Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Konserwanty zawarte w chipsach

- na ten temat

Galerie

Substancja dodatkowa do żywności definiowana jest jako „każda substancja zazwyczaj sama nie spożywana jako żywność i nie używana jako typowy jej składnik. Jej celowe użycie w procesie produkcji, przetwarzania, przygotowywania (…) powoduje zamierzone lub spodziewane rezultaty w środku spożywczym lub jego składnikach.”...
Przede wszystkim unikamy produktów zawierających gluten i nabiał. Mogą one pobudzić wydzielanie substancji endorfinopodobnych.Osoby autystyczne zwykle mają podwyższone stężenie opioidów. Ma to znaczny wpływ na ich zachowanie.

Artykuły

Dane szacunkowe wskazują, że przeszło 600 mln ludzi na świecie cierpi na alergię pokarmową wywołaną między innymi konserwantami i innymi środkami chemicznymi. Coraz częściej dotyka ona niemowlęta i dzieci, a nawet osoby dorosłe. Tempo wzrostu zachorowań jest w naszym kraju większe niż w Europie Zachodniej. Na alergie pokarmowe zapa...
Substancje dodatkowe dodawane do żywności, m. in. barwniki i konserwanty, mogą prowadzić do wzrostu ilości substancji toksycznych w ludzkim organizmie i mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Wśród źródeł toksyn, które są szkodliwe dla ludzkiego organizmu można wymienić m. in. odpady przemysłowe, zanieczyszczoną wodę i pow...
Problemy z depresją ma ok. 6 mln Polaków. Niestety zjawisko to od kilkunastu lat narasta, zwłaszcza wśród dorastającej młodzieży. Nieprawidłowa dieta, oparta o produkty pełne konserwantów i sztucznych środków ulepszających żywność, oprócz wielu schorzeń układu pokarmowego, może być przyczyną zaburzeń psychicznych. Dieta opty...
Dane statystyczne są zatrważające. Każdego roku na raka żołądka umiera na świecie 700 tys. osób. W Polsce jest to blisko 6 tys. chorych. Konieczna jest odpowiednia profilaktyka i świadomość społeczeństwa, że to głównie styl życia jaki prowadzimy wpływa na nasz stan zdrowia. Styl życia to między innymi zła dieta złożona z pr...
Blisko 80% produktów higienicznych i kosmetycznych, najpowszechniej używanych w Kanadzie i nie tylko, zawiera substancje toksyczne, które są podejrzewane o wywoływanie bardzo poważnych problemów zdrowotnych, jak podaje ostatni raport kanadyjskiej Fundacji Davida Suzuki. Raport grupy kanadyjskiej wziął pod lupę 12 grup produktów chemiczny...
Produkty na półkach sklepowych często kuszą swoim wyglądem bądź smakiem, jeżeli wcześniej już je próbowaliśmy. Możemy jednak nie wiedzieć, jak wiele szkodliwych konserwantów się w nich kryje, a przede wszystkim, jakie szkody mogą one nieść dla naszego zdrowia. Konsumenci niekiedy traktują konserwanty i sztuczne barwniki w produk...
Badania przeprowadzone przez TNS OBOP dla MethodDrain Detox w 2006r. wykazały, że co drugi Polak nigdy nie sprawdza jakie konserwanty i barwniki zawiera kupowana przez niego żywność. Co drugi Polak nigdy nie sprawdza jakie konserwanty i barwniki zawiera kupowane przez niego jedzenie. Dodatki do żywności, m. in. konserwanty i barwniki, a...

