Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Kasza gryczana wlasciwosci odzwcze

- na ten temat

Artykuły

Nasze nawyki żywieniowe zmieniają się z upływem czasu i obecnie rzadko kto pamięta w kuchni o kaszy jaglanej. Być może warto przypomnieć sobie, dlaczego nazywano ją "królową zbóż"? O ile większość z nas wie, jak wygląda kasza manna czy kasza jęczmienna, a niektórzy kojarzą nawet z wizyt w barach mlecznych kaszę gryczaną, o tyl...
Powstająca z  łuskanych ziaren prosa kasza jaglana, nazywana czasem jagłami, długo była zapomnianym produktem w naszej kuchni, ostatnio jednak staje się znów coraz popularniejsza. Jest to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Kasza jaglana jest bardzo smaczna, choć może być gorzka jeżeli źle się ją przygotuje. Pasuje do wie...
Kasza manna to jeden z najstarszych znanych nam produktów spożywczych. Nasi przodkowie doceniali jej wartości odżywcze oraz zdolność szybkiego zaspokajania głodu. Niestety, obecnie jadamy ją bardzo rzadko, zapominając, że jest zdrowa i smaczna. Do XVII wieku kasze były podstawowym produktem żywnościowym Polaków. Wyparły je ziemniaki,...
Nie ma jak... u babci. Tam zawsze, niezależnie od tego, czy wpadamy z wizytą zapowiedzianą czy niezapowiedzianą, czeka na nas ciepły obiad. Babcie mają własne, podyktowane życiowym doświadczeniem spojrzenie na wiele spraw i sprawdzone sposoby na życie. Babcie mają też wiele tajemnic - wiedzą na przykład, co i jak przyrządzić i ugo...
Ostatnio polska kuchnia została wprost zawojowana przez kuskus. Ta drobna kasza uzyskiwana z pszenicy, jęczmienia lub prosa wyśmienicie nadaje się do przyrządzania tzw. szybkich potraw. Czym właściwie jest kuskus i jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie go? Kuskus jest powszechnie uznawany za kaszę, choć w obecnej formie bliżej m...
Kocanka to krzew o drobnych żółtych kwiatach, charakterystyczny dla terenów Europy. W języku potocznym nazywana jest nieśmiertelnikiem, gdyż jej kwiaty długo po zasuszeniu utrzymują swoją barwę. Kocanka nie jest popularna w Polsce, dlatego jej wszechstronne działanie może być zaskoczeniem - poznaj właściwości oleju z kocanki. W...
Czosnek już kilka tysięcy lat temu był uważany za środek leczniczy, a wręcz magiczny. Starożytni uważali go za panaceum na wszelkie dolegliwości. Współczesna nauka potwierdza jego zdrowotne właściwości, które wpływają na ludzki organizm. Roślina ta przywędrowała do nas z rozległych stepów Azji Środkowej. Obszar, gdzie ją...
Cynamon jest podobno najstarszą przyprawa świata - jego właściwości były znane już w starożytności. Chińczycy i Egipcjanie wykorzystywali go na wiele sposobów. Jest smaczną przyprawą o cudownym aromacie, którą można wykorzystać w kuchni. Swoje zastosowanie znajduje także w medycynie. Cynamon otrzymywany jest z kory drzewa cyna...
Właściwości ceubli były już docenione w czasach średniowiecznych. Do Europy została sprowadzona z Azji Środkowej i Palestyny. W dawnych czasach stanowiła symbol długowieczności   i inteligencji. Dziś bardzo dobrze sprawdza się jako środek leczniczy i profilaktyczny w leczeniu wielu schorzeń. Warto więc zadbać o to, by znalazła s...
Wiesiołek zalicza się do roślin zielonych z rodziny wiesiołkowatych. Jest rośliną pospolitą, jednak posiada wiele cennych właściwości, które cenione są przez lekarzy, farmaceutów oraz kosmetologów. Przekonaj się, czy olej z wiesiołka pomoże również Tobie. Olej z wiesiołka a płodność W dzisiejszych czasach problem bezpło...
Oprócz walorów smakowych pomidory mają wiele składników, które pozytywnie wpływają na pracę organizmu. Dostarczają mnóstwo witamin i minerałów. Poprawiają pracę mózgu. Polecane są również kobietom w ciąży. Jakie jeszcze posiadają właściwości zdrowotne? Korzyści z jedzenia pomidorów Dzięki dużej zawartości witamin...
Pomarańcze należą do najpopularniejszych cytrusów, ich smak i aromat ma fanów na całym świecie. Ze skórki tego owocu w procesie zimnego tłoczenia pozyskuje się olejek należący do grupy olejków eterycznych. Oznacza to, że oprócz właściwości kosmetycznych jakie posiada większość olejków, ma on też właściwości terapeutyczne. ...
Jagody pojawiają się w okresie letnim (czerwiec-wrzesień). Każdy wie, że są pyszne, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z ich zbawiennego wpływu na nasz organizm, dlatego znajdują zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, a także kosmetycznym. Warto wiedzieć, że od bardzo dawna znano właściwości zdrowotne jagód. W czasach, gdy...
Czerwona glinka polecana jest przede wszystkim osobom z cerą wrażliwą i ze skłonnościami do alergicznych zmian. Jej regularne stosowanie uszczelnia naczynia krwionośne i minimalizuje ryzyko ich pękania. Często stosuje się ją również w leczeniu trądziku różowatego. Należy uważać, ponieważ przy dłuższym stosowaniu może przyciemn...
Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków, który warunkuje odpowiednie funkcjonowanie organizmu. Lekarze zalecają przyjmowanie magnezu w tabletkach, bądź w produktach spożywczych, które go zawierają. Można go przyjmować profilaktycznie, aby poprawić swoje samopoczucie zarówno psychiczne jak i fizyczne. Ogromne właściwośc...

