Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Niedobór cukru u dzieci

- na ten temat

Polecamy

Proces erozji polega na stopniowej destrukcji i rozpuszczaniu szkliwa na skutek działania kwasów. Kwasy odpowiedzialne za erozję nie są produkowane przez bakterie jamy ustnej, lecz pochodzą z diety oraz z naszego organizmu (kwasy żołądkowe).

Dyskusje użytkowników

Iedobór witamin może być spowodowany za małą ich ilością w pożywieniu, zaburzeniami we wchłanianiu danej witaminy w przewodzie pokarmowym, zwiększeniem zapotrzebowania na witaminy w niektórych stanach chorobach. Brak lub niedobór którejś z witamin powoduje odpowiednie objawy kliniczne. Całkowity brak witaminy nazywamy awitaminozą, a...
Przez długi czas wydawało mi się, że moje objawy wskazują na niedobór magnezu... dopiero przy jonogramie wyszło, że przyczyną mojego podwyższonego ciśnienia i skurczy mięśni był niedobór potasu, od 2 miesięcy przyjmuję suplement ketalin+ na szczęście nie muszę biegać po receptę i moge go dostać od ręki w aptece....
Zjadlem sniadanie,bardzo lekkie.nagle sie poczulem dziwnie,oslabiony i zlekki koltaniem serca, po 30 minutach zmierzylem cukier mialem 154!!!Nie mam cukrzycy!Moj ojciec ma aparat i sobie zmierzylem.To znaczy w nocy zjadlem zapiekanke z ziemniakow i miesem polewana ketchupem.po 2 godzinach po posilku mialem juz dobry,juz nie pamietam jaki ale ok80.N...
To nie normalne gdy dzieci rodza dzieci jest z tego powodu duzo problemów wiem sama bo miałam kolezanke ktura miała 17 lat i 2 lata temu zmarła...........tak rodzice wychowuja dzieci.....bez komentarza(......................................................................

