Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Ostre zapalenie tarczycy

- na ten temat

Polecamy

Proces erozji polega na stopniowej destrukcji i rozpuszczaniu szkliwa na skutek działania kwasów. Kwasy odpowiedzialne za erozję nie są produkowane przez bakterie jamy ustnej, lecz pochodzą z diety oraz z naszego organizmu (kwasy żołądkowe). Zęby są codziennie narażone na zawarte w produktach spożywczych kwasy. Powtarzające si

Choroby i objawy

Ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego jest to stan chorobowy wymagający leczenia szpitalnego środkami przeciwzapalnymi i antybiotykami przenikającymi do dróg żółciowych.Najczęściej zapalenie ostre spowodowane obecnością kamieni żółciowych (tzw. zapalenie kamicze) w świetle pęcherzyka żółciowego (90 - 95% przypadków choroby)....
Proces chorobowy trwa do 3 tygodni, może obejmować jedną lub kilka zatok. Początek choroby jest nagły i związany z nieżytem błony śluzowej nosa. Ostremu zapaleniu zatok przynosowych towarzyszą z reguły objawy ogólne pod postacią podwyższonej ciepłoty ciała, uczucia rozbicia i złego samopoczucia. Objawy miejscowe ostrego zapalenia ...
Największe ryzyko zachorowania na ostre zapalenie ucha środkowego występuje podczas sezonu infekcyjnego, w okresie jesienno-wiosennym, a także w przebiegu wielu chorób zakaźnych, takich jak płonica, odra czy wiatrówka (ospa wietrzna). Sprzyjają mu również inne choroby laryngologiczne, takie jak zapalenie zatok, krwiak jamy bębenkowej i ...
W powstawaniu tego typu zapaleń ważną rolę odgrywają mechanizmy immunologiczne. W myśl tych poglądów ostre kłębuszkowe zapalenie nerek byłoby alergicznym odczynem zapalnym (tzw. hiperergicznym) na istniejące w organizmie przewlekłe lub nawracające bakteryjne stany (ogniska) zapalne, np. w migdałkach, jajnikach, pęcherzyku żółciow...
Ostre odmiedniczkowe zapalenie nerek można rozpoznać bez pogłębionych badań diagnostycznych, jeśli zapalenie układu moczowego przebiega z gorączką lub innymi objawami ogólnymi, takimi jak wymioty, biegunka, ból brzucha albo ból w okolicy lędźwiowej. Objawy takie świadczą o tym, że proces chorobowy obejmuje nerki. Drobnoustroje naj...

Artykuły

Ostre zapalenie nagłośni (Larygitis epiglottica) to ostre zapalenie obejmujące górną część krtani, znajdującą się powyżej fałdów głosowych, dotyczy przede wszystkim nagłośni, fałdów nalewkowo - nagłośniowych i nalewek. W razie infekcji w tych miejscach dochodzi do ich znacznego przekrwienia i obrzęku. Schorzenie dotyczy głó...
Zapalenie jajowodów to stan zapalny narządów rodnych kobiety, jaki charakteryzuje się ostrym bólem w podbrzuszu. Często ból promieniuje w inne partie kobiecego ciała takie, jak pachwiny czy okolice ud, ponadto zdarza się że chorobie towarzyszy gorączka. Stany zapalne zazwyczaj są konsekwencją porodu, poronienia, założenia wkładki w...
Ostre zapalenie trzustki to ostry stan zapalny tego gruczołu spowodowany przedwczesną aktywacją proenzymów trzustkowych, powodującą uszkodzenie trzustki oraz sąsiednich tkanek. W niezwykle ostrych przypadkach wykazuje się nawet 30-90% śmiertelności. Jednak w ostatnich latach obserwuje się tendencję do zmniejszania średniej śmiertelno
Organizm dziecka ze względu na swoją specyficzną budowę i fizjologię, odmienną od dorosłego człowieka nigdy nie powinien być traktowany jako jego miniatura, bardziej jako „odrębny organizm”, który wymaga często odmiennego  postępowania w wielu chorobach. Tak też dzieje się w przypadku zapalenia oskrzeli, które na pozór niegro...
Ostre zapalenie trzustki to ostry stan zapalny, do którego dochodzi w wyniku przedwczesnej aktywacji proenzymów trzustkowych i uszkodzenia sąsiadujących tkanek, a nawet odległych narządów. EpidemiologiaOcenia się, że zachorowalność na OZT wynosi 20 – 70 na 100 000 osób w roku. Śmiertelność u osób ...
„Tarczyca mówi, serce słucha”, tak lekarze specjaliści opisują bliski związek pomiędzy tarczycą i sercem. Pokazuje to, jak ważnym, narządem jest tarczyca. Zmiany chorobowe tego gruczołu, jeśli nie są wykryte w porę i/lub nieleczone, istotnie wpływają na nasze zdrowie, samopoczucie i komfort życia. Szczególnie narażony na wsze...

