Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Ryż brązowy właściwości

- na ten temat

Aktualności

Badania na ogromną skalę, przeprowadzone przez naukowców amerykańskich, pokazują ewidentny związek białego ryżu z powstawaniem cukrzycy. Ogromna część ludzkiej populacji na całym świecie konsumuje ryż. Czasami nawet bardzo dużo ryżu. Badanie przeprowadzone przez grupę naukowców z Uniwersytetu w Harwardzie pokazuje, że ludzie, kt
Regularne jedzenie białego ryżu może zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, jak pokazuje nowe badanie. Rezultaty tych prac pokazują, że ludzie, którzy jedzą od trzech do czterech dań z białego ryżu dziennie, są bardziej zagrożeni zachorowaniem na cukrzycę typu 2, w porównaniu do ludzi, którzy jedzą jedynie dwa dania na...
Spożywanie 5 lub więcej porcji ryżu białego tygodniowo zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, natomiast włączenie 2 i więcej porcji ryżu brązowego do swojej tygodniowej diety pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia tej choroby. Taki właśnie fakt ujawniła ekipa naukowców ze Szkoły Zdrowia Publicznego przy Uniwersytecie w Ha...

Dyskusje użytkowników

Cześć! Kochałam sie z chłopakiem 01.01 a okres dostałam 05.01(czyli w termienie) z tyz ze był mało obfity i przewaznie był to dziwny brazowy śluz:/ Często mam zaparcia, często oddaje mocz i dzisiaj nawet mam goraczkę...czy moge być w ciąży? Proszę doradzcie mi coś..Nie moge byc w ciąży!Pozdrawiam. Chce dodac że zabezpieczylismy ...
Mam 19 lat. Ostatnio kochałam sie ze swoim chłopakiem 5 dni przed spodziewanym okresem. Prawdopodobnie prezerwatywa nie pękła, wszystko wydawało sie być dobrze. Jednak3 dni temu miałam dostać okres i nic. Tzn. mam plamienia ale to jest dosłownie kilka kropel i bardziej wgląda jak brązowy śluz. brzuch boli mnie tak jak podczas okresu i w...
Witam, mam 21 lat, jestem mezczyzna od jakis 2 tygodni mam pewien problem... żołądek mnie nie boli, ale jak leżę na wprost na plecach to słyszę jak gdzieś z prawej strony brzucha wydobywa się jakiś płyn czy cos, jak to sie mowi czasem "burczenie brzucha" dodatkowo zauwazylem kilka dni temu ze mój język na środku jest brąz...
U mnie czosnek przechodzi z pokolenia na pokolenie... Mój tata zawsze go stosował na katar, robił jakiś receptury. Na garazu zawsze wisi cały stos czosnku :-) więc mamy go na zapas :) Mimo okropnego zapachu czosnek to naprawdę kluczowy element diety, tak jak niektóre warzywa choćby przykładowa cebuleczka.....

