Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Właściwości kapusty kiszonej

- na ten temat

Artykuły

Wszyscy doskonale ją znamy, jemy w  różnych postaciach, czy to w sałatkach na surowo, poszatkowaną, kiszoną, czy w postaci bigosu, czy w naszych przepysznych polskich pierogach, krokietach, zasmażaną, podawaną na stół wigilijny również pod wieloma postaciami. Jest to jedno z naszych najbardziej popularnych polskich warzyw - kapusta. ...
Pieczony filet z łososia w złocistej kruszonce podany ze smażonymi kurkami, cielęciną z serem feta i oregano albo francuska tarta to dania, w których nie mogłoby zabraknąć… mini kapusty. Udowadnia to szef kuchni – Robert Sowa, który przygotował zestaw przepisów z mini kapust, innowacyjnych warzyw projektu Tęcza Smaku – które są...
Głównym powodem braku łaknienia jest z reguły stres. Przyczynia się on do zahamowania procesu wydzielania soków trawiennych. Proces ten powodowany jest także stosowaniem różnego rodzaju leków, które odpowiedzialne są za wywołanie nudności, wymiotów lub bólów brzucha. Brak apetytu przyczynia się do powstania niedoboru składników...
Brukselka jest rośliną powszechnie nielubianą, ze złą reputacją. Jednak jest ona idealnym przykładem pokazującym, że nie warto podążać za opinią większości. Jest niezwykle bogata w witaminy i składniki, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Brukselka jest popularną odmianą kapusty głowiastej. Zazwyczaj przyrz
Cienkie włosy to bardzo powszechny problem wśród współczesnych kobiet. Stres i nieodpowiednia dieta sprawia, że włosy są nieodżywione i pozbawione blasku. Aby przywrócić im gęstość i zdrowy wygląd należy przede wszystkim zmienić złe nawyki żywieniowe i zastosować odpowiednią pielęgnację. Dieta dla gęstych włosów Na st...
Suszone śliwki zalewane gorącą wodą, tarty burak, czy sok z kiszonej kapusty - aby pozbyć się zaparcia, niejeden z nas jest w stanie wiele znieść. Nie zawsze jednak takie poświęcenie przynosi upragniony efekt. Jak więc skutecznie walczyć z tą kłopotliwą dolegliwością? Drogą do zwycięstwa jest przede wszystkim poznanie przeciwnika...
Zazwyczaj po zimie czujemy się zmęczeni i ospali. Często też pozostaje nam kilka dodatkowych kilogramów. Nasza skóra, włosy i paznokcie potrzebują szybkiej regeneracji. Dlatego wraz ze wzrostem temperatury wkroczmy w sezon wiosenny z dawką witamin, składników odżywczych oraz nowych sił witalnych. Jak to zrobić? Specjaliści z Kliniki...
Jarmuż jest jedną z najstarszych odmian użytkowych kapusty warzywnej. Jego właściwości odżywcze i zdrowotne doceniano już w starożytności, mimo to w Polsce nadal widujemy go raczej, jako ozdobę półmisków i talerzy, niżeli pełnowymiarowy posiłek. Składniki odżwycze w jarmużu Jarmuż jest niezwykle pożywny i bogaty w składn...
Pasożyty nie tylko są nieprzyjemne i odpychające, ale mogą być również bardzo niebezpieczne. Ich szansą na przeżycie jest spożywanie substancji odżywczych dostarczanych przez człowieka wraz z jedzeniem, czyniąc spustoszenie i pozostawiając jedynie resztki. Bardzo często pasożyty przedostają się do przewodu pokarmowego, a czasem m...
Zaparcia to niezbyt przyjemna i dość dokuczliwa dolegliwość. Boryka się z nimi co druga kobieta i co czwarty mężczyzna w krajach zachodnio-europejskich. Ten problem dotyczy nie tylko osób starszych, ale coraz częściej również i dzieci. Co więc jeść, aby uniknąć zaparć? Najczęstszymi objawami zaparć są zbyt rzadkie wypróżn...

