Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Norma cukru dorosłej osoby

- na ten temat

Polecamy

Proces erozji polega na stopniowej destrukcji i rozpuszczaniu szkliwa na skutek działania kwasów. Kwasy odpowiedzialne za erozję nie są produkowane przez bakterie jamy ustnej, lecz pochodzą z diety oraz z naszego organizmu (kwasy żołądkowe).

Dyskusje użytkowników

Ja jak skończyłam 25 lat to zaczęłam mieć straszne problemy z trądzikiem, wcześniej, jako nastolatka nie miałam takich problemów... zauważałam ciekawą rzecz, że żadne kosmetyki drogeryjne na mnie nie działały, może są przeznaczone tylko dla nastolatek... Musiałam zdecydować się na coś z wyższej półki i kupiłam trioxil z ac...
Zjadlem sniadanie,bardzo lekkie.nagle sie poczulem dziwnie,oslabiony i zlekki koltaniem serca, po 30 minutach zmierzylem cukier mialem 154!!!Nie mam cukrzycy!Moj ojciec ma aparat i sobie zmierzylem.To znaczy w nocy zjadlem zapiekanke z ziemniakow i miesem polewana ketchupem.po 2 godzinach po posilku mialem juz dobry,juz nie pamietam jaki ale ok80.N...
Mam pytanie mam wynik 36,4 co to oznacza?. Jeśli tyle to znaczy,że jesteś w ciąży.Na wyniku powinny być podane normy.. Wiem ale o wyniku poinformowała mnie pani telefonicznie więc nie mam tej karteczki z normami. A czy ktoś wie na który tydzień może oznaczać mój wynik.. Dzien ostatniej miesiaczki do dnia dzisiejszego i juz wiesz ktory...
Od około pół roku używam syropu klonowego do naleśników. Uwielbiam to połączenie! Ale dopiero po przeczytaniu artykułu na naturalno.pl dowiedziałam się jakie działanie prozdrowotne ma ten syrop. Stworzenie żywności funkcjonalnej, albo leków przeznaczonych dla osób chorujących na cukrzycę albo dotkniętych rakiem jelita grubego dzi...

