Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Leukocyty nadwyżka

- na ten temat

Aktualności

Rozpoczynając edukację pomaturalną możesz się cieszyć, jeśli nie dołączysz do grona Freshman 15. Tak w Stanach Zjednoczonych mówi się o powszechnym u studentów pierwszego roku zjawisku przyrostu wagi o 15 funtów (tj. 7 kg). Badanie przeprowadzone przez Uniwersytet Illinois ostrzega jednak, że nawet tak mała nadwyżka wagi jak 0,7 kg ...
Ekipa naukowców z centrum immunologicznego w Marseille-Luminy właśnie wykazała, że komórki macierzyste, z których powstają komórki krwi, nie różnicują się w sposób przypadkowy. Kiedy organizm zostaje zaatakowany, komórki te przestają przekształcać się w erytrocyty i płytki krwi, a zaczynają zaopatrywać ustrój w różne typy ...
Naukowcy są coraz bliżej pokonania choroby, na którą zapada aż 15% dzieci, czyli atopowego zapalenia skóry. Zapalenie w skrajnych przypadkach może znacząco osłabiać zaatakowane części ciała lub całkowicie je zniekształcić. Póki co, wypryski udało się zmniejszyć jedynie u myszy. Głównym sprawcą atopowego zapalenia skóry są ...
Prawie 1000 osób przebadano w kierunku chorób nerek podczas niedzielnej (13 marca 2011) akcji „Nefrotest” w Zgierzu. Wyniki co najmniej 50 osób są niezgodne z normami i najprawdopodobniej świadczą o rozwijającej się chorobie nerek. Organizatorzy zdecydowali, że przebadają wszystkich, którzy przyjdą do Stacji Dializ firmy B.B...
Kiedy tylko czujemy, że zima dobiega końca, chcemy jak najszybciej zrzucić z siebie duże płaszcze, obszerne swetry oraz ciężkie buty i wskoczyć w krótkie sukienki czy kolorowe bluzki. Marzymy już o ciepłych i leniwych dniach spędzonych latem na plaży, o basenach, rzekach i jeziorach. Niestety, jakże często nasz zapał stygnie wraz z ...

Dyskusje użytkowników

Witam!! Mam 19 lat, od paru miesiecy mam caly czas podwyzszona temperature (ok 37,5), jestem oslabiona. Moje wyniki z pierwszego badania OB - 20 Leukocyty - 3,7 Hemoglobina - 12,5 Erytrocyty - 4,58 Hematokryt - 37,9 Średnia objetosc krwinki czerwonej - 82,8 Po dwoch tygodniach zrobilam ponowne badanie, tym razem z rozmazem OB 19 WB...
Proszę o interpretacje wyników Leukocyty 4,09 tys/µl 3,8 -10,0 N Erytrocyty 5,21 mln/µl 4,2 -5,6 N Hemoglobina 14,8 g/dl 12,1 -16,6 N Hematokryt 43,3 % 35 -49 N MCV 83,1 fl 77 -92 N MCH 28,4 pg 27 -33 N MCHC 34...
Witam serdecznie Mam bardzo wielka prosbe, jestem w 10 tyg ciazy i robilam badania morfologia wszystko jest w normie oprocz hematokryt 36,5 norma jest 37-45 ale bardziej martwi mnie wynik moczu; Kolor moczu jasno żółty Przejrzystosc l.mętny ph 7 ciezar wlasciwy 1.010 (1.015-1.025) białko ujemny glukoza ujemny urobilino...
Obiekt: Facet, 40lat, w ciągłym ruchy, trenujący 2-3 razy w tygodniu. wzrost 182cm, waga 95kg. Objawy: Wysoka gorączka, ból wszystkich mięśni, senność; brak kataru, kaszlu, na gardle nic nie mam; płuca czyste. Moje wyniki w 7 dniu gorączki. Nazwa wyniku Wartość Jednostka Norma (od - do ) leukocyty 8,2 tys/µl 3,8 - 10 W norm...

