Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Produkty bogate w puryny

- na ten temat

Artykuły

Nasz organizm potrzebuje wapnia w dużych ilościach, gdyż jest podstawowym budulcem kości. Największe zapotrzebowanie na ten pierwiastek mają dzieci i młodzież, a także osoby starsze. Faktem jest, iż coraz więcej ludzi ma niedobór wapnia, dlatego warto wiedzieć w jakich produktach występuje. Wapń - dlaczego tak istotny? Wapń sta...
Produkty light podbijają rynek, można je znaleźć dosłownie wszędzie, praktycznie na każdej sklepowej półce. Przeznaczone były głównie dla diabetyków, jak również osób, które nie potrafią odpowiednio kontrolować swojej wagi. Grupa odbiorców, okazała się jednak znacznie szersza. Wiele kobiet oszalało na wieść o tym, że n...
Zielone produkty pokarmowe to przede wszystkim mieszanka złożona z całego mnóstwa różnych odwodnionych substancji: żółte kiełki zbóż albo roślin strączkowych (lucerna), sok z kiełków zbóż, warzywa (brokuły, kalafior, kapusta, brukselka, na przykład), owoce, algi,  ziarna, włókna p...
Nasza codzienna dieta powinna być jak najbardziej zbilansowana, a podstawą odpowiedniego odżywiania powinny być produkty pełnoziarniste. Polacy spożywają bardzo dużo chleba oraz produktów mącznych, dlatego warto wiedzieć, które produkty są warte zakupu. Ciemne jest lepsze Produkty tworzone z ziaren są przetwarzane w taki sposób,...
Produkty spożywcze, które działają na wszystkie zmysły, na pewno dobrze są już wam znane. Są one wszystkie słodkie, tłuste, słone, zimne, ciepłe, przyjemnie chrupią albo rozpływają się na języku... wiesz już, o czym mowa? I na pewno wiesz, że niewielu z nas potrafi oprzeć się pokusie, jaką są te pyszne ptysie albo chipsy o sm...
Osoby cierpiące na cukrzycę powinny zwrócić szczególną uwagę na to, jakie produkty spożywcze pojawiają się w ich jadłospisie. Właściwe żywienie ułatwia leczenie cukrzycy, zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań, a także zapewnia prawidłową wagę ciała i poprawia kondycję organizmu. Jakie węglowodany wybierać? Zalecana il...

Galerie

Od dawna wiadomo już, że białko buduje i odbudowuje nasz organizm, przy czym nie powinniśmy zapominać o innych ważnych składnikach odżywczych, które również wpływają na nasze zdrowie. Choć za jedno z najlepszych źródeł białka uważa się mięso, rośliny takie jak na przykład soja także charakteryzują się jeg...

Dyskusje użytkowników

Podobają mi się te ładniutkie wzorki, i na serio w głowie pozostała mi myśli, żeby patzreć, czy butelka lub smoczek są bez bisfenolu A. Lepiej nie ryzykować.. A MAM daje wszystkie produkty bez BPA..
Chciałbym was zapytać o opinię, także waszą własną dotyczącą produktów LifeMel. Są to miody, które odznaczają się specyficznymi właściwościami. Z tego co się doszukałem na zagranicznych stronach, to jest kilka znanych bardziej lub mniej historii , kiedy chorzy po chemioterapii stosowali te produktu w celu szybszego leczenia.. Tak...
Nigdy nie lubiłam masła. To ukrywanie prawdy przez producentów to standard już. Ja akurat jem margarynę florę i bardzo uważnie przeczytałam wszystkie informacje na jej temat. Niestety w dzisiejszych czasach nawet podstawowe produkty trzeba bardzo uważnie dobierać.. Flora to syf, karmią nas tym gó...m, żebyśmy nie dożyli starości... ...
Są też takie preparaty, które mają w składzie i magnez i witaminę b6, więc nie trzeba kupować oddzielnie :). Albo można też jeść produkty bogate w te składniki i wtedy nie potrzebne będzie nic :).

Aktualności

Naukowcy z Agricultural Resarch Service w Beltsville w Maryland, stosując konwencjonalne metody, a przy tym nie używając techniki inżynierii genetycznej, wyprodukowali trzy nowe odmiany ziemniaków, które są wyjątkowo bogate w przeciwutleniacze. Zarówno skóra i środek ziemniaków są koloru czerwonego, purpurowego lub żółtego. Nie...
Jak sugerują najnowsze badania, pacjenci z określonymi ograniczeniami dietetycznymi mogą nieświadomie przyjmować leki zawierające produkty pochodzenia zwierzęcego. Dr Kinesh Patel i dr Kate Tatham twierdzą, że większość leków przepisywanych w ramach podstawowej opieki zdrowotnej, zawiera produkty pochodzenia zwierzęcego i nie jest jas...
Problem z płodnością może być dramatem dla kobiet, które w najbliższej przyszłości planują dziecko. Zdolność do poczęcia zależy od wielu czynników : począwszy od wieku, a kończąc na trybie życia przyszłej matki. Coraz częściej młode kobiety borykają się z tym problemem. Badania potwierdzają, że dieta bogata w proteiny daj...
Nowe badania opublikowane w American Journal of Lifestyle Medicine nawołują ekspertów zdrowia publicznego do powszechnego działania, by ulepszyli dostęp do spożycia owoców i warzyw. Odkrycia z Michigan State University ( USA, stan Michigan) podają, że puszkowana żywność dostarcza odpowiednich wartości spożywczych, pomagając ludziom z...
Według ostatniego badania słowackiego stowarzyszenia konsumentów, produkty wielkich marek spożywczych, takich jak Coca-Cola na przykład, nie mają takiego samego smaku we wszystkich krajach, w których są sprzedawane. Krótko mówiąc, jakość produktu nie jest taka sama, a to powoduje pojawianie się pytań odnośnie ryzyka sanitarnego. Są...
Jedzenie większych ilości owoców i warzyw żółtego koloru, pomarańczowego i ciemnozielonego, które są bogate w alfa-karoten, ma pozwolić wydłużyć spodziewaną długość życia, według badania amerykańskiego. Alfa-karoten jest antyoksydanetm pochodzenia roślinnego, należącym do rodziny karotenoidów – dokładnie tak samo jak ...
Najnowsze badania dowodzą, że jedząc organiczne produkty przez tydzień, możesz zredukować poziom pestycydów o 90%. Wyniki badań zostaną opublikowane w lipcowym wydaniu Journal of Environmental Research. Badania potwierdzają ustalenia  z 2006 roku. Dowodziły, że dieta organiczna bardzo obniżyła poziom pestycydów fosforowych. Wyniki ...
W procesie winifikacji nie tylko sok z winogron może być użytecznym produktem. Nowe badania zakładają, że nasiona i skórki pozostałe z procesu produkcji wina, bogate są w przeciwutleniacze i mogą być dodane do innych produktów, aby zwiększyć ich wartość odżywczą. Badacze odkryli że wytłoki z win z rodzaju pinot noir i merlot s
Codzienna konsumpcja tych produktów ogranicza ryzyko zachorowania na raka, wyjaśniają badacze zebrani na konferencji naukowej Institut National du Cancer (INCa). Co więcej, produkty te, w niektórych przypadkach, mogą mieć efekt ochronny. Zdaniem dr Marie-Christine Boutron-Ruault, jeżeli będziemy przestrzegać zalecanych dawek, ograniczymy...