Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Orzechy

- na ten temat

Artykuły

Orzechy mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Poprawiają nastrój, zmniejszają apetyt,łagodzą stres, usuwają z organizmu wolne rodniki, a także nadają blasku włosom i wzmacniają paznokcie. Jednak coraz więcej osób ma alergię na orzechy, a najsilniej uczulają orzechy ziemne. Część chorych uczula się już w życiu płodowym, a...
Jako przystawka albo gotowane, w postaci oleju albo marynowane w winie, orzechy włoskie je się przez cały rok i … na tysiąc sposobów. Te owoce w łupinkach rosną na dużych drzewach z rodziny orzechowatych (Juglandaceae). Pochodzą one z Azji centralnej, gdzie są uprawiane i jedzone już od wieków. Już nawet starożytni ...

Aktualności

Jeżeli lubisz orzechy, jedz je ze spokojnym sumieniem – nie przybierzesz na wadze, jak wynika z analizy badań przeprowadzonych w tym temacie. W dodatku pomożesz swojemu sercu. Naukowcy przyjrzeli się danym z 31 prac przeprowadzonych na całym świecie. Wyniki pokazują jasno: waga oraz obwód talii nie różniły się między ludźmi, którzy...
Osoby żyjące z niebezpiecznymi dla życia alergiami na orzechy rozumieją, jak męczące było oczekiwanie na odpowiedni środek zapobiegający albo na skuteczne lekarstwo. W testach przeprowadzonych na myszach, naukowcy z National Jewish Health w Denver dokonali odkrycia, które może być przełomem w leczeniu tego typu alergii. Otóż okazuje...
Orzechy są powszechnie uważane za źródło zbędnych kalorii, które przyczyniają się do przybrania na wadze. Z tego też powodu duża liczba ludzi unika ich spożywania, gdyż zwyczajnie boją się zyskania kolejnych kilogramów. Ponadto orzechy posiadają wyższy odsetek kalorii tłuszczowych niż inne przetworzone, odżywczo ubogie pokarmy ...
Nowe badania opublikowane w internetowym czasopiśmie PLOS ONE wykazują powiązanie między spożyciem orzechów (migdałów, orzechów brazylijskich, orzechów nerkowca, orzechów pistacji, orzechów laskowych czy włoskich) i zespołem metabolicznym (ZM) oraz otyłością Badacze z Uniwersytetu Loma Linda przebadali 803 osoby przy wykorzystaniu ...
Alergie na orzechy i orzeszki ziemne są jednymi z najczęstszych alergii pokarmowych u dzieci i dorosłych. Najnowsze badania sugerują, że przyszłe matki mogą być kluczem do rozwiązania tego problemu. Naukowcy z kilku szpitali oraz uniwersytetów zauważyli, że dzieci urodzone przez matki, które nie miały alergii i w czasie ciąży częst...
Ponad milion dzieci mieszkających w Ameryce cierpi z powodu alergii na orzechy. Co ciekawe - według dostępnych zapisów, przypadki tego typu uczuleń prawie nie istniały przed 1900 rokiem, mimo że orzechy znajdują się w ludzkiej w diecie od wieków. Nasuwa się więc pytanie: dlaczego obecnie tak wiele osób ma na nie alergię? W swojej ksi...
Orzeszki ziemne są jednymi z najbardziej powszechnych i niebezpiecznych alergenów pokarmowych, które mogą wywołać reakcje prowadzące nawet do śmierci, a częstość występowania alergii na te produkty rośnie. Jednakże obecnie nie wymyślono jeszcze skutecznego leczenia klinicznego dla owej alergii. Jedynym ratunkiem jest eliminacja orzes...
Ostatnie badania pokazują, że spożywanie orzechów takich jak migdały, pistacje, orzechy włoskie i orzechy nerkowca zmniejsza ryzyko zachorowań na cukrzycę typu 2, zespół metaboliczny i choroby serca. Naukowcy z Louisiana State University odkryli, że spożycie orzechów wiąże się z niższym poziomem markera stanu zapalnego o nazwie bi...
Wpływ orzechów na zdrowie serca jest oczywisty i potwierdzony w wielu badaniach naukowych. Kwasy tłuszczowe omega-3 (LA i ALA) w orzechach działają korzystnie na zdrowie sercowo-naczyniowe i poprawiają poziomy cholesterolu. Poza tym, w orzechach znajdziemy liczne minerały, witaminy i włókna pokarmowe. Nowe badanie, przeprowadzone przez Pe...
Spożywanie orzechów pistacjowych reguluje poziom cukru we krwi u osób z zespołem metabolicznym - potwierdziło pierwsze tego typu badanie przeprowadzone przez ekspertów University of Toronto, zaprezentowane w kwietniu br. podczas konferencji Experimental Biology w Waszyngtonie. Badanie amerykańskich naukowców jest ...
Najnowsze badania opublikowane w New England Journal od Medicine pokazują, że ludzie codziennie spożywający orzechy, żyją znacznie dłużej niż ci, którzy ich nie jedzą. Naukowcy z Dana – Farber Cancer Institute, Women's Hospital i z Harvard school of Public Health doszli do takiego wniosku na temat orzechów po przebadaniu około 120 ty...
Zjedzenie siedmiu orzechów włoskich dziennie, według pewnych badań, może pozwolić utrzymać chorobę na odległość, a także zredukować poziom cholesterolu. Badania potwierdzają więc po raz kolejny, że orzechy są zdrową przekąską, ponieważ są bogate w antyoksydanty. Zdrowa, usprawiedliwiona przekąska Naukowcy wspominają w badan...
Orzechy włoskie zaliczane są do tzw. superjedzenia, czyli najbardziej odżywczego i korzystnego dla zdrowia pożywienia roślinnego na świecie. Długofalowe badania, przeprowadzone na 7 tysiącach Hiszpanów w wieku powyżej 50 lat, udowodniły, że u tych uczestników, którzy jedli więcej niż trzy porcje tygodniowo różnego rodzaju orzech

Dyskusje użytkowników

A co z enzymem w orzechach uaktywniającym wirusa?.
Sprawny mózg, dobra rzecz ;) a jak z orzechami? pomagają w końcu? zawsze mi tak mama w okolicach sesji powtarza ;).
Ktoś wcześniej pisał o aminowkasie który dobrze ograniczyc w czasie leczenia. To arginina. Jej żródła pokarmowe to: soja, wołowina, wieprzowina, indyk, orzechy włoskie, sezam, pekan (czymkolwiek jest ;>), orzechy ziemne, siemię lniane, orzechy laskowe, czekolada, orzechy nerkowca, kasza gryczana, orzechy brazylijskie, migdały, mak...
Wydrukowalam sobie i przy okazji dowiedzialam sie ze jajka sa kaloryczne i orzechy :) a nie bardzo wiedzialam, odchudzam sie teraz i biore l112 i taka wiedza o kaloriach na pewno sie przyda.

Galerie

Astmatycy powinni spożywać żywność organiczną, gdyż nie zawiera ona chemikaliów i konserwatów, które mogą wywoływać napad duszności i osłabiać układ odpornościowy.