Artykuły

Była kiedyś przywilejem cesarzy i królów, a jej picie stawało się na dworach prawdziwą ceremonią. Herbata – znana w Chinach od 4 tysięcy lat, do Europy trafiła na początku XVII wieku i początkowo traktowana była wyłącznie jako lekarstwo. Dziś jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Delektując się jej smakiem ...
Czosnek już kilka tysięcy lat temu był uważany za środek leczniczy, a wręcz magiczny. Starożytni uważali go za panaceum na wszelkie dolegliwości. Współczesna nauka potwierdza jego zdrowotne właściwości, które wpływają na ludzki organizm. Roślina ta przywędrowała do nas z rozległych stepów Azji Środkowej. Obszar, gdzie ją...
Od jakiegoś czasu coraz więcej słyszy się o olejku arganowym i jego zbawiennych właściwościach. Jednak nie każdy z nas tak dokładnie wie, o co w ogóle chodzi w fenomenie tego niezwykłego eliksiru młodości. Olejek wytwarzany jest z owoców drzewa arganowego, które występuje tylko w jednym miejscu na świecie tzn. w południowo zachodn...
Melisę można uznać za roślinę, która z pewnością przywraca radość. Pobudza, ale jednocześnie przynosi ukojenie dla przewodu pokarmowego i wzmacnia żołądek. Zioło to ma niesamowite właściwości i nie sposób wymienić je wszystkie, natomiast niezwykle cenną zaletą jest jej przeciwwirusowe działanie. Warto więc uwzględnić ją w...
Bardzo często słyszmy, że powinniśmy ograniczyć słodkie pokarmy, gdyż działają one bardzo szkodliwie na nasz organizm. Oczywiście, jeśli myślimy o typowym cukrze bądź batonikach, to jak najbardziej można się z tym zgodzić. Zupełnie inaczej natomiast wygląda sytuacja, kiedy sięgamy po miód. Dlaczego? Miód co prawda jest sł...
Szpinak niestety nie ma zbyt ciekawej opinii. Czy jednak słusznie? Może warto przeczytać i zapoznać się z jego zaletami, by odczarować jego zły urok i jednak zacząć wprowadzać go do naszego codziennego menu. Czym jest szpinak? Szpinak to warzywo z rodziny kosmowatych. Do Europy dotarł z Persji. Znany był już za czasów średniowie...
Brukselka jest rośliną powszechnie uprawianą w Europie jako jadalne zielone warzywo. Warzywa te, które przypominają małą kapustę są zazwyczaj gotowane na parze i później dodawane do dań mięsnych, w tym tradycyjnych obiadów świątecznych. To nie przypadek, że brukselka, podobnie jak inne warzywa z rodziny krzyżowych, takich jak ...
Jedną z grup związków należących do polifenoli, czyli związków organicznych zbudowanych z pierścienia aromatycznego i przyłączonych do niego grup hydroksylowych (min. dwóch), są garbniki (taniny). Ich cechą charakterystyczną jest zdolność do tworzenia trwałych połączeń z białkami. W środowisku wodnym garbniki mogą ulegać rea...
Wiele badań wykazało, że niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 prowadzi do wystąpienia różnych choroby układu nerwowego, krążeniowego bądź pokarmowego. Osoby, które pragną cieszyć się dobrym zdrowiem powinny włączyć do swojej diety olej lniany, który dzięki wysokiej  zawartości korzystnie działających kwasów tłuszczowych...
Właściwości ceubli były już docenione w czasach średniowiecznych. Do Europy została sprowadzona z Azji Środkowej i Palestyny. W dawnych czasach stanowiła symbol długowieczności   i inteligencji. Dziś bardzo dobrze sprawdza się jako środek leczniczy i profilaktyczny w leczeniu wielu schorzeń. Warto więc zadbać o to, by znalazła s...
Rumianek pospolity (leczniczy) jest jedną z najbardziej popularnych gatunków leczniczych. Jego właściwości doceniono już w starożytności, kiedy to stosowano tę roślinę do łagodzenia bólu i oparzeń słonecznych. Egipcjanie uznawali nawet rumianek za dar Boga słońca. Nazwa łacińska gatunku to Chamomilla recutita (Matricaria recutita...

Galerie

Procesom starzenia się towarzyszą przede wszystkim wolne rodniki. Zatem im mniej ich w organizmie, tym lepiej. Choć wolnych rodników nie da się uniknąć, to jednak można uzbroić sie w środki, które powstrzymają działanie tych szkodliwych środków. Takim rodzajem broni są przeciwutleniacze, których działanie dezaktywuje wolne rodniki...
Właściwości czarnej rzepy były znane już w starożytności. Zawiera ona w sobie wiele związków, które działają korzystnie np. na skórę głowy. Rzepa zawiera również substancje, które działają odkażająco, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Bulwa rzepy bogata jest w potas, żelazo, wapń, magnez fosfor oraz siarkę....