Aktualności

Nowe badania opublikowane w czasopiśmie Journal of Leukocyte Biology wykazują, że białka zapalne interleukiny-6 odgrywają kluczową rolę podczas ostrego zapalenia trzustki u otyłych myszy. Naukowcy z uniwersytetów w Illinois i Kalifornii odkryli, że białko zapalne interleukina-6 (IL-6) odgrywa kluczową rolę w podczas ostrego zapalenia ...
W skrócie, większość infekcji gardła nie jest wywoływana przez paciorkowce grupy A, tylko przez wirusy, i dlatego nie ma potrzeby stosowania antybiotyków, zgodnie z nowymi wskazówkami opracowanymi przez medyczne stowarzyszenie Infectious Diseases Society of America (IDSA), A także:- w leczeniu infekcji bakteryjnych penicylina lub amoksycy...
W większości przypadków, leczenie raka tarczycy może poczekać. Od lat mówi się nam, że w przypadku rozpoznania raka, najlepiej jak najszybciej jak to tylko możliwe rozpocząć leczenie. Nowe badania jednak w tym momencie mogą być lekko szokujące. Badania opublikowane w piśmie Archives of Otolaryngology - Head & Neck Surgery, potwie...

Dyskusje użytkowników

Wapń 9,04 {8,80-10,20} Sód 144,0 {135,0-147,0} Potas 3,97 {3,50-5,10} Wyniki z czerwca: TSH 2,90 {0,530-4,60} Biochemia: Cholesterol 139 {125-200} Cholesterol HDL 47,0 {35,0-88,0} Cholesterol LDL 79,8 {0,00-155,0} Trójglicerydy 61,0 {45,0-150,0} Glukoza 87,0 {74,0-106,0} Na początku lipca endokrynolog podtrzymała diagnozę, ale st...
Wczoraj u mojej dziewczyny wystapil ostry ból brzucha, nie mogla sie wyprostowac, musiala byc skulona. 20 pazdziernika byla sytuacja kiedy jej wargi mialy stycznosc ze sperma, bylo to w pierwszy dzien okresu, miala tampon. czy mam sie martwic czy jest to tylko jakis wirus, choroba? prosze o odpowiedz. Pytasz czy jest w ciąży?Otóż nie jest w cz...
Witam,mam pytanie - otóż mam wiecznie podpuchnięte oczy i chciałabym zrobić sobie badania tarczycy bo słyszałam że opuchliznę pod oczami mogą powodowac choroby tarczycy.Jakie badania powinnam konkretnie wykonać?-morfologia:hormon tarczycy?czy przy tym badaniu zostaną wykryte -jesli istnieją-wszytskie dolegliwości(choroba Gravesa,hipom...
Mam pytanie: Czy przy niedoczynnosci tarczycy bede miała problem z zajściem w ciążę? Jestem po operacji wycięcia tarczycy i przyjmuję leki, tsh mam w normie. Kiedyś oglądałam film dokumentalny o kobiecie która właśnie miała chorobę tarczycy i przez kilka lat nie mogła zajść w ciązę a gdy już jej się to udało to kilka razy por...

Galerie

Brokuły, kalafior, jarmuż i brukiew. Te przykładowe surowe warzywa kapustne mogą pomóc w spowolnieniu funkcji tarczycy i dzięki temu zmniejszeniu produkcji hormonów.
Niedoczynność tarczycy wywołana jest niedoborem tyroksyny. Gruczoł  nie wytwarza dostatecznej ilości hormonu tarczycy, przez co zostaje zaburzona cała gospodarka metaboliczna. Do głównych objawów należy: spadek tempa przemiany materii, zwiększenie masy ciała, utrata apetytu, uczucie zimna, spowolnienie tętna, przerzedzenie w