Szukaj:

Norma cukru dorosłej osoby

- na ten temat

Dyskusje użytkowników

Ja jak skończyłam 25 lat to zaczęłam mieć straszne problemy z trądzikiem, wcześniej, jako nastolatka nie miałam takich problemów... zauważałam ciekawą rzecz, że żadne kosmetyki drogeryjne na mnie nie działały, może są przeznaczone tylko dla nastolatek... Musiałam zdecydować się na coś z wyższej półki i kupiłam trioxil z ac...
Zjadlem sniadanie,bardzo lekkie.nagle sie poczulem dziwnie,oslabiony i zlekki koltaniem serca, po 30 minutach zmierzylem cukier mialem 154!!!Nie mam cukrzycy!Moj ojciec ma aparat i sobie zmierzylem.To znaczy w nocy zjadlem zapiekanke z ziemniakow i miesem polewana ketchupem.po 2 godzinach po posilku mialem juz dobry,juz nie pamietam jaki ale ok80.N...
Mam pytanie mam wynik 36,4 co to oznacza?. Jeśli tyle to znaczy,że jesteś w ciąży.Na wyniku powinny być podane normy.. Wiem ale o wyniku poinformowała mnie pani telefonicznie więc nie mam tej karteczki z normami. A czy ktoś wie na który tydzień może oznaczać mój wynik.. Dzien ostatniej miesiaczki do dnia dzisiejszego i juz wiesz ktory...
Od około pół roku używam syropu klonowego do naleśników. Uwielbiam to połączenie! Ale dopiero po przeczytaniu artykułu na naturalno.pl dowiedziałam się jakie działanie prozdrowotne ma ten syrop. Stworzenie żywności funkcjonalnej, albo leków przeznaczonych dla osób chorujących na cukrzycę albo dotkniętych rakiem jelita grubego dzi...