Aktualności

Za nową radą WHO (World Health Organization- Światowa Organizacja ds. Zdrowia), zaleca się ludziom obniżyć ilość cukru w ich diecie o połowę. Zalecane spożycie cukru powinno pozostać poniżej 10 % wszystkich kalorii, spożywanych w ciągu dnia. Celem WHO jest obniżenie do 5 % dziennego zapotrzebowania. Sugerowane ograniczenia odwołuj
Coraz więcej badań przeprowadza się pod kątem zawartości cukru w produktach spożywczych. Wnioski są niepokojące. Rząd Wielkiej Brytanii apeluje o zmniejszenie o połowę spożycia cukru. Między innymi dlatego, że jest to kraj gdzie ciągle walczy się z rosnącym problemem otyłości. Cukier a problem otyłości W projekcie Naukoweg...
Wielu z nas lubi w ciągu dnia zjeść cukierka lub czekoladkę. Niektórzy jednak wręcz są kierowani przez zachcianki, którym nie potrafią się oprzeć. Dlaczego tak się dzieje? Czy w tej sytuacji można mówić o uzależnieniu od cukru? Pytania te w dalszym ciągu są przedmiotem naukowych debat wielu ekspertów, którym być może kres po
Naukowcy dostarczyli właśnie dowodów na to, że substancje naturalne, które znajdują się w ekstrakcie z nieprażonych ziaren zielonej kawy, pomagają w kontrolowaniu podwyższonego poziomu cukru we krwi oraz pozytywnie wpływają na wagę ciała. Prezentacja na temat kwasu chlorogenowego, będącego popularnym suplementem diety, stanowiła cz...
Krótka przerwa, żeby się przejść co dwadzieścia minut, zamiast wielogodzinnego siedzenia, pomaga zredukować poziom glukozy i insuliny we krwi po jedzeniu, jak pokazuje badanie opublikowane w dzienniku Diabetes Care. Aczkolwiek, rezultaty tego badania nie pokazują, czy obniżka ta ma mieć jakiekolwiek utrzmujące się korzyści zdrowotne, t...
Najlepszym sposobem dla diabetyka na zmniejszenie poziomu cukru we krwi jest połączenie aerobiku oraz ćwiczeń na siłowni. Jest to kombinacja, która pozwala na o wiele większą utratę wagi niż kiedy praktykowanie tylko jednej z tych aktywności fizycznych w jednym czasie. Cukier we krwi jest paliwem dla mięśni, a organizm spala go w więk...
Osoby, u których zawartość cukru we krwi jest na granicy normalnego zakresu, mogą być bardziej narażone na zanik tkanki mózgowej, który następuje wraz z wiekiem i chorobami, takimi jak demencja - jak wynika z najnowszych badań opublikowanych w numerze Neurology, czasopiśmie medycznym American Academy of Neurology. Liczne badania wykaza
Właśnie dokonano wielkiego postępu w tworzeniu organów w laboratorium. Sieć sztucznych naczyń krwionośnych powstała dzięki rusztowaniu z cukru. W przyszłości – jeszcze dość dalekiej – ma to pozwalać na tworzenie kompletnego serca, płuc oraz wątroby na szalkach Petriego, zapowiadają badacze. Nad tym najnowszym odkryciem pracowa...
Ostatnio zostały przeprowadzone badania dotyczące zawartości fruktozy w organizmach dorosłych szczurów stosujących dietę wysoko tłuszczową. Wykazały one, że dieta w połączeniu z fruktozą powoduje poważne skutki zdrowotne w szczurzych wątrobach. Badania zostały opublikowane w „Experimental Physiology”. Zapewniają one nowy wglą...
Badacze zasugerowali, że osoby z cukrzycą mogą być bardziej skłonne do depresji, z powodu zależnośćią pomiędzy wysokim poziomem cukru we krwi a neuroprzekaźnikiem powiązanym z depresją. Poprzednie badania wskazywały na powiązania pomiędzy cukrzycą a depresją, ale naukowcy nie byli pewni mechanizmów działania tego związku. W 20...
Szokujące? A jednak - badania sugerują, że ludzie, którzy palą marihuanę, mają węższe talie i niższy poziom oporności na insulinę, niż ci, którzy nigdy nie próbowali żadnych używek. Badania zostały opublikowane w The American Journal of Medicine. Wyniki te, uzyskane na podstawie analizy krwi około 4700 dorosłych Amerykanów, nie...
Okazuje się, że wystarczy zaledwie 15-minutowy spacer po posiłku. Nowe badanie pokazuje bowiem, że umiarkowanie szybki spacer po każdym posiłku pomaga obniżyć cukier we krwi zupełnie tak samo, jak spacer 45-minutowy. Dr Loretta DiPietro, autorka badania z George Washington University School of Public Health and Health Services Department ...
W trosce zarówno o zęby, jak i o linię wiele osób kupuje produkty typu „light” lub „sugar free”. Tymczasem jak się okazuje, produkty te wcale nie mają dobrego wpływu na zęby. Jak dowiedli naukowcy w ostatnich badaniach, chociaż zamiast cukru zawierają one przeważnie ksylitol albo sorbitol, to jednak składniki te mogą obniżać ...

Artykuły

Mało kto zdaje sobie sprawę, że nawet odrobina przypraw do codziennego dania lub napoju, może znacząco poprawić nasz stan zdrowia. Nie na darmo mówi się, że przyprawy są  niedocenianym skarbem. Bowiem mają nie tylko zdolności obniżania poziomu cukru we krwi, ale też wiele innych właściwości, na przykład: wspomagają leczenie chor...
Używamy czasami wyrażenia „uzależnienie od cukru”, aby opisać nasz nieodparty pociąg do słodkich produktów. Cukier jest częścią ogromnej rodziny węglowodanów. Nazywane są one również cukrami i zawierają w swojej grupie węglowodany proste, takie jak fruktoza albo cukier stołowy, oraz cukry złożone, takie jak skrobia i...
Ocena stanu zdrowia ofiary wypadku jest podstawową czynnością, która może uratować życie. Dzięki niej możemy podjąć odpowiednie kroki i określić dalszy tryb postępowania na miejscu zdarzenia. Czy ofiara jest przytomna?Na początku zawsze należy sprawdzić, czy ofiara wypadku jest przytomna, zadając jej proste pytanie lub wydając p...