Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Spożycie sodu

- na ten temat

Polecamy

Proces erozji polega na stopniowej destrukcji i rozpuszczaniu szkliwa na skutek działania kwasów. Kwasy odpowiedzialne za erozję nie są produkowane przez bakterie jamy ustnej, lecz pochodzą z diety oraz z naszego organizmu (kwasy żołądkowe).

Aktualności

Naukowcy donoszą, że większość młodzieży spożywa takie same ilości soli, co dorośli - niektórzy przekraczają dwukrotnie dzienną zalecaną dawkę - zaś wysokie spożycie sodu jest skorelowane z otyłością i stanem zapalnym, niezależnie od tego, ile kalorii spożywamy. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie Pediatrics. W badaniu u...
Poszukiwane są nowe sposoby na zmniejszenie ilości sodu znajdującego się w żywności. Na całym świecie spożycie tego pierwiastka jest zbyt duże w stosunku do potrzeb fizjologicznych ludzi, a autorytety w dziedzinie zdrowia publicznego zgadzają się co do tego, że chroniczne nadmierne dostarczanie sodu do organizmu zwiększa ciśnienie kr...
Popularna przyprawa do potraw - glutaminian monosodowy (MSG) - okazuje się mieć związek z otyłością i zaburzeniami metabolicznymi (syndrom metaboliczny) oraz postępującymi chorobami wątroby. Najnowsze badania wyodrębniły glutaminian sodu jak istotny czynnik wywoławczy otyłości i pokazały, że restrykcyjna dieta nie jest w stanie prze...
Samodzielne ograniczenie spożycia soli w diecie jest niemal niemożliwe - alarmuje Amerykańskie Stowarzyszenie dla Serca (AHA). Zgodnie z badaniami, przeprowadzonych przez zespół profesor Cheryl A. M. Anderson z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego, konieczna jest interwencja behawioralna, nakłaniająca do zwiększenia spożycia ziół i ...
Zmniejszenie ilości spożycia sodu w Stanach Zjednoczonych może uratować od 280000 do 500000 osób w ciągu 10 lat. Amerykańscy naukowcy, którzy wyniki swoich badań opublikowali w Hypertension, użyli modeli komputerowych i symulacji do określenia efektów stałej rocznej redukcji konsumpcji sodu w USA. Założyli ograniczenie spożycia sodu...
Pasażerowie nowojorskiego metra po tym, jak ostrzegano ich przed paleniem, cukrem i nastoletnimi ciążami, teraz muszą zdać sobie sprawę z nowego zagrożenia: nadmiar sodu w jedzeniu. Miejski Wydział Zdrowia zapoczątkował kampanię, która zachęca pasażerów metra do uważnego przyglądania się zawartości soli na etykietkach produktów,...
Nowe badania pokazują, że nastolatków da się przekonać do ograniczenia słodzonych napoi - zwłaszcza z pomocą ich przyjaciół i znajomych. 30-dniowe wyzwanie zachęca młodzież do obniżenia spożycia słodzonych napojów i zmniejszenia ich ogólnej konsumpcji. Zwiększa się za to, o 2/3 procent uczniów liceum, którzy wystrzegają się ...
WHO konstatuje w swoich najnowszych zaleceniach dotyczących odżywiania: jemy za dużo sodu, a za mało potasu. Celem jest obniżenie zachorowalności na nadciśnienie tętnicze na łonie populacji oraz obniżenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego ważna jest prewencja w jak najmłodszym wieku. Według WHO, każdy dorosły powinien je
Coraz więcej badań przeprowadza się pod kątem zawartości cukru w produktach spożywczych. Wnioski są niepokojące. Rząd Wielkiej Brytanii apeluje o zmniejszenie o połowę spożycia cukru. Między innymi dlatego, że jest to kraj gdzie ciągle walczy się z rosnącym problemem otyłości. Cukier a problem otyłości W projekcie Naukoweg...
Codzienne spożywanie mięsa, drobiowego bądź wołowego, być może jest źródłem przybierania na wadze w dłuższym okresie czasu, i to niezależenie od wartości kalorycznej posiłku. Odżywianie jest bardzo złożoną dziedziną, gdzie spotyka się wiele sprzecznych opinii i idei. Czerwone mięso jest jednym z pokarmów bogatych w żelazo i ...
W Szwecji przeprowadzono badania sprawdzajace wpływ diety wysokobiałkowej na zdrowie ludzi. Wykazały one, że zmniejszenie spożycia węglowodanów, przy jednoczesnym wzroście spożycia białka może wywołać poważne choroby układu krążeniowego. Różne powody podjęcia diety wysokobiałkowej Wysokobiałkowa, niskowęglowodanowa dieta jes...
Niebezpiecznie wysokie poziomy soli w przetworzonej żywności i fast foodach w dalszym ciągu takie pozostają, mimo niezliczonych napomnień od agencji zdrowotnych - publicznych i prywatnych - skierowanych do przemysłu spożywczego, jak pokazuje badanie opublikowane w JAMA International Medicine. Prace przeprowadzili naukowcy z Northwestern Med...
Mleko od dawna promowane jest jako właściwy produkt do budowania silnych kości. Okazuje się jednak, że picie mleka w nastoletnim wieku wcale nie zmniejsza ryzyka złamania szyjki kości udowej, a nawet może je zwiększyć. Nadmiar mleka szkodzi Amerykański Departament Rolnictwa wraz z Departamentem Zdrowia i Opieki Społecznej zalecają spo...
Jak wykazują badania, z których raport opublikowano w Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine – spożywanie posiłków w restauracjach szybkiej obsługi wiąże się ze zwiększeniem liczby przyswajanych kalorii, cukru, tłuszczu oraz sodu. Dzieci i młodzież coraz częściej jadają posiłki poza domem, zwłaszcza w restauracjach ty...
Prawie 40% małych guzów nadnerczy przyczynia się do problemów z wysokim ciśnieniem krwi, co bezpośrednio wiąże się z mutacjami genetycznymi powodującymi zatrzymywanie dużych ilości sodu w organizmie - zauważyli naukowcy z Adrenal Center w Georgia Health Sciences University. - Badanie przeprowadzone na 47 osobach z łagodnymi guzami gr...

