Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Przyczyny gorzkiego smaku w ustach

- na ten temat

Polecamy

Proces erozji polega na stopniowej destrukcji i rozpuszczaniu szkliwa na skutek działania kwasów. Kwasy odpowiedzialne za erozję nie są produkowane przez bakterie jamy ustnej, lecz pochodzą z diety oraz z naszego organizmu (kwasy żołądkowe). Zęby są codziennie narażone na zawarte w produktach spożywczych kwasy. Powtarzające si

Aktualności

Co wspólnego ze sobą mają język i płuca? Naukowcy odkryli coś co pomoże odpowiedzieć na to pytanie - te dwa narządy dzielą ze sobą te same receptory gorzkiego smaku. Receptory te, znajdujące się w mięśniach oskrzeli, mogą również okazać się odpowiedzialne za astmę oraz inne choroby płuc. Naukowcy odkryli receptory gorzkiego sm...
Układ odpornościowy chroni górne drogi oddechowe przed infekcjami bakteryjnymi, ale czynniki, które alarmują układ immunologiczny o obecności bakterii, nie są znane. Do takich wniosków odszedł dr Noam Cohen, który zamieścił swoje odkrycia w naukowym przeglądzie Journal of Clinical Investigation. Naukowiec ten, pracujący na Universit...
Kawa czy sok. Bułka z serem czy z kiełbasą? Nic nie smakuje. Wiele osób poznało to uczucie, gdy były przeziębione, ale dla niektórych jest to stan codzienny. Ich zmysł smaku jest zaburzony. Przyczyny są rozmaite i nie łatwe do ustalenia. Każdy przeżył to chociaż raz: spuchnięty nos, cieknący katar, nic nie czuję… a jedzenie nie ...
Badanie przeprowadzone przez University of Colorado, opublikowane w Carcinogenesis ukazuje, że sok z gorzkiego melona uniemożliwia komórkom rakowym metabolizm glukozy, przez co odcina im dopływ energii. Pozbawione energii, komórki nowotworowe umierają. - Trzy lata temu, naukowcy udowodnili pozytywny wpływ soku z gorzkiego melona na komórki...
Od 1905 roku firma Cadbury produkuje tabliczki czekolady mlecznej marki Dairy Milk. Rok temu jednak firma zmieniła kształt tych wyrobów, czyniąc je raczej okrągłymi. Od tamtej pory krytycy nie szczędzą krytyki, a amatorzy skarżą się na gorszy smak smakołyku – zbyt oleisty, czy zbyt słodki... Przepis jednak się nie zmienił. BBC pos...
Geny odpowiedzialne za wyczuwanie smaku słodkiego i pikantnego na języku, mogą odgrywać kluczową rolę dla właściwie funkcjonującego nasienia u samców, jak wyjaśniają naukowcy na podstawie badań na zwierzętach. Być może dzięki tym odkryciom będzie można leczyć skuteczniej męską niepłodność, sugeruje artykuł zamieszczony w P...
Generalnie mówiąc, nie jest to zbyt szokujące, że zdjęcia wysokokalorycznego jedzenia mogą nagle w nas rozbudzić chęć na pizzę. Ale, w oparciu o ostatnie badanie w naukowym przeglądzie Plos ONE, można stwierdzić, że jeżeli jemy jakiś produkt patrząc na zdjęcia różnych wysokokalorycznych produktów, możemy uważać, że to, co a...
Wiele produktów spożywczych o smaku cytrusowym zawdzięcza go sztucznym substancjom chemicznym, pochodzącym z terpentyny. Szkodliwy wpływ terpentyny na organizm człowieka Terpentyna jest substancją chemiczną, bardzo istotną dla przemysłu. Terpentyny, otrzymywane z żywicy sosny, są jednakże tak toksyczne w przypadku wdychania, że może...
Dzięki badaniu RTG zębów można przewidzieć osteoporozę - taką wiadomość ogłosili szwedzcy naukowcy z Sahlgrenska Academy. Dowiedli, że rzadka struktura tkanki kostnej szczęki w średnim wieku wiąże się z późniejszą rosnącą łamliwością innych kości. To nie jedyna tajemnica, którą doświadczony stomatolog potrafi odczytać z...
Osoby, które w ciągu dnia często sięgają po słone przekąski takie jak: chipsy, słone paluszki i innego typu delikatesy, mogą być dowodem na to, że ich zmysł smaku jest bardziej rozwinięty w kierunku „słonym” niż u innych. Od dawna wiemy, że nie ma ludzi, którzy mają identyczny zmysł smaku. Aczkolwiek, są wśród nas ...
Moja kawa wystygła. Czy może być coś gorszego dla miłośnika kawy? Dziwny jest ten świat, ponieważ bardzo gorąca kawa jest przepyszna, mrożona kawa również ma swoje zalety, ale ta po środku, ta letnia, już nie. Letnia kawa sprawia, że się wzdrygamy z goryczy. Kawa, która ma temperaturę otoczenia - z trudem ją tolerujemy, poniewa
W końcu, dobra nowina dla miłośników słodkiego smaku (po amatorach kawy i amatorach czekolady będą się cieszyć ci, którzy po prostu lubią słodko zjeść). Albowiem, jak stwierdzają naukowcy, ludzie, którzy lubią słodkie smaki, mają także „słodszą naturę”. Psychologiczne badania zastanowiły się, czy może istnieć jakiś ...

