Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Kasza gryczana wlasciwosci odzwcze

- na ten temat

Artykuły

Nasze nawyki żywieniowe zmieniają się z upływem czasu i obecnie rzadko kto pamięta w kuchni o kaszy jaglanej. Być może warto przypomnieć sobie, dlaczego nazywano ją "królową zbóż"? O ile większość z nas wie, jak wygląda kasza manna czy kasza jęczmienna, a niektórzy kojarzą nawet z wizyt w barach mlecznych kaszę gryczaną, o tyl...
Kasza manna to jeden z najstarszych znanych nam produktów spożywczych. Nasi przodkowie doceniali jej wartości odżywcze oraz zdolność szybkiego zaspokajania głodu. Niestety, obecnie jadamy ją bardzo rzadko, zapominając, że jest zdrowa i smaczna. Do XVII wieku kasze były podstawowym produktem żywnościowym Polaków. Wyparły je ziemniaki,...
Nie ma jak... u babci. Tam zawsze, niezależnie od tego, czy wpadamy z wizytą zapowiedzianą czy niezapowiedzianą, czeka na nas ciepły obiad. Babcie mają własne, podyktowane życiowym doświadczeniem spojrzenie na wiele spraw i sprawdzone sposoby na życie. Babcie mają też wiele tajemnic - wiedzą na przykład, co i jak przyrządzić i ugo...
Była kiedyś przywilejem cesarzy i królów, a jej picie stawało się na dworach prawdziwą ceremonią. Herbata – znana w Chinach od 4 tysięcy lat, do Europy trafiła na początku XVII wieku i początkowo traktowana była wyłącznie jako lekarstwo. Dziś jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Delektując się jej smakiem ...
Czosnek już kilka tysięcy lat temu był uważany za środek leczniczy, a wręcz magiczny. Starożytni uważali go za panaceum na wszelkie dolegliwości. Współczesna nauka potwierdza jego zdrowotne właściwości, które wpływają na ludzki organizm. Roślina ta przywędrowała do nas z rozległych stepów Azji Środkowej. Obszar, gdzie ją...
Od jakiegoś czasu coraz więcej słyszy się o olejku arganowym i jego zbawiennych właściwościach. Jednak nie każdy z nas tak dokładnie wie, o co w ogóle chodzi w fenomenie tego niezwykłego eliksiru młodości. Olejek wytwarzany jest z owoców drzewa arganowego, które występuje tylko w jednym miejscu na świecie tzn. w południowo zachodn...
Melisę można uznać za roślinę, która z pewnością przywraca radość. Pobudza, ale jednocześnie przynosi ukojenie dla przewodu pokarmowego i wzmacnia żołądek. Zioło to ma niesamowite właściwości i nie sposób wymienić je wszystkie, natomiast niezwykle cenną zaletą jest jej przeciwwirusowe działanie. Warto więc uwzględnić ją w...
Bardzo często słyszmy, że powinniśmy ograniczyć słodkie pokarmy, gdyż działają one bardzo szkodliwie na nasz organizm. Oczywiście, jeśli myślimy o typowym cukrze bądź batonikach, to jak najbardziej można się z tym zgodzić. Zupełnie inaczej natomiast wygląda sytuacja, kiedy sięgamy po miód. Dlaczego? Miód co prawda jest sł...
Szpinak niestety nie ma zbyt ciekawej opinii. Czy jednak słusznie? Może warto przeczytać i zapoznać się z jego zaletami, by odczarować jego zły urok i jednak zacząć wprowadzać go do naszego codziennego menu. Czym jest szpinak? Szpinak to warzywo z rodziny kosmowatych. Do Europy dotarł z Persji. Znany był już za czasów średniowie...
Brukselka jest rośliną powszechnie uprawianą w Europie jako jadalne zielone warzywo. Warzywa te, które przypominają małą kapustę są zazwyczaj gotowane na parze i później dodawane do dań mięsnych, w tym tradycyjnych obiadów świątecznych. To nie przypadek, że brukselka, podobnie jak inne warzywa z rodziny krzyżowych, takich jak ...
Jedną z grup związków należących do polifenoli, czyli związków organicznych zbudowanych z pierścienia aromatycznego i przyłączonych do niego grup hydroksylowych (min. dwóch), są garbniki (taniny). Ich cechą charakterystyczną jest zdolność do tworzenia trwałych połączeń z białkami. W środowisku wodnym garbniki mogą ulegać rea...
Wiele badań wykazało, że niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 prowadzi do wystąpienia różnych choroby układu nerwowego, krążeniowego bądź pokarmowego. Osoby, które pragną cieszyć się dobrym zdrowiem powinny włączyć do swojej diety olej lniany, który dzięki wysokiej  zawartości korzystnie działających kwasów tłuszczowych...
Właściwości ceubli były już docenione w czasach średniowiecznych. Do Europy została sprowadzona z Azji Środkowej i Palestyny. W dawnych czasach stanowiła symbol długowieczności   i inteligencji. Dziś bardzo dobrze sprawdza się jako środek leczniczy i profilaktyczny w leczeniu wielu schorzeń. Warto więc zadbać o to, by znalazła s...
Rumianek pospolity (leczniczy) jest jedną z najbardziej popularnych gatunków leczniczych. Jego właściwości doceniono już w starożytności, kiedy to stosowano tę roślinę do łagodzenia bólu i oparzeń słonecznych. Egipcjanie uznawali nawet rumianek za dar Boga słońca. Nazwa łacińska gatunku to Chamomilla recutita (Matricaria recutita...
Chociaż ocet najczęściej znajduje się w każdym domu, tak naprawdę nie jest często używany, nie docenia się go też na tyle aby zadbać o posiadanie prawdziwego, dobrego octu zamiast niezbyt przyjemnie pachnącego taniego produktu ze sklepu. Dobry ocet Ocet octowi nie równy. Kupiony w sklepie zwykły bezbarwny ocet nie jest tym co bę...

