Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Masło osełkowe

- na ten temat

Aktualności

Według pewnego duńskiego badania, które ukazało się w przeglądzie naukowym The American Journal of Clinical Nutrition, jedzenie sera ma być lepsze dla zdrowia serca niż jedzenie masła. To ostatnie ma w efekcie zwiększać poziom złego cholesterolu we krwi. Jest to odkrycie, które z całą pewnością nie spodoba się wielbicielom ciaste...
Francuscy deputowani debatują aktualnie nad projektem „podatku od Nutelli”, który planuje nałożenie na olej palmowy (składnik Nutelli) 300% podatku, co ma na celu ochronę zdrowia publicznego. Jean-Michel Lecerf, szef jednostki odżywiania w Institut Pasteur w Lille w Francji, wyjaśnia kontrowersje dotyczące tego tłuszczu, jego zdaniem ...
Tylko jeden z dziewięciu przebadanych produktów sprzedawanych pod nazwą "masło", można faktycznie nazwać tym mianem. Reszta to "mieszanki tłuszczowe". Ich producenci wprowadzają konsumentów w błąd. "Świat Konsumenta" zlecił akredytowanemu laboratorium wykonanie analizy składu kwasów tłuszczowych w dziew...
Amerykańska Food and Drug Administration właśnie zawiesiła rejestrację firmy z Nowego Meksyku, Sunland Inc. of Portales, wyrabiającej produkty z orzechów, takie jak masło orzechowe czy same orzechy. Przyczyną takiej decyzji jest ponad 40 przypadków zachorowań oraz fakt wycofania szerokiej gamy orzechów i masła orzechowego z półek skl...
Ser jest o wiele mniej szkodliwy dla serca niż masło. Badacze duńscy wpominają, iż nie wypada umieszczać sera w tej samej kategorii co ten drugi produkt, czyli w kategorii tłuszczów szkodliwych dla zdrowia serca. Według badania przeprowadzonego przez badaczy z uniwersytetu w Kopenhadze, uczestnicy otrzymywali codzienną porcję sera przez...
Badanie opublikowane w Breast Cancer Research and Treatment pokazuje, że jedzenie masła orzechowego i orzechów w wieku szkolnym może poprawić zdrowie piersi w wieku dorosłym. Prace przeprowadził dr Graham Colditz z Washington University School of Medicine. Jego analizy udowodniły, że dziewczęta, które w wieku 9 – 15 lat jadły orzechy...
Nie wszystkie tłuszcze są takie same. Naukowcy od dawna wiedzieli (od lat pięćdziesiątych XX wieku), że zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi może mieć korzystne działanie dla zdrowia. Diety z wysoką zawartością twardych tłuszczów, takich jak masło albo tłuszcze zwierzęce, prowadzą do podwyższenia ryzyka c...
Amerykańskie badanie potwierdza, iż powinniśmy jeść tłuszcze, jeżeli chcemy skutecznie trawić niektóre składniki odżywcze pochodzące z owoców i warzyw. Niektórzy ludzie jeszcze nie wiedzą, że całkowita rezygnacja z tłuszczu nie jest dobra dla zdrowia. Francuska agencja ANSES (Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentat...
Czekolada, poza tym, że jest smaczna, to ma także jeszcze inne zalety. Według nowego badania (przeprowadzonego przez badaczy bliskich przemysłowi „czekoladowemu”...), 40 gram czekolady czarnej ma przynosić antyoksydantów więcej nawet niż szklanka soku owocowego... ale o wiele więcej kalorii! Czekolada na naszych półkach sklep...