Aktualności

W drugiej połowie października ruszył portal internetowy www.stopkonserwantom.pl, poświęcony promowaniu zdrowego odżywiania i naturalnej żywności. Portal wiąże się z ogólnopolską Społeczną Akcją Informacyjną - STOP KONSERWANTOM. Głównym organizatorem akcji jest Zakład Produkcji Spożywczej „Krzętle", wytwarzający dania g...
Co właściwie wiemy o chorobie Alzheimera? Po pierwsze, jest to schorzenie nieuleczalne, obecnie nie ma leku na tę chorobę i nie da się w żaden sposób powstrzymać jej postępów. Głównym czynnikiem ryzyka jest starzenie, przeciwko któremu dysponujemy tylko mocno ograniczonymi środkami zaradczymi. Tę główną światową neurodegeneracj
Francuska sieć Réseau Environnement Santé (RES) podnosi właśnie głos w kwestii soli aluminium stosowanych jako dodatek w większości szczepionek. Profesor Romain Gherardi, dyrektor do spraw badań w INSERM i w szpitalu Hôpital Henry-Mondor w Créteil, był gościem "Magazynu Zdrowia" na antenie France 5 w dniu 12 listopada b.r. Pr...
Artykuł opublikowany w Annals of Allergy oraz Asthma and Immunology stwierdza, że możliwe jest iż czynniki alergenne wywołujące objawy u alergików znajdowały się w żywności. Jest to spowodowane stosowaniem antybiotyków w niektórych uprawach rolniczych, zwłaszcza w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych bo w Europie jest to głównie zabroni...
Spożywanie fermentowanych pokarmów bogatych w probiotyki wpływa na zmianę składu flory bakteryjnej jelit, co może łagodzić dolegliwości trawienne, takie, jak np. zespół jelita drażliwego. Dowodzą tego badania przeprowadzone przez French National Institute for Agricultural Research (INRA) i Danone Nutricia Research, opublikowane w Scien...
Istnieje wiele dowodów na lecznicze działanie marihuany (bardziej poprawnie Cannabis), a kolejnym jest wynik ostatnich badań, które wykazały, że może ona zahamować rozprzestrzenianie się wirusa HIV w organizmie zarażonych pacjentów, nie powodując skutków ubocznych. Badacze z Louisiana State University odkryli, że podawanie dawki dobow...
Jak podaje artykuł opublikowany przez naukowców środowiskowych w Journal of Epidemiology and Community Health wiele ze środków chemicznych wchodzących w skład pojemników żywnościowych mogą przenikać do jedzenia i powodować trwałe uszkodzenia na naszym zdrowiu. Autorzy publikacji podkreślają, że pomimo faktu normowania wszelkich...

Dyskusje użytkowników

Ja leczę się tabletkami z bratka(!!) są bardzo pomocne. Po tygodniu łykania widac efekty, a po zużyciu całego opakowania, na 2 tygodnie macie z głowy trądzik, ale najlepiej po tygodniu zacząc łykac tabletki z nowego opakowania, a pryszczy już nigdy więcej nie ujrzycie. A przy tym samym zaleca się tez picie większej ilosi wody, a dodat...
Czy tran jest skuteczny jeśli chodzi o podniesienie odporności? Jak często i ile trzeba go pić by były efekty?. Podobno zawarte w tranie kwasy omega-3 i witaminy D i E wpływają korzystnie na odporność, ale można też po prostu jeść ryby..
Witam. Szukając wiadomości na temat przeziębienia i grypy, które mnie obecnie dopadły, natrafiłam na bardzo interesującą stronę, którą wam zresztą gorąco polecam: http://chorobywirusowe.zdrowie-online.net.pl/. I przypadkiem natrafiłam na to forum. I muszę przyznać, że naprawdę zawarte są tu bardzo ciekawe wiadomości. Ja obecnie ...
A jeszcze jedno ja też nie jestem świadkiem Jehowy jeszcze jestem katoliczka ale czytam pismo świetę i mam nadzieję że zostane Świadkiem Jehowy.Niecałe trzy miesiące temu przez cesarskie cięcie urodziłam moją wspaniała córeczkę i idąc na operacje też nie wyraziłam zgody na transfuzje krwi bo czytam pismo swiete i znam zasady Boga ...