Artykuły

Początek ciąży to niespodzianka i tajemnica, nikt nawet Ty sama często nie zdajesz sobie sprawy z nowego życia które właśnie w Tobie rośnie. Właśnie z tego powodu Twój organizm zaczyna zachowywać się inaczej niż do tej pory, a tym samym wysyła do Ciebie sygnały o maleństwie które w Tobie się zagnieździło. &n...
Każdy z nas doskonale wie, że receptory smaku znajdują się w ustach. Jednak ostatnie badania wykazują, że mamy również receptory w innych organach. Zobacz, które narządy są zdolne do wykrywania smaku i jaki to może mieć wpływ na funkcjonowanie organizmu. Pierwsze informacje o receptorach smaku ukrytych w różnych organach ludzkic...

Dyskusje użytkowników

Witam. Gram dużo w piłkę nożną i często zdarza się, że brakuje mi śliny podczas meczu/treningu. Często na ustach osadza mi się jakby 'zaschnięta ślina'. Nie umiem dokładnie tego opisać... Są jakieś leki na to, żeby było więcej śliny? Jakie mogą być przyczyny tej suchości? Od razu mówię, że guma do żucia pomaga na jaki...
- juz jakiś czas temu po 'wysmarkaniu się' czułam w nosie dziwny zapach , teraz zdarza się to nawet bez smarkania a przy np. jakimś wysiłku fizycznym. - w dodatku w nosie zaczęły pojawiać się drobne strupki, - ale przede wszystkim martwi mnie to, że prawie kompletnie straciłam węch i nie czuję zapachów poza tymi najbardziej chara...
Witam, mam pytanie co to może być za problem. Mianowicie okolo 2 tygodni temu zaczęła mi ropieć wewnętrzna część policzek, myśle że dziąsła raczej mi nie ropieją ale nie jestem pewien. Może tak jest ale tego nie widzę. Wyczytałem w internecie że dobre na to jest płukanie szałwią i detoseptem. Jestem w Irlandii, więc Dentosep...
Witam Od ponad miesiąca kiedy to brałem antybiotyk (klyndymycyna 7 dni) + ketonal (3 dni) borykam się z problemem tzn.: zaraz po kuracji antybiotykiem odczuwałem bardzo kwaśny smak na języku, do tego język zrobił sie taki biały jakby te włoski były utlenione, wytrawione, rano widać na nim odciski zębów, poźniej doszło bardzo silne ...

Choroby i objawy

Suchość w ustach najczęściej spowodowana jest odwodnieniem lub oddychaniem przez usta. Jeżeli suchość utrzymuje się także po wyeliminowaniu tych czynników może istnieć poważniejsza przyczyna tego objawu.Kamień ślinowyKamień ślinowy polega na tworzeniu się złogów, kamieni w kanałach ślinowych. Zamykają one światł...
Białe plamki w ustach i gardle mogą wzbudzić niepokój u chorego. Najczęściej jednak przyczyna nie jest zbyt poważna, może to być np. kandydoza lub zapalenie migdałków. U niemowląt – mlekoPojawienie się białych plamek w ustach i gardle u niemowlaka może być wywołane mlekiem zalegającym w jamie ustnej. Można je łatwo zetrzeć, p...