Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Produkty spożywcze zasadowe

- na ten temat

Polecamy

Proces erozji polega na stopniowej destrukcji i rozpuszczaniu szkliwa na skutek działania kwasów. Kwasy odpowiedzialne za erozję nie są produkowane przez bakterie jamy ustnej, lecz pochodzą z diety oraz z naszego organizmu (kwasy żołądkowe).

Artykuły

Produkty spożywcze, które działają na wszystkie zmysły, na pewno dobrze są już wam znane. Są one wszystkie słodkie, tłuste, słone, zimne, ciepłe, przyjemnie chrupią albo rozpływają się na języku... wiesz już, o czym mowa? I na pewno wiesz, że niewielu z nas potrafi oprzeć się pokusie, jaką są te pyszne ptysie albo chipsy o sm...
Osoby cierpiące na cukrzycę powinny zwrócić szczególną uwagę na to, jakie produkty spożywcze pojawiają się w ich jadłospisie. Właściwe żywienie ułatwia leczenie cukrzycy, zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań, a także zapewnia prawidłową wagę ciała i poprawia kondycję organizmu. Jakie węglowodany wybierać? Zalecana il...
Produkty light podbijają rynek, można je znaleźć dosłownie wszędzie, praktycznie na każdej sklepowej półce. Przeznaczone były głównie dla diabetyków, jak również osób, które nie potrafią odpowiednio kontrolować swojej wagi. Grupa odbiorców, okazała się jednak znacznie szersza. Wiele kobiet oszalało na wieść o tym, że n...
Nasza codzienna dieta powinna być jak najbardziej zbilansowana, a podstawą odpowiedniego odżywiania powinny być produkty pełnoziarniste. Polacy spożywają bardzo dużo chleba oraz produktów mącznych, dlatego warto wiedzieć, które produkty są warte zakupu. Ciemne jest lepsze Produkty tworzone z ziaren są przetwarzane w taki sposób,...
Zielone produkty pokarmowe to przede wszystkim mieszanka złożona z całego mnóstwa różnych odwodnionych substancji: żółte kiełki zbóż albo roślin strączkowych (lucerna), sok z kiełków zbóż, warzywa (brokuły, kalafior, kapusta, brukselka, na przykład), owoce, algi,  ziarna, włókna p...

