Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Właściwości aspiryny

- na ten temat

Aktualności

Wielu konwencjonalnych lekarzy doradza pacjentom, aby zażywali aspirynę codziennie, w celu zapobiegania zwałom serca, rakowi, udarom mózgu. Ale zażywanie tego leku kilka razy w tygodniu, kiedy nie jesteśmy chorzy, może być niewiarygodnie niebezpieczne, przede wszystkim dla wzroku. Tak wynika z ostatniego badania, opublikowanego w Journal o...
Mała codzienna dawka aspiryny być może zmnejszy o jedną czwartą ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, a o jedną trzecią ryzyko zgonu z powodu tego raka, ujawnia nowe badanie, opublikowane na stronie internetowej przeglądu naukowego The Lancet. Ale eksperci potwierdzają, że efekty uboczne aspiryny, takie jak krwawienia i bóle żoł
W artykule opublikowanym w magazynie ACS Nano naukowcy donoszą, iż udało im się opracować nową postać aspiryny, która może działać także u ludzi, którzy nie odpowiadają na ten lek. W Stanach Zjednoczonych ok. 60 000 000 zażywa aspirynę każdego dnia, w celu zredukowania ryzyka zawału serca i udaru mózgu. Dr Shiqi Peng i dr Ming Z...
Starsi ludzie, którzy regularnie zażywają aspirynę, mogą być bardziej zagrożeni problemami wzroku, które są związane z wiekiem. Badania, przeprowadzone przez naukowców z całej Europy, pokazują, że ludzie, którzy zażywają aspirynę dwa razy dziennie, są dwa razy bardziej narażeni na zachorowanie na zwyrodnienie plamki żółtej ok...
Naukowcy z Brigham and Woman's Hospital w Bostonie (stan Massachusetts) przeprowadzili badania w grupie ponad 22 tys. mężczyzn. Wszyscy byli lekarzami w wieku od 40 do 84 lat. Połowie z nich zalecono codziennie zażywać niskie dawki aspiryny. Stan zdrowia lekarzy śledzono średnio przez kolejne 5 lat. Jak obliczyli naukowcy, regularne pr...
Naukowcy z Narodowego Instytutu Zdrowia sugerują, iż kobiety zażywające codziennie małą dawkę aspiryny mogą obniżyć ryzyko wystąpienia u nich raka jajnika o prawie 20%. Wyniki swoich badań opublikowali w “Journal of the National Cancer Institute”. Fakty dot. raka jajnika Narodowy Instytut Raka określił, iż ok. 22 tysiące nowych...
Pacjenci z tymi nowotworami, którzy regularnie zażywali niewielkie ilości leku przed diagnozą choroby, mają mniejsze zaawansowane guzy, według badania Karolinska Institutet w Sztokholmie w Szwecji. Już wcześniej wiedziano, że aspiryna jest związana z mniejszym ryzykiem zgonu pośród ludzi z rakiem jelita grubego. Badanie ukazało się w...
Jak wynika z najnowszych badań, codzienne zażywanie niskich dawek aspiryny może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego. Wcześniejsze badania wykazały, iż ryzyko raka jelita grubego obniżają większe dawki aspiryny. – Nasze badanie jako jedno z pierwszych udowadnia, że niższe dawki — mniej prawdopodobne do wywołania efektów u...
Wraz ze szpinakiem i jarmużem, brokuły to jedno z najbardziej pożywnych i wartościowych warzyw. Wśród starożytnych Rzymian, brokuł był postrzegany jako jedno z najbardziej wartościowych warzyw, które posiada również właściwości lecznicze. Ostatnio przeprowadzane badania wykazały, że brokuły są skuteczne w zapobieganiu i leczeniu...

