Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Produkty bogate w jod

- na ten temat

Polecamy

Proces erozji polega na stopniowej destrukcji i rozpuszczaniu szkliwa na skutek działania kwasów. Kwasy odpowiedzialne za erozję nie są produkowane przez bakterie jamy ustnej, lecz pochodzą z diety oraz z naszego organizmu (kwasy żołądkowe).

Galerie

Od dawna wiadomo już, że białko buduje i odbudowuje nasz organizm, przy czym nie powinniśmy zapominać o innych ważnych składnikach odżywczych, które również wpływają na nasze zdrowie. Choć za jedno z najlepszych źródeł białka uważa się mięso, rośliny takie jak na przykład soja także charakteryzują się jeg...

Aktualności

Naukowcy amerykańscy stwierdzili obecność jodu radioaktywnego w algach występujących u wybrzeży amerykańskich, na zachodzie. Z całą pewnością jest to konsekwencja katastrofy jądrowej w elektrowni japońskiej Fukushima, do której doszło w marcu 2011 roku, w wyniku trzęsienia ziemi oraz fali tsunami. Eksperci są zaniepokojeni. Jod ra...
Około dwóch tygodni temu, anormalnie wysokie poziomy jodu 131, który jest elementem radioaktywnym, zostały wykryte w atmosferze nad wieloma krajami europejskimi (Czechy, Polska, Francja). Wiemy teraz, że to węgierska fabryka jest odpowiedzialna za to wydarzenie, a ilość wyrzuconego jodu podnosi się do 634 miliardów bekereli od stycznia 20...
Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej oznajmiła w czwartek, iż jod 131 wykryty w powietrzu nad wieloma krajami Europy, mógł pochodzić z instytutu w Budapeszcie. Tajemnica więc być może została wyjaśniona. W dniu 11 listopada, wiele krajów europejskich, w tym Polska, Republika Czeska, Słowacja, Austria oraz Węgry, zasygnalizowały M...
Nowe badania opublikowane w American Journal of Lifestyle Medicine nawołują ekspertów zdrowia publicznego do powszechnego działania, by ulepszyli dostęp do spożycia owoców i warzyw. Odkrycia z Michigan State University ( USA, stan Michigan) podają, że puszkowana żywność dostarcza odpowiednich wartości spożywczych, pomagając ludziom z...
W procesie winifikacji nie tylko sok z winogron może być użytecznym produktem. Nowe badania zakładają, że nasiona i skórki pozostałe z procesu produkcji wina, bogate są w przeciwutleniacze i mogą być dodane do innych produktów, aby zwiększyć ich wartość odżywczą. Badacze odkryli że wytłoki z win z rodzaju pinot noir i merlot s
Jedzenie większych ilości owoców i warzyw żółtego koloru, pomarańczowego i ciemnozielonego, które są bogate w alfa-karoten, ma pozwolić wydłużyć spodziewaną długość życia, według badania amerykańskiego. Alfa-karoten jest antyoksydanetm pochodzenia roślinnego, należącym do rodziny karotenoidów – dokładnie tak samo jak ...
Jak sugerują najnowsze badania, pacjenci z określonymi ograniczeniami dietetycznymi mogą nieświadomie przyjmować leki zawierające produkty pochodzenia zwierzęcego. Dr Kinesh Patel i dr Kate Tatham twierdzą, że większość leków przepisywanych w ramach podstawowej opieki zdrowotnej, zawiera produkty pochodzenia zwierzęcego i nie jest jas...
Badanie opublikowane w Neurology sugeruje, iż niskie poziomy żelaza we krwi i anemia wiążą się z większym ryzykiem demencji. Do anemii dochodzi, kiedy we krwi spada liczba czerwonych krwinek albo stężenie hemoglobiny. Naukowcy z University of California, San Francisco oraz z American Academy of Neurology, przyjrzeli się ponad 2 500 doros