Artykuły

Leukocyty odpowiadają za system odpornościowy naszego organizmu, oznacza to, że ich niedobór może spowodować, że nawet najmniejsze infekcje będą dla nas problemem. Początkowo mała ilość białych krwinek przebiega bezobjawowo. Dopiero duże niedobory dają o sobie znać i często przekształcają się w groźne choroby układu krwionoś...
Podstawowym badaniem krwi jest morfologia. Polega ona na nakłuciu żyły i pobraniu 5 ml krwi, a jej celem jest ilościowa i jakościowa ocena występujących w niej elementów morfotycznych. Takie badanie powinno się przeprowadzać raz do roku. Jakie są podstawowe badania krwi?Morfologia krwi pozwala uzyskać wiele informacji na temat stanu na...
Każda młoda matka zadaje sobie pytanie: karmić piersią czy nie? Teoretycznie dylemat ten nie powinien mieć prawa bytu. Wymiernych korzyści, jakie przynosi dziecku karmienie piersią nie trzeba chyba nikomu ponownie przedstawiać. Dbając o dobro maluszka nie można jednak zapominać o sobie. Dla niektórych kobiet okres karmienia piersią to...
Pancytopenia zgodnie z definicją to zaburzenie hematologiczne, w przebiegu którego dochodzi do niedoboru wszystkim elementów morfotycznych krwi, a więc leukocytów, erytrocytów oraz płytek krwi. Do wrodzonych pancytopenii zalicza się m.in. niedokrwistość aplastyczną typu Fanconiego, dyskeratozę wrodzoną oraz zespół Shwachmana-Diamonda...
Tak lekarze powszechnie mówią o wirusowym zapaleniu wątroby typu C (WZW typu C). Szacuje się, że w Polsce zakażonych jest nawet 230 tys. osób. Niestety, tylko u 55 tys. został wykryty wirus. Oznacza to, że większość chorych nie jest świadoma swojego stanu zdrowia ani zagrożenia, jakie stanowi dla innych. Z czego wynika taki stan rzec...
Powszechnie wiadomo, że odpowiednia dieta pozwala zwalczyć wiele chorób, a także pozwala na dłuższe zachowanie dobrego wzroku. Dla prawidłowego funkcjonowania oczu, ważne jest, aby dostarczyć im kilku ważnych substancji. Przede wszystkim niezbędne są przeciwutleniacze, które neutralizują nadmiar wolnych rodników, których nadwyżka w...
Jesienna aura wiąże się ze zmienną pogodą, częstymi deszczami i dużymi wahaniami temperatur. Te wszystkie czynniki znacznie obniżają odporność naszego organizmu na działanie wirusów i bakterii, co sprzyja rozwojowi infekcji. Warto zatem zapobiec nieprzyjemnym dolegliwościom przeziębieniowym i profilaktycznie sięgnąć po naturalne p...
Sepsa zgodnie z obowiązującą definicją jest zespołem ogólnoustrojowej reakcji zapalnej do której dochodzi w wyniku zakażenia. W przeszłości nazywana była również posocznicą, jednak obecnie odchodzi się od tego określenia. Wstrząsem septycznym natomiast nazywamy ciężką postać sepsy, cechującą się uporczywym spadkiem ciśnien...
Biegunka jest stanem, w którym chora osoba oddaje stolce z większą częstotliwością niż normalnie (>3/dobę), a wydalana masa kałowa ma luźniejszą konsystencję (płynną lub półpłynną). Większa jest także ilość stolca (>200g/dobę). Biegunkę trwającą do 14 dni określa się jako ostrą, natomiast za przewlekł...
Każdy organizm chroni się kompleksowo przed wszelkimi drobnoustrojami chorobotwórczymi. Niespecyficznym środkiem obrony jest bariera, którą tworzy skóra i błony śluzowe. Drugi istotny mechanizm stanowią wyspecjalizowane komórki. Mowa tutaj o leukocytach, czyli tzw. białych ciałkach krwi. Leukocyty odpowiadają za niszczenie wirusów, b...

Galerie

Są pewne okresy w życiu, kiedy organizm wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na niektóre pierwiastki i powinien być traktowany ze szczególną troską. Najczęściej są to momenty przemęczenia po długotrwałym wysiłku, szczególnie okres okołoporodowy i laktacyjny, menstruacja i rekonwalescencja po chorobie, a także okres pokwitania i...