Dyskusje użytkowników

U mnie czosnek przechodzi z pokolenia na pokolenie... Mój tata zawsze go stosował na katar, robił jakiś receptury. Na garazu zawsze wisi cały stos czosnku :-) więc mamy go na zapas :) Mimo okropnego zapachu czosnek to naprawdę kluczowy element diety, tak jak niektóre warzywa choćby przykładowa cebuleczka.....
Trzy lata temu stwierdzono u mnie niedoczynnosć tarczycy a skutki tej choroby to +20kg i słodycze =25 kg nadwagi myslałam ze umre ale zapaliła się lampka dość tego nigdy nie byłam tak gruba a mam wzrostu 154cm.Zaczelam od niejedzenia kolacji i wpadła mi książka o occie jabłkowym pomyślałam rewelacja więc do dzieła.Wiedzac że moja ...
Według mnie żadne metody nie są w stanie zwalczyć tego wirusa.Stosowałam plastry, różne maści itd, nic nie pomogło!Jeszcze bardziej się powiększało, miałam ich aż 4.! :/ wszystkie na ustach.Koleżanka mi podpowiedziała że dobre jest stosowanie Aspiryny C, rozkruszyć i zmieszać z jedną kroplą wody.Zrobić papkę i przyłożyć.Na...
Moja siostra dziś wieczorem wzięła tabletkę aspiryny. Później okazało się, że termin ważności upłynął 10.2004r. Czy ktoś wie, czy to może zagrażać w jakiś sposób zdrowiu albo życiu? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.. Nie wiem co odpowiedzieć.Nie jestem lekarzem,ale wydaje mi się że aspiryna po prostu nie zadziała.....

Artykuły

Kocanka to krzew o drobnych żółtych kwiatach, charakterystyczny dla terenów Europy. W języku potocznym nazywana jest nieśmiertelnikiem, gdyż jej kwiaty długo po zasuszeniu utrzymują swoją barwę. Kocanka nie jest popularna w Polsce, dlatego jej wszechstronne działanie może być zaskoczeniem - poznaj właściwości oleju z kocanki. W...
Czosnek już kilka tysięcy lat temu był uważany za środek leczniczy, a wręcz magiczny. Starożytni uważali go za panaceum na wszelkie dolegliwości. Współczesna nauka potwierdza jego zdrowotne właściwości, które wpływają na ludzki organizm. Roślina ta przywędrowała do nas z rozległych stepów Azji Środkowej. Obszar, gdzie ją...
Cynamon jest podobno najstarszą przyprawa świata - jego właściwości były znane już w starożytności. Chińczycy i Egipcjanie wykorzystywali go na wiele sposobów. Jest smaczną przyprawą o cudownym aromacie, którą można wykorzystać w kuchni. Swoje zastosowanie znajduje także w medycynie. Cynamon otrzymywany jest z kory drzewa cyna...
Właściwości ceubli były już docenione w czasach średniowiecznych. Do Europy została sprowadzona z Azji Środkowej i Palestyny. W dawnych czasach stanowiła symbol długowieczności   i inteligencji. Dziś bardzo dobrze sprawdza się jako środek leczniczy i profilaktyczny w leczeniu wielu schorzeń. Warto więc zadbać o to, by znalazła s...
Wiesiołek zalicza się do roślin zielonych z rodziny wiesiołkowatych. Jest rośliną pospolitą, jednak posiada wiele cennych właściwości, które cenione są przez lekarzy, farmaceutów oraz kosmetologów. Przekonaj się, czy olej z wiesiołka pomoże również Tobie. Olej z wiesiołka a płodność W dzisiejszych czasach problem bezpło...
Oprócz walorów smakowych pomidory mają wiele składników, które pozytywnie wpływają na pracę organizmu. Dostarczają mnóstwo witamin i minerałów. Poprawiają pracę mózgu. Polecane są również kobietom w ciąży. Jakie jeszcze posiadają właściwości zdrowotne? Korzyści z jedzenia pomidorów Dzięki dużej zawartości witamin...
Pomarańcze należą do najpopularniejszych cytrusów, ich smak i aromat ma fanów na całym świecie. Ze skórki tego owocu w procesie zimnego tłoczenia pozyskuje się olejek należący do grupy olejków eterycznych. Oznacza to, że oprócz właściwości kosmetycznych jakie posiada większość olejków, ma on też właściwości terapeutyczne. ...