Dyskusje użytkowników

Witam! Mam takie pytanie.. pewnie juz sie pojawialo, ale dla mnie to bardzo wazne.. Sprawa wyglada nastepująco : zrobilam sobie przerwe od tabletek na miesiac, mialam zaczac brac znow od pierwszego dnia okresu, ale wzielam dopiero wczoraj (czyli 5 dnia) gdyz, nie moglam tego zrobic wczesniej. Teraz troche sie denerwuje, czy wynikna z tego jakies z...
Pierwsze słysze, mleko zawsze było moim ulubionym produktem na śniadanie. Teraz chyba będę musiała ograniczyć jego spożycie :(.
Mam pytanie. Jak bardzo alkohol wplywa na wzrost ciala? Jak duze spozycie moze zachamowac lub zwolnic wzrost?. Jeżeli mówimy o wypiciu pary piw i kilku kieliszków wódki na jkaieś imprezie a potem "kaca morderce" to raczej nie zahamuje to wzrostu organizmu, choć "kac morderca" :P jest niebezpieczny :P nie na wzrost ale ogó...
Do wystąpienia arytmii usposabia również: * Spożycie takich używek jak alkohol, kawa, herbata, narkotyki, napoje z zawartością kofeiny. * Stres oraz przewlekłe zmęczenie No to jak powinna wyglądać dieta takiego arytmiarza? Pozdrawiam....

Artykuły

Sód jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pierwiastek ten znajduje się w każdej, najmniejszej nawet komórce, zapewnia prawidłową czynność mięśni i nerwów, a przede wszystkim reguluje ilość wody, jaką organizm zatrzymuje lub wydala przez nerki. Sód pełni w organizmie człowieka bardzo ważną rolę, jednak to tyl...