Dyskusje użytkowników

U mnie czosnek przechodzi z pokolenia na pokolenie... Mój tata zawsze go stosował na katar, robił jakiś receptury. Na garazu zawsze wisi cały stos czosnku :-) więc mamy go na zapas :) Mimo okropnego zapachu czosnek to naprawdę kluczowy element diety, tak jak niektóre warzywa choćby przykładowa cebuleczka.....
Trzy lata temu stwierdzono u mnie niedoczynnosć tarczycy a skutki tej choroby to +20kg i słodycze =25 kg nadwagi myslałam ze umre ale zapaliła się lampka dość tego nigdy nie byłam tak gruba a mam wzrostu 154cm.Zaczelam od niejedzenia kolacji i wpadła mi książka o occie jabłkowym pomyślałam rewelacja więc do dzieła.Wiedzac że moja ...
Ktoś wcześniej pisał o aminowkasie który dobrze ograniczyc w czasie leczenia. To arginina. Jej żródła pokarmowe to: soja, wołowina, wieprzowina, indyk, orzechy włoskie, sezam, pekan (czymkolwiek jest ;>), orzechy ziemne, siemię lniane, orzechy laskowe, czekolada, orzechy nerkowca, kasza gryczana, orzechy brazylijskie, migdały, mak...
Oprócz tylu wspaniałych właściwosci leczniczych czosnku warto dodać jego nie zastąpione właściwości jako przyprawa! Sprawdza się świetnie w wielu produktach, dzięki czemu zawsze czerpiemy z niego witaminy. Do obiadu specjalnego może posłużyć jako pyszny sos czosnkowy, nawet do ziemniaków w domu dodajemy rozgnieciony czosnek ze szcz...

Galerie

Właściwości czarnej rzepy były znane już w starożytności. Zawiera ona w sobie wiele związków, które działają korzystnie np. na skórę głowy. Rzepa zawiera również substancje, które działają odkażająco, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Bulwa rzepy bogata jest w potas, żelazo, wapń, magnez fosfor oraz siarkę....