Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Kasza gryczana wlasciwosci odzwcze

- na ten temat

Artykuły

Powstająca z  łuskanych ziaren prosa kasza jaglana, nazywana czasem jagłami, długo była zapomnianym produktem w naszej kuchni, ostatnio jednak staje się znów coraz popularniejsza. Jest to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Kasza jaglana jest bardzo smaczna, choć może być gorzka jeżeli źle się ją przygotuje. Pasuje do wie...
Nasze nawyki żywieniowe zmieniają się z upływem czasu i obecnie rzadko kto pamięta w kuchni o kaszy jaglanej. Być może warto przypomnieć sobie, dlaczego nazywano ją "królową zbóż"? O ile większość z nas wie, jak wygląda kasza manna czy kasza jęczmienna, a niektórzy kojarzą nawet z wizyt w barach mlecznych kaszę gryczaną, o tyl...
Kasza manna to jeden z najstarszych znanych nam produktów spożywczych. Nasi przodkowie doceniali jej wartości odżywcze oraz zdolność szybkiego zaspokajania głodu. Niestety, obecnie jadamy ją bardzo rzadko, zapominając, że jest zdrowa i smaczna. Do XVII wieku kasze były podstawowym produktem żywnościowym Polaków. Wyparły je ziemniaki,...
Nie ma jak... u babci. Tam zawsze, niezależnie od tego, czy wpadamy z wizytą zapowiedzianą czy niezapowiedzianą, czeka na nas ciepły obiad. Babcie mają własne, podyktowane życiowym doświadczeniem spojrzenie na wiele spraw i sprawdzone sposoby na życie. Babcie mają też wiele tajemnic - wiedzą na przykład, co i jak przyrządzić i ugo...
Ostatnio polska kuchnia została wprost zawojowana przez kuskus. Ta drobna kasza uzyskiwana z pszenicy, jęczmienia lub prosa wyśmienicie nadaje się do przyrządzania tzw. szybkich potraw. Czym właściwie jest kuskus i jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie go? Kuskus jest powszechnie uznawany za kaszę, choć w obecnej formie bliżej m...
Czerwona glinka polecana jest przede wszystkim osobom z cerą wrażliwą i ze skłonnościami do alergicznych zmian. Jej regularne stosowanie uszczelnia naczynia krwionośne i minimalizuje ryzyko ich pękania. Często stosuje się ją również w leczeniu trądziku różowatego. Należy uważać, ponieważ przy dłuższym stosowaniu może przyciemn...
Oprócz walorów smakowych pomidory mają wiele składników, które pozytywnie wpływają na pracę organizmu. Dostarczają mnóstwo witamin i minerałów. Poprawiają pracę mózgu. Polecane są również kobietom w ciąży. Jakie jeszcze posiadają właściwości zdrowotne? Korzyści z jedzenia pomidorów Dzięki dużej zawartości witamin...
Była kiedyś przywilejem cesarzy i królów, a jej picie stawało się na dworach prawdziwą ceremonią. Herbata – znana w Chinach od 4 tysięcy lat, do Europy trafiła na początku XVII wieku i początkowo traktowana była wyłącznie jako lekarstwo. Dziś jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Delektując się jej smakiem ...
Otyłość, trądzik, łupież to uciążliwe choroby, z którymi zmaga się co drugi człowiek. Podobno nie ma uniwersalnej recepty na walkę z nimi. Na cudowne leki i najskuteczniejsze preparaty wydajemy niekiedy sporo pieniędzy, co nie zawsze stanowi celną inwestycję, bo to co jednego wyleczy, drugiemu może wręcz zaszkodzić. Gdyby tak istn...
Czosnek już kilka tysięcy lat temu był uważany za środek leczniczy, a wręcz magiczny. Starożytni uważali go za panaceum na wszelkie dolegliwości. Współczesna nauka potwierdza jego zdrowotne właściwości, które wpływają na ludzki organizm. Roślina ta przywędrowała do nas z rozległych stepów Azji Środkowej. Obszar, gdzie ją...
Figi przynoszą ulgę w zaparciach, obniżają cholesterol, ciśnienie, pomagają schudnąć, zapobiegają osteoporozie i zawałowi serca, ułatwiają opalanie i są dobrym źródłem prebiotyków... Bogate są w wapń, potas, fosfor i żelazo. Jak w tym niepozornym owocu mieści się tyle dobra?...
Od jakiegoś czasu coraz więcej słyszy się o olejku arganowym i jego zbawiennych właściwościach. Jednak nie każdy z nas tak dokładnie wie, o co w ogóle chodzi w fenomenie tego niezwykłego eliksiru młodości. Olejek wytwarzany jest z owoców drzewa arganowego, które występuje tylko w jednym miejscu na świecie tzn. w południowo zachodn...
Brukselka jest rośliną powszechnie nielubianą, ze złą reputacją. Jednak jest ona idealnym przykładem pokazującym, że nie warto podążać za opinią większości. Brukselka jest niezwykle bogata w witaminy i składniki, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Brukselka jest popularną odmianą kapusty głowiastej. Zazwycz...