Aktualności

Jak wynika z nowych, amerykańskich badań, niedobór witaminy D to częsty problem dzieci otyłych z różnymi rodzajami rozmieszczenia tkanki tłuszczowej. Witamina D znajduje się w niektórych środkach spożywczych, ale u ludzi synteza tego składnika odżywczego zachodzi w większej części pod wpływem działania promieni słonecznych na sk...
Posiłki i desery w małych porcjach, przeznaczone dla dzieci i niemowląt, zawierają dużą ilość cukru i soli, a tym samym zmierzają do przyzwyczajenia dzieci to niezdrowego odżywianie się już w najmłodszym wieku, według nowych badań. Pani profesor Charlene Elliott z Uniwersytetu w Calgary, wybrała na półkach supermarketów produkty ...
Według nowego badania zamieszczonego w czasopiśmie Pediatrics, nadwaga u dzieci może wynikać z niedoboru witaminy D, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz jest niezbędna do zdrowego rozwoju szkieletu człowieka. Naukowcy z University of Texas Southwestern Medical Center w Dallas w USA zbadali dzieci od 6 do 18 lat: bia
The Environmental Working Group, organizacja zajmująca się ochroną środowiska, a także zdrowia publicznego, ogłosiła raport, którego współautorką jest Dawn Undurraga - specjalistka żywieniowa. zgodnie z którym amerykańskie dzieci w rocznym rozrachunku spożywają ponad 4,5 kg cukru. Znajduje się on w ich codziennym śniadaniu, na kt...
Z najnowszych badań przeprowadzonych przez Johns Hopkins Childrem wynika, iż dzieci, które nie otrzymują wystarczającej ilości witaminy D narażone są w dużym stopniu na niedokrwistość. Naukowcy ostrzegają jednak, że wyniki pokazują jedynie związek między niedoborem witaminy D, a anemią i bynajmniej nie wskazują głównego powodu t...
W Stanach Zjednoczonych, około 92% osób w wieku 20-64 lat doświadczyło próchnicy zębów. Aby rozwiązać narastający problem, Naukowcy z University College London i London School of Hygiene & Tropical Medicine starają się zmienić oświadczenie Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), które mówi, że 10% to maksymalne zapotrzebowanie cu...
Coraz więcej badań przeprowadza się pod kątem zawartości cukru w produktach spożywczych. Wnioski są niepokojące. Rząd Wielkiej Brytanii apeluje o zmniejszenie o połowę spożycia cukru. Między innymi dlatego, że jest to kraj gdzie ciągle walczy się z rosnącym problemem otyłości. Cukier a problem otyłości W projekcie Naukoweg...
Za nową radą WHO (World Health Organization- Światowa Organizacja ds. Zdrowia), zaleca się ludziom obniżyć ilość cukru w ich diecie o połowę. Zalecane spożycie cukru powinno pozostać poniżej 10 % wszystkich kalorii, spożywanych w ciągu dnia. Celem WHO jest obniżenie do 5 % dziennego zapotrzebowania. Sugerowane ograniczenia odwołuj
Wielu z nas lubi w ciągu dnia zjeść cukierka lub czekoladkę. Niektórzy jednak wręcz są kierowani przez zachcianki, którym nie potrafią się oprzeć. Dlaczego tak się dzieje? Czy w tej sytuacji można mówić o uzależnieniu od cukru? Pytania te w dalszym ciągu są przedmiotem naukowych debat wielu ekspertów, którym być może kres po
Wcześniejsze badania, które dotyczyły niedoboru witaminy D, informowały, że niedobór tej witaminy jest jednym z czynników wpływających na proces starzenia się kości. Dodatkowo, pojawiało się większe ryzyko przewlekłego bólu u mężczyzn. Jak się okazało, niedobór witaminy D ma również swoje skutki w wysokiej śmiertelności. Te...
Naukowcy dostarczyli właśnie dowodów na to, że substancje naturalne, które znajdują się w ekstrakcie z nieprażonych ziaren zielonej kawy, pomagają w kontrolowaniu podwyższonego poziomu cukru we krwi oraz pozytywnie wpływają na wagę ciała. Prezentacja na temat kwasu chlorogenowego, będącego popularnym suplementem diety, stanowiła cz...
Naukowcy z Penn State's College przeprowadzili badania, z których wynika, że zażywanie cynku w czasie ciąży poprawia rozwój płodu. Czy poziom cynku u kobiety przed zapłodnieniem jest tak istotny? Testy wykonane na myszach wykazały, że samice myszy pozbawione w diecie cynku, miały problemy z ciążą na krótko przed porodem. Natomias...
Bardzo często każdy z nas odczuwa przemożną chęć zjedzenia „czegoś”. Pojawia się ochota na słoną przekąskę lub pączka. Nie jest to powodowane głodem, ale bardziej traktowane jako chwilowa zachcianka. Tymczasem najnowsze badania pokazują, że takie zachcianki bywają uzasadnione. W ten sposób organizm ma możliwość poinformowan...
Niski poziom witaminy D jest powszechnie uważany za objaw cukrzycy typu 1. Jednakże według naukowców z Helmholtz Zentrum w Monachium i Technical University of Munich również u dzieci, które mają pozytywne autoprzeciwciała, wykryto niski poziom witaminy D we krwi. To jednak nie wydaje się wpływać na rozwój choroby od stanu przedcukrzyco...

Artykuły

Mało kto zdaje sobie sprawę, że nawet odrobina przypraw do codziennego dania lub napoju, może znacząco poprawić nasz stan zdrowia. Nie na darmo mówi się, że przyprawy są  niedocenianym skarbem. Bowiem mają nie tylko zdolności obniżania poziomu cukru we krwi, ale też wiele innych właściwości, na przykład: wspomagają leczenie chor...
Używamy czasami wyrażenia „uzależnienie od cukru”, aby opisać nasz nieodparty pociąg do słodkich produktów. Cukier jest częścią ogromnej rodziny węglowodanów. Nazywane są one również cukrami i zawierają w swojej grupie węglowodany proste, takie jak fruktoza albo cukier stołowy, oraz cukry złożone, takie jak skrobia i...