Aktualności

Za nową radą WHO (World Health Organization- Światowa Organizacja ds. Zdrowia), zaleca się ludziom obniżyć ilość cukru w ich diecie o połowę. Zalecane spożycie cukru powinno pozostać poniżej 10 % wszystkich kalorii, spożywanych w ciągu dnia. Celem WHO jest obniżenie do 5 % dziennego zapotrzebowania. Sugerowane ograniczenia odwołuj
W Stanach Zjednoczonych, około 92% osób w wieku 20-64 lat doświadczyło próchnicy zębów. Aby rozwiązać narastający problem, Naukowcy z University College London i London School of Hygiene & Tropical Medicine starają się zmienić oświadczenie Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), które mówi, że 10% to maksymalne zapotrzebowanie cu...
Coraz więcej badań przeprowadza się pod kątem zawartości cukru w produktach spożywczych. Wnioski są niepokojące. Rząd Wielkiej Brytanii apeluje o zmniejszenie o połowę spożycia cukru. Między innymi dlatego, że jest to kraj gdzie ciągle walczy się z rosnącym problemem otyłości. Cukier a problem otyłości W projekcie Naukowego Ko...
Wielu z nas lubi w ciągu dnia zjeść cukierka lub czekoladkę. Niektórzy jednak wręcz są kierowani przez zachcianki, którym nie potrafią się oprzeć. Dlaczego tak się dzieje? Czy w tej sytuacji można mówić o uzależnieniu od cukru? Pytania te w dalszym ciągu są przedmiotem naukowych debat wielu ekspertów, którym być może kres po
Naukowcy dostarczyli właśnie dowodów na to, że substancje naturalne, które znajdują się w ekstrakcie z nieprażonych ziaren zielonej kawy, pomagają w kontrolowaniu podwyższonego poziomu cukru we krwi oraz pozytywnie wpływają na wagę ciała. Prezentacja na temat kwasu chlorogenowego, będącego popularnym suplementem diety, stanowiła cz...
Ekstrakt z cebuli zdecydowanie obniżył wysoki poziom glukozy we krwi (cukru) i całkowity cholesterolu u szczurów z cukrzycą w przypadku podawania leków przeciwcukrzycowych metforminy - zgodnie z najnowszymi badaniami. Wyniki badań zostały zaprezentowane na 97. Dorocznym spotkaniu The Endocrine Society w San Diego. - Cebula jest tania i og
Krótka przerwa, żeby się przejść co dwadzieścia minut, zamiast wielogodzinnego siedzenia, pomaga zredukować poziom glukozy i insuliny we krwi po jedzeniu, jak pokazuje badanie opublikowane w dzienniku Diabetes Care. Aczkolwiek, rezultaty tego badania nie pokazują, czy obniżka ta ma mieć jakiekolwiek utrzmujące się korzyści zdrowotne, t...
Osoby, u których zawartość cukru we krwi jest na granicy normalnego zakresu, mogą być bardziej narażone na zanik tkanki mózgowej, który następuje wraz z wiekiem i chorobami, takimi jak demencja - jak wynika z najnowszych badań opublikowanych w numerze Neurology, czasopiśmie medycznym American Academy of Neurology. Liczne badania wykaza
Najlepszym sposobem dla diabetyka na zmniejszenie poziomu cukru we krwi jest połączenie aerobiku oraz ćwiczeń na siłowni. Jest to kombinacja, która pozwala na o wiele większą utratę wagi niż kiedy praktykowanie tylko jednej z tych aktywności fizycznych w jednym czasie. Cukier we krwi jest paliwem dla mięśni, a organizm spala go w więk...
Coraz więcej badań przeprowadza się pod kątem cukru i naszego zdrowia. Wnioski są niepokojące. Rząd Wielkiej Brytanii apeluje o zmniejszenie o połowę spożycia cukru. Między innymi dlatego, że jest to kraj gdzie ciągle walczy się z rosnącym problemem otyłości. Cukier a problem otyłości W projekcie Naukowego Komitetu Doradczego (S...
Brytyjski magazyn British Dental Journal stwierdza, iż produkty bez dodatku cukru, które zawierają jednak kwaśne dodatki, mogą prowadzić do poważnego uszkodzenia szkliwa zębowego. Niebezpieczne „sugar-free” Gumy bez cukru, słodycze bez cukru, napoje bez cukru, reklamowane jako zdrowe alternatywy do produktów z cukrem, mogą uszkodzi
Żeby wyprodukować ocet jabłkowy trzeba przeprowadzić proces fermentacji w dwóch seriach. Najpierw bakterie i drożdże rozkładają cukry na alkohol. Następnie w długim i powolnym procesie bakterie octowe powodują utlenienie alkoholu, który zmienia się w kwas octowy. Ocet jabłkowy ma cierpki smak, a na dnie naczynia może pozostawiać ni...
Z badań opublikowanych w czasopiśmie Nutrition and Metabolic Insight wynika, że regularne spożywanie owoców mango, przez cierpiących z powodu otyłości, może obniżyć poziom cukru we krwi, przy braku negatywnego wpływu na masę ciała. Jest to ważne, jeśli weźmie się pod uwagę, że około 34 procent dorosłych Amerykanów zostało s...
Właśnie dokonano wielkiego postępu w tworzeniu organów w laboratorium. Sieć sztucznych naczyń krwionośnych powstała dzięki rusztowaniu z cukru. W przyszłości – jeszcze dość dalekiej – ma to pozwalać na tworzenie kompletnego serca, płuc oraz wątroby na szalkach Petriego, zapowiadają badacze. Nad tym najnowszym odkryciem pracowa...

Artykuły

Używamy czasami wyrażenia „uzależnienie od cukru”, aby opisać nasz nieodparty pociąg do słodkich produktów. Cukier jest częścią ogromnej rodziny węglowodanów. Nazywane są one również cukrami i zawierają w swojej grupie węglowodany proste, takie jak fruktoza albo cukier stołowy, oraz cukry złożone, takie jak skrobia i...
Mało kto zdaje sobie sprawę, że nawet odrobina przypraw do codziennego dania lub napoju, może znacząco poprawić nasz stan zdrowia. Nie na darmo mówi się, że przyprawy są  niedocenianym skarbem. Bowiem mają nie tylko zdolności obniżania poziomu cukru we krwi, ale też wiele innych właściwości, na przykład: wspomagają leczenie chor...
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości