Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Puryny w żywności

- na ten temat

Dyskusje użytkowników

Witam. Proszę o wypełnienie krótkiej ankiety dotyczącej bezpieczeństwa żywności. http://www.ankietka.pl/ankieta/42471/opinia-spoleczenstwa-na-temat-zywnosci-ekologicznej.html Z góry dziękuję. Pozdrawiam.. .
Zanim 14 października 2011 roku Łódź ponownie powita miłośników zdrowych smaków, warto przyjrzeć się ostatniej edycji targów. Zeszłoroczne Targi były największą do tej pory imprezą poświęconą idei naturalnej żywności. Blisko 7 tysięcy osób odwiedzając NATURA FOOD mogło się spotkać z ponad 200 przetwórcami i dystrybutora...
Zanim 14 października 2011 roku Łódź ponownie powita miłośników zdrowych smaków, warto przyjrzeć się ostatniej edycji targów. Zeszłoroczne Targi były największą do tej pory imprezą poświęconą idei naturalnej żywności. Blisko 7 tysięcy osób odwiedzając NATURA FOOD mogło się spotkać z ponad 200 przetwórcami i dystrybutora...
Zawsze chcemy dla naszych dzieci jak najlepiej i chcemy dbać o ich zdrowie i bezpieczeństwo. Zastanawiam się nad przechowywaniem żywności. Czy chowacie do lodówki warzywa i owoce, a jeżeli tak to czy do foiowych woreczków czy wogóle bez woreczków???. Zależy, jakie warzywa i jakie owoce. niektóre powinny być przechowywane w warunkach c...

Artykuły

Współczesny rynek wymaga żywności bezpiecznej i atrakcyjnej dla konsumenta, a jednocześnie charakteryzującej się długim okresem przydatności do spożycia. Nasze oczekiwania wobec żywności także się zmieniają. Coraz częściej poszukujemy produktów, które korzystnie wpływają na zdrowie, posiadają atrakcyjne cechy sensoryczne, są...
Jak podaje francuska agencja ANSES (Narodowa Agencja ds. bezpieczeństwa sanitarnego produktów spożywczych, środowiska oraz pracy, Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail), dodatek do żywności jest substancją, która zazwyczaj nie jest konsumowana jako pr...
Wszystkie dodatki do żywności są wymieniane na opakowaniach, albo kodem symbolizowanym przez literę „E”, za którym idą trzy bądź cztery cyfry, albo też po prostu wymieniane są z nazwy. Już od ponad 30 lat, krążą szalone plotki na temat rzekomej szkodliwości dodatków do żywności. Utrzymujące się pogłoski ...
Substancje dodatkowe dodawane do żywności, m. in. barwniki i konserwanty, mogą prowadzić do wzrostu ilości substancji toksycznych w ludzkim organizmie i mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Wśród źródeł toksyn, które są szkodliwe dla ludzkiego organizmu można wymienić m. in. odpady przemysłowe, zanieczyszczoną wodę i pow...
Prawidłowe żywienie wiąże się nie tylko z dostarczaniem organizmowi odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych, ale także prawidłową obróbką żywności. Właściwe przygotowanie posiłków sprzyja lepszemu trawieniu i przyswajaniu wartości odżywczych przez organizm. Wyróżniamy dwa etapy w procesie przyrządzania potraw: ...

Aktualności

Bardziej racjonalne wykorzystanie łańcucha produkcji żywności oraz spadek ilości marnowanego jedzenia mogłyby znacznie pomóc w utrzymaniu zasobów naturalnych planety oraz poprawiłyby poziom życia ludzi - wykazują badania naukowców z Aalto University, VU University Amsterdam oraz University of Bonn zaprezentowane w Science of the Total E...
24 i 25 września 30 000 wolontariuszy Banków Żywności zbierało żywność w ponad 2 000 sklepów na terenie całej Polski. Dzięki ofiarności ludzi udało się zebrać rekordową ilość żywności ponad 440 ton, która zostanie przekazana organizacjom i instytucjom zajmującym się dożywianiem dzieci. Dziękujemy Wam za okazane serce! Jedno...
Kanada zacieśnia środki kontroli dotyczące importu żywności z Japonii, a to z powodu śladów promieniowania, które ta żywność może zawierać, oznajmiła ostatnio Kanadyjska Agencja Inspekcji Żywności. Kanadyjskie władze sanitarne oznajmiły, iż zakaz sprowadzania do kraju obejmie produkty mleczne, owoce i warzywa pochodzące z region...
Mimo że niedożywienie to problem dotykający ponad 860 milionów osób na całym świecie, połowa żywności produkowanej każdego roku - od 1,2 do 2 miliardów ton - jest marnowana. Brytyjskie media opublikowały w czwartek w zeszłym tygodniu raport Institution of Mechanical Engineers, według którego od 30 do 50% z 4 miliardów ton żywnoś...
Tranzyt żywności przez jelito cienkie wpływa pozytywnie na wchłanianie składników odżywczych i tym samym, również na nasze zdrowie. Okrycie, że tranzyt żywności jest regulowany przez hormon, wskazuje na nowe sposoby pozwalające zwiększyć wchłanianie składników odżywczych i tym samym, potencjalnie wyleczyć niedożywienie. Jednym ...
Wystarczająca ilość jedzenia jest dostępna dla coraz większej liczby osób na świecie, ale jednocześnie wzrosła zależność krajów od międzynarodowego handlu środkami spożywczymi w ostatnich 40 latach. Odsetek osób, które mają wystarczającą ilość dziennego spożycia (ponad 2500 kalorii) podwoiła się i obecnie wynosi 61%. Ludzi...
Naukowcy z BYU przeprowadzający nowe badanie, stwierdzają, że ​patrzenie na dużą ilość zdjęć żywności, może niekorzystnie wpłynąć na przyjemność, którą powinniśmy czerpać z jedzenia. Wyniki badań zostały opublikowane w Journal of Consumer Psychology. Okazuje się, że obsesja fotografowania jedzenia, która towarzyszy ni...
Prawie wszystkie produkty pokarmowe zawierają materiał genetyczny tych gatunków zwierzęcych i roślinnych, które zostały użyte do ich przygotowania. Naukowcy z Institute of Molecular Genetics, Genetic Security Research and Consulting na Johannes Gutenberg University Mainz opracowali nową procedurę skryningową, która pozwala na doskonał
Inicjatywy rządowe w celu poprawy dostępu do zdrowej żywności, mogą mieć ograniczony wpływ na otyłość w USA, według nowego badania opublikowanego przez London School of Hygiene & Tropical Medicine oraz Penn State University. Ubogie dzielnice często nie mają dostępu do taniej zdrowej żywności, która doprowadziła do ostatnich in...
Kolejny milion pustych talerzyków czeka … Razem możemy pomóc niedożywionym dzieciom, biorąc udział w Ogólnopolskiej Zbiórce Żywności, która jest organizowana w ramach  Programu Podziel się Posiłkiem. Pomaganie jest proste, wystarczy 23 i 24 września kupić trochę więcej żywności i przekazać ją wolontariuszom Banków Żywnośc...
Stosowanie kolorów sygnalizacji świetlnej na etykietach żywności wydaje się, że doprowadziło do zwiększenia ilości wyborów bardziej zdrowych produktów spożywczych wśród klientów w dużej szpitalnej stołówce w Massachusetts General Hospital (MGH) - wg sprawozdania w American Journal of Preventive Medicine. Wcześniej zauważono, że...