Aktualności

Ludzie często myślą, że probiotyki są jedynym rozwiązaniem dla zdrowia organizmu. Z ponad 100 bilionów bakterii znajdujących się w organizmie, ich właściwa równowaga ma kluczową rolę dla ogólnego stanu zdrowia. Jednak co jest najbardziej komfortowym i najzdrowszym źródłem probiotyków? Kapusta kiszona: królowa probiotyków Nasza...
Karmienie piersią jest trudne zarówno dla matek, jak i dla dzieci, dlatego też kobiety przekazują sobie wiele porad z zakresu medycyny ludowej. Jonathan Schaffir, położnik z Ohio State University Wexner Medical Center przeprowadził sondaż wśród amerykańskich specjalistów od laktacji, aby sprawdzić, jak często zalecają kobietom karmi
Naukowcy od dawna wiedzą, że dieta bogata w błonnik może chronić przed cukrzycą i otyłością, ale dane nie przedstawiono jasno w jaki sposób . Teraz badacze z Francji i Szwecji twierdzą, że odkryli ten mechanizm. Artykuł powstał w oparciu o badania opublikowane niedawno w czasopiśmie Cell. Badania nad fermentacją Zespół badawczy ...
Marynaty w sposób tradycyjny robi się, zanurzając warzywo, np. ogórek, w słonej wodzie, gdzie poddawany jest fermentacji. Prawdopodobnie, z początku rozwinięta jako metoda utrwalenia pożywienia- bakteria lactobacillus odkryta w marynacie, kiszonej kapuście i produkującym kwas mlekowy jogurcie, jest naturalnym konserwantem. Lactobacillus ...

Dyskusje użytkowników

Witajcie, od dwóch dni moja babcia (82 lata) skarży się na ból brzucha pod lewym żebrem. Nie ma apetytu i nie może spać. 15 lat temu babcia miała usunięty woreczek żółciowy. Twierdzi, że wszystko zaczęło się gdy kiedyś pojadła sobie kiszonej kapusty i uważa, że to ona jej zaszkodziła. Oprócz bólu nie ma innych objawów. ...
Stosowałem czopki , piłem sok z kapusty, jadłem kapustę z grochem. Najskuteczniejszą metodą okazało się picie specjalnej wody mineralnej Franciszek. Zaleca się wprawdzie by pić ją w proporcjach 1:1 ale ja wypiłem oryginalną Już po niecałej godzinie miałem rzadki stolec.. Witaj. Też męczę się z zaparciami.Piszesz o wodzi...
Moja babcia zawsze leczyła nas ziołami i robiła różnego rodzaju herbatki. wiele z jej pomysłów na leczenie różnych dolegliwości stosujemy do dziś, np. okłady z kapusty na bolące stawy, sok z żurawiny na pęcherz (chociaż łatwiej połknąć suplement Prouro z żurawiną), herbatkę z malinami i cytryną na przeziębienie i syrop cebu...
Jak pamietam to od zawsze mniałam problemy z opryszczką, niezaleznie od pory roku, nawet latem i zawsze 14 dni aż się utrzymywała, niezależnie jakiej maści stosowałam. Stosowałam takie maści jak: hascovir, zoviraxu, virin i wiele innych maści które są dostępne na polskim rynku, ale żadna mi nie pomagała. Obecnie mam opryszczkę i ma...

Galerie

Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem trawiennym w wyniku którego organizm nie jest w stanie strawić cukru mlecznego. Chorobę wywołuje brak, bądź też niedobór enzymu zwanego laktazą, który jest konieczny do rozkładu cukru mlecznego w organizmie. Większosć produktów nabiałowych zawiera laktozę, dlatego też warto zapoznać się z ar...
To podstawa zdrowej diety. Błonnik wspomaga pracę jelit, dzięki czemu szybciej pozbędziesz się niestawionych resztek pokarmowych z organizmu.