Dyskusje użytkowników

U mnie czosnek przechodzi z pokolenia na pokolenie... Mój tata zawsze go stosował na katar, robił jakiś receptury. Na garazu zawsze wisi cały stos czosnku :-) więc mamy go na zapas :) Mimo okropnego zapachu czosnek to naprawdę kluczowy element diety, tak jak niektóre warzywa choćby przykładowa cebuleczka.....
Trzy lata temu stwierdzono u mnie niedoczynnosć tarczycy a skutki tej choroby to +20kg i słodycze =25 kg nadwagi myslałam ze umre ale zapaliła się lampka dość tego nigdy nie byłam tak gruba a mam wzrostu 154cm.Zaczelam od niejedzenia kolacji i wpadła mi książka o occie jabłkowym pomyślałam rewelacja więc do dzieła.Wiedzac że moja ...
Ktoś wcześniej pisał o aminowkasie który dobrze ograniczyc w czasie leczenia. To arginina. Jej żródła pokarmowe to: soja, wołowina, wieprzowina, indyk, orzechy włoskie, sezam, pekan (czymkolwiek jest ;>), orzechy ziemne, siemię lniane, orzechy laskowe, czekolada, orzechy nerkowca, kasza gryczana, orzechy brazylijskie, migdały, mak...
Oprócz tylu wspaniałych właściwosci leczniczych czosnku warto dodać jego nie zastąpione właściwości jako przyprawa! Sprawdza się świetnie w wielu produktach, dzięki czemu zawsze czerpiemy z niego witaminy. Do obiadu specjalnego może posłużyć jako pyszny sos czosnkowy, nawet do ziemniaków w domu dodajemy rozgnieciony czosnek ze szcz...

Aktualności

Wraz ze szpinakiem i jarmużem, brokuły to jedno z najbardziej pożywnych i wartościowych warzyw. Wśród starożytnych Rzymian, brokuł był postrzegany jako jedno z najbardziej wartościowych warzyw, które posiada również właściwości lecznicze. Ostatnio przeprowadzane badania wykazały, że brokuły są skuteczne w zapobieganiu i leczeniu...