Artykuły

Jod jest jednym z mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jego niedobór potrafi wywołać wiele chorób. Jak temu zapobiegać? Należy jeść pokarmy bogate w jod a do kąpieli stosować Zabłocką Solankę Siła Serca. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu jodu potrzebujemy niewiele, bo około 200 mikrogramó...
Tarczyca jest jednym z najważniejszych organów w naszym ciele. To gruczoł wielkości śliwki– znajduje się w szyi między krtanią, a tchawicą. Zajmuje się najważniejszymi procesami życiowymi: ustalaniem tempa przemiany materii, temperaturą ciała, rozwojem i działaniem układu nerwowego oraz pracą serca. W okresie młodzieńczym piln...
Produkty light podbijają rynek, można je znaleźć dosłownie wszędzie, praktycznie na każdej sklepowej półce. Przeznaczone były głównie dla diabetyków, jak również osób, które nie potrafią odpowiednio kontrolować swojej wagi. Grupa odbiorców, okazała się jednak znacznie szersza. Wiele kobiet oszalało na wieść o tym, że n...
Nasza codzienna dieta powinna być jak najbardziej zbilansowana, a podstawą odpowiedniego odżywiania powinny być produkty pełnoziarniste. Polacy spożywają bardzo dużo chleba oraz produktów mącznych, dlatego warto wiedzieć, które produkty są warte zakupu. Ciemne jest lepsze Produkty tworzone z ziaren są przetwarzane w taki sposób,...
Zielone produkty pokarmowe to przede wszystkim mieszanka złożona z całego mnóstwa różnych odwodnionych substancji: żółte kiełki zbóż albo roślin strączkowych (lucerna), sok z kiełków zbóż, warzywa (brokuły, kalafior, kapusta, brukselka, na przykład), owoce, algi,  ziarna, włókna p...
Produkty spożywcze, które działają na wszystkie zmysły, na pewno dobrze są już wam znane. Są one wszystkie słodkie, tłuste, słone, zimne, ciepłe, przyjemnie chrupią albo rozpływają się na języku... wiesz już, o czym mowa? I na pewno wiesz, że niewielu z nas potrafi oprzeć się pokusie, jaką są te pyszne ptysie albo chipsy o sm...
Grudzień to okres rodzinny, świąteczny ale i bardzo zabiegany. Doskonale wiesz, jak ważne są przygotowania do świątecznych dni i jak wiele czasu trzeba poświęcić, by zadbać o każdy najmniejszy detal, by wraz z rodziną w pełni cieszyć się świętami. Jest jednak dobry sposób na tą grudniową gorączkę - dobra organizacja czasu, po...

Dyskusje użytkowników

Podobają mi się te ładniutkie wzorki, i na serio w głowie pozostała mi myśli, żeby patzreć, czy butelka lub smoczek są bez bisfenolu A. Lepiej nie ryzykować.. A MAM daje wszystkie produkty bez BPA..
Chciałbym was zapytać o opinię, także waszą własną dotyczącą produktów LifeMel. Są to miody, które odznaczają się specyficznymi właściwościami. Z tego co się doszukałem na zagranicznych stronach, to jest kilka znanych bardziej lub mniej historii , kiedy chorzy po chemioterapii stosowali te produktu w celu szybszego leczenia.. Tak...
Nigdy nie lubiłam masła. To ukrywanie prawdy przez producentów to standard już. Ja akurat jem margarynę florę i bardzo uważnie przeczytałam wszystkie informacje na jej temat. Niestety w dzisiejszych czasach nawet podstawowe produkty trzeba bardzo uważnie dobierać.. Flora to syf, karmią nas tym gó...m, żebyśmy nie dożyli starości... ...
Są też takie preparaty, które mają w składzie i magnez i witaminę b6, więc nie trzeba kupować oddzielnie :). Albo można też jeść produkty bogate w te składniki i wtedy nie potrzebne będzie nic :).