Dyskusje użytkowników

Czym smarujecie najczęściej kanapki? czy może w ogóle nie smarujecie? czego używacie do potraw, ciast? i dlaczego? w ogóle ma to dla Wa jakieś znaczenie? zwracacie na to uwagę?. No mysle, ze dla wielu z nas ma znaczenie co do ust wsadzamy ;). konsumenci sa z reszta coraz bardziej swiadomi tego co jedza, po co i jaki to ma na nich wplyw. poz...
Ostatnio na jakimś forum młodzieżowym widziałam ankietę: co wybierasz masło czy margarynę? 90% odpowiedzi brzmiało: masło Trochę to przerażające, większość młodych ludzi wpycha w siebie te wszystkie fast foody, a potem jeszcze w domu kanapki z masłem i pewnie jeszcze ze smalcem BRRR ludzie! zdrowa dieta nie jest taka skomplik...
Nigdy nie lubiłam masła. To ukrywanie prawdy przez producentów to standard już. Ja akurat jem margarynę florę i bardzo uważnie przeczytałam wszystkie informacje na jej temat. Niestety w dzisiejszych czasach nawet podstawowe produkty trzeba bardzo uważnie dobierać.. Flora to syf, karmią nas tym gó...m, żebyśmy nie dożyli starości... ...
Mój problem jest odwrotny do większości osób w tym dziale. Otóż mam 19 lat i jestem bardzo chudy. Mam tak od dziecka. Dodam, że z jedzeniem się nie ograniczam, i bardzo dużo uprawiam sportu. Zależałoby mi na tym aby moja klatka piersiowa wyglądały normalnie (widać mi żebra itp) W związku z tym mam pytanie czy istnieją jakieś medyc...

Galerie

Jaja kurze zawierają bardzo dużo witamin i składników odżywczych, które będą potrzebne do prawidłowego rozwoju płodu. W żółtkach jajek znajduje się cholina, wspomagająca rozwój mózgu i systemu nerwowego. Zaś dzięki dobremu cholesterolowi, zawartemu w jajach, w twoim organizmie wzrośnie produkcja hormonów płciowych....
Siwe włosy nierzadko ich posiadaczkom dodają uroku i charakteru.Nawet młode dziewczęta lubią eksperymentować z odcieniami platyny, które przecież są zbliżone kolorystycznie do siwych.Więc dlaczego starsze panie tak bardzo chcą je ukryć stosując niszczące je farby?...
Osoby z nietolerancją laktozy nie potafią strawić tego cukru mlecznego, dlatego też spożywanie przez nich produktów z laktozą może wywołać nieprzyjemne reakcje układu pokarmowego, a nawet doprowadzić do śmierci.Sprawdź, czego unikać w przypadku nietolerancji laktozy!...

Artykuły

Czosnek jest substancją, która posiada liczne właściwości lecznicze. Dlatego bywa wykorzystywany do leczenia różnego rodzaju dolegliwości, w tym przeziębień, które są szczególnie powszechne w okresie jesienno-zimowym. Oto kilka rad jak wykorzystać czosnek do walki z przeziębieniem. Czosnek jest wykorzystywany do leczenia przeziębie...
Czosnek jest rośliną, któą wykorzystuje się przygotowując różnego rodzau potrawy. Zastosowanie czosnku jest bardzo szerokie. Uważa się go za naturalny antybioty i wykorzystujae do leczenia przeziębień, bółów uszu, wzmocnienia organizmu, a także w walce z bólem brzucha i biegunką.  Czosnek a walka z biegunką?Biegunka objawia si
Dieta bezglutenowa, co to takiego? Oto kilka podpowiedzi: zastosowanie mąki i roślin strączkowych w pieczywie i w makaronach. Porady, sztuczki i przepisy. Smacznego. Mąki z roślin strączkowych (mąka z fasolki, z ciecierzycy, z soczewicy, z groszku oraz puree z roślin strączkowych), dodane do innych produktów bezglutenowych, zwiększą i...
Zbliża się kolejny karnawałowy weekend. Na imprezy mamy czas do 8 marca, warto więc przygotować się na miesiąc szaleństwa. Przede wszystkim zadbajmy o stopy, które w tym czasie potrzebują szczególnej uwagi.  W końcu dzięki nim będziemy mogli szaleć na parkiecie do białego rana. Pielęgnacja stópSkóra na stopach jest niemal dwukro...