywa choćby przykładowa cebuleczka.....
Trzy lata temu stwierdzono u mnie niedoczynnosć tarczycy a skutki tej choroby to +20kg i słodycze =25 kg nadwagi myslałam ze umre ale zapaliła się lampka dość tego nigdy nie byłam tak gruba a mam wzrostu 154cm.Zaczelam od niejedzenia kolacji i wpadła mi książka o occie jabłkowym pomyślałam rewelacja więc do dzieła.Wiedzac że moja ...
Według mnie żadne metody nie są w stanie zwalczyć tego wirusa.Stosowałam plastry, różne maści itd, nic nie pomogło!Jeszcze bardziej się powiększało, miałam ich aż 4.! :/ wszystkie na ustach.Koleżanka mi podpowiedziała że dobre jest stosowanie Aspiryny C, rozkruszyć i zmieszać z jedną kroplą wody.Zrobić papkę i przyłożyć.Na...
Moja siostra dziś wieczorem wzięła tabletkę aspiryny. Później okazało się, że termin ważności upłynął 10.2004r. Czy ktoś wie, czy to może zagrażać w jakiś sposób zdrowiu albo życiu? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.. Nie wiem co odpowiedzieć.Nie jestem lekarzem,ale wydaje mi się że aspiryna po prostu nie zadziała.....

Artykuły

Oprócz walorów smakowych pomidory mają wiele składników, które pozytywnie wpływają na pracę organizmu. Dostarczają mnóstwo witamin i minerałów. Poprawiają pracę mózgu. Polecane są również kobietom w ciąży. Jakie jeszcze posiadają właściwości zdrowotne? Korzyści z jedzenia pomidorów Dzięki dużej zawartości witamin...
Była kiedyś przywilejem cesarzy i królów, a jej picie stawało się na dworach prawdziwą ceremonią. Herbata – znana w Chinach od 4 tysięcy lat, do Europy trafiła na początku XVII wieku i początkowo traktowana była wyłącznie jako lekarstwo. Dziś jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Delektując się jej smakiem ...
Czosnek już kilka tysięcy lat temu był uważany za środek leczniczy, a wręcz magiczny. Starożytni uważali go za panaceum na wszelkie dolegliwości. Współczesna nauka potwierdza jego zdrowotne właściwości, które wpływają na ludzki organizm. Roślina ta przywędrowała do nas z rozległych stepów Azji Środkowej. Obszar, gdzie ją...
Od jakiegoś czasu coraz więcej słyszy się o olejku arganowym i jego zbawiennych właściwościach. Jednak nie każdy z nas tak dokładnie wie, o co w ogóle chodzi w fenomenie tego niezwykłego eliksiru młodości. Olejek wytwarzany jest z owoców drzewa arganowego, które występuje tylko w jednym miejscu na świecie tzn. w południowo zachodn...
Melisę można uznać za roślinę, która z pewnością przywraca radość. Pobudza, ale jednocześnie przynosi ukojenie dla przewodu pokarmowego i wzmacnia żołądek. Zioło to ma niesamowite właściwości i nie sposób wymienić je wszystkie, natomiast niezwykle cenną zaletą jest jej przeciwwirusowe działanie. Warto więc uwzględnić ją w...
Bardzo często słyszmy, że powinniśmy ograniczyć słodkie pokarmy, gdyż działają one bardzo szkodliwie na nasz organizm. Oczywiście, jeśli myślimy o typowym cukrze bądź batonikach, to jak najbardziej można się z tym zgodzić. Zupełnie inaczej natomiast wygląda sytuacja, kiedy sięgamy po miód. Dlaczego? Miód co prawda jest sł...

Galerie

Właściwości czarnej rzepy były znane już w starożytności. Zawiera ona w sobie wiele związków, które działają korzystnie np. na skórę głowy. Rzepa zawiera również substancje, które działają odkażająco, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Bulwa rzepy bogata jest w potas, żelazo, wapń, magnez fosfor oraz siarkę....