Dyskusje użytkowników

U mnie czosnek przechodzi z pokolenia na pokolenie... Mój tata zawsze go stosował na katar, robił jakiś receptury. Na garazu zawsze wisi cały stos czosnku :-) więc mamy go na zapas :) Mimo okropnego zapachu czosnek to naprawdę kluczowy element diety, tak jak niektóre warzywa choćby przykładowa cebuleczka.....
Trzy lata temu stwierdzono u mnie niedoczynnosć tarczycy a skutki tej choroby to +20kg i słodycze =25 kg nadwagi myslałam ze umre ale zapaliła się lampka dość tego nigdy nie byłam tak gruba a mam wzrostu 154cm.Zaczelam od niejedzenia kolacji i wpadła mi książka o occie jabłkowym pomyślałam rewelacja więc do dzieła.Wiedzac że moja ...
Ktoś wcześniej pisał o aminowkasie który dobrze ograniczyc w czasie leczenia. To arginina. Jej żródła pokarmowe to: soja, wołowina, wieprzowina, indyk, orzechy włoskie, sezam, pekan (czymkolwiek jest ;>), orzechy ziemne, siemię lniane, orzechy laskowe, czekolada, orzechy nerkowca, kasza gryczana, orzechy brazylijskie, migdały, mak...
Oprócz tylu wspaniałych właściwosci leczniczych czosnku warto dodać jego nie zastąpione właściwości jako przyprawa! Sprawdza się świetnie w wielu produktach, dzięki czemu zawsze czerpiemy z niego witaminy. Do obiadu specjalnego może posłużyć jako pyszny sos czosnkowy, nawet do ziemniaków w domu dodajemy rozgnieciony czosnek ze szcz...

Aktualności

Wraz ze szpinakiem i jarmużem, brokuły to jedno z najbardziej pożywnych i wartościowych warzyw. Wśród starożytnych Rzymian, brokuł był postrzegany jako jedno z najbardziej wartościowych warzyw, które posiada również właściwości lecznicze. Ostatnio przeprowadzane badania wykazały, że brokuły są skuteczne w zapobieganiu i leczeniu...
Na przestrzeni lat ocet jabłkowy zdobył popularność jako jeden z najskuteczniejszych domowych leków. Znano go już w antycznych cywilizacjach, gdzie był stosowany jako naturalny konserwant, podczas gdy Hipokrates (nazywany "Ojcem medycyny") podkreślał jego zdrowotne właściwości. Ocet jabłkowy dla zdrowia Ocet jabłkowy, bogat...

Galerie

Właściwości czarnej rzepy były znane już w starożytności. Zawiera ona w sobie wiele związków, które działają korzystnie np. na skórę głowy. Rzepa zawiera również substancje, które działają odkażająco, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Bulwa rzepy bogata jest w potas, żelazo, wapń, magnez fosfor oraz siarkę....