Aktualności

Naukowcy szacują, że już blisko dwa miliardy ludzi ma nadwagę. To bardzo duża liczba a winę za ten stan rzeczy wg badaczy ponoszą koncerny spożywcze. Problem jest bardzo znany a media społeczne często na ten temat debatują. Jednak koncerny spożywcze wciąż nie ponoszą odpowiedzialności za problem otyłości. Najbardziej niebezpieczn...
Według ostatniego badania słowackiego stowarzyszenia konsumentów, produkty wielkich marek spożywczych, takich jak Coca-Cola na przykład, nie mają takiego samego smaku we wszystkich krajach, w których są sprzedawane. Krótko mówiąc, jakość produktu nie jest taka sama, a to powoduje pojawianie się pytań odnośnie ryzyka sanitarnego. Są...
Agencja FDA (Food and Drug Administration) w Stanach Zjednoczonych bada aktualnie ewentualny związek między barwnikami spożywczymi odnajdowanymi w popularnych produktach pokarmowych a hiperaktywnością u dzieci. W ramach dwudniowego spotkania, które miało miejsce niedawno, komisja powołana przez FDA określi, czy aktualne dowody pozwalają n...
Jak wynika z nowych badań, niektóre płatki, cukierki i ciastka zawierają dużo więcej sztucznych barwników niż rodzice prawdopodobnie podejrzewają. Do celów badawczych naukowcy kupili i przetestowali przetworzoną żywność, aby dowiedzieć się, ile sztucznych barwników ona zawiera. - Bardzo niewielka ilość z tych produktów jest poż...
Nowe badania opublikowane w American Journal of Lifestyle Medicine nawołują ekspertów zdrowia publicznego do powszechnego działania, by ulepszyli dostęp do spożycia owoców i warzyw. Odkrycia z Michigan State University ( USA, stan Michigan) podają, że puszkowana żywność dostarcza odpowiednich wartości spożywczych, pomagając ludziom z...
Nowe badanie nie odnalazło naukowych rozstrzygających dowodów ukazujących związek między zakwaszającą żywnością a pojawianiem się osteoporozy, w przeciwieństwie do związków równowagi kwasowo-zasadowej przedstawianych przez naturopatów. Według tego podejścia, niektóre produkty spożywcze, takie jak ...
Jak sugerują najnowsze badania, pacjenci z określonymi ograniczeniami dietetycznymi mogą nieświadomie przyjmować leki zawierające produkty pochodzenia zwierzęcego. Dr Kinesh Patel i dr Kate Tatham twierdzą, że większość leków przepisywanych w ramach podstawowej opieki zdrowotnej, zawiera produkty pochodzenia zwierzęcego i nie jest jas...
Informacje podawane na temat produktu naturalnego zdrowotnego w sklepach specjalistycznych opierają się, w 88% przypadków, na dowodach naukowych mało wiarygodnych lub wręcz nieistniejacych. W aptekach procent ten wynosi odpowiednio 27. Taki właśnie fakt wynika z badań wykonanych przez Uniwersytet Athabasca w Alberta, przeprowadzonych w 192 ...
Najnowsze badania dowodzą, że jedząc organiczne produkty przez tydzień, możesz zredukować poziom pestycydów o 90%. Wyniki badań zostaną opublikowane w lipcowym wydaniu Journal of Environmental Research. Badania potwierdzają ustalenia  z 2006 roku. Dowodziły, że dieta organiczna bardzo obniżyła poziom pestycydów fosforowych. Wyniki ...
Grupa eksperów amerykańskich – działających z ramienia agencji Food and Drug Administation (FDA) – oceniła, iż dowody naukowe są niewystarczające, aby ustalić związek między barwnikami spożywczymi a hiperaktywnością u dzieci. Czternastu ekspertów więc głosowało z niewielką przewagą przeciwko wydaniu ostrzeżenia doty...

Dyskusje użytkowników

Podobają mi się te ładniutkie wzorki, i na serio w głowie pozostała mi myśli, żeby patzreć, czy butelka lub smoczek są bez bisfenolu A. Lepiej nie ryzykować.. A MAM daje wszystkie produkty bez BPA..
Chciałbym was zapytać o opinię, także waszą własną dotyczącą produktów LifeMel. Są to miody, które odznaczają się specyficznymi właściwościami. Z tego co się doszukałem na zagranicznych stronach, to jest kilka znanych bardziej lub mniej historii , kiedy chorzy po chemioterapii stosowali te produktu w celu szybszego leczenia.. Tak...
Nigdy nie lubiłam masła. To ukrywanie prawdy przez producentów to standard już. Ja akurat jem margarynę florę i bardzo uważnie przeczytałam wszystkie informacje na jej temat. Niestety w dzisiejszych czasach nawet podstawowe produkty trzeba bardzo uważnie dobierać.. Flora to syf, karmią nas tym gó...m, żebyśmy nie dożyli starości... ...
Stan zapalny błony śluzowej jelita powodujący zaburzenia trawienia. Istnieje wiele rodzajów zapalenia jelit, a ich cechą wspólną są przyczyny zakażenia. Stan zapalny wywołują bakterie lub produkty spożywcze, które z jakichś powodów nie nadawały się już do spożycia (np. przekroczenie daty przydatności do spożycia, niewłaściwe ...

Galerie

Podstawowym źródłem białka jest chude mięso (kurczak i indyk). Jeśli to możliwe, kupuj mięso ekologiczne - nie zawiera ono pozostałości antybiotyków i hormonów.