Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Kadm w jedzeniu

- na ten temat

Polecamy

Proces erozji polega na stopniowej destrukcji i rozpuszczaniu szkliwa na skutek działania kwasów. Kwasy odpowiedzialne za erozję nie są produkowane przez bakterie jamy ustnej, lecz pochodzą z diety oraz z naszego organizmu (kwasy żołądkowe).

Aktualności

Zjadanie dużych ilości kadmu, czyli metalu znajdowanego w nawozach, może podnieść ryzyko zachorowania na raka piersi, jak pokazuje nowe badanie szwedzkich naukowców. Badacze ci stwierdzili, że u kobiet po menopauzie, których dieta zawierała duże ilości kadmu, ryzyko zachorowania na raka piersi rosło o 21 procent. Kobiety te generalnie b...
Santé Canada poprosiła przemysł, aby sam z własnej woli zaprzestał produkcji, importu i sprzedaży biżuterii dla dzieci, wyprodukowanej z kadmu oraz z materiałów zawierających kadm. Rząd federalny wskazał, że testy ujawniły, iż ten metal jest coraz częściej używany, jako substytut ołowiu w produkcji zabawkowej biżuterii. Samo nos...
Sieć restauracji szybkiej obsługi McDonald’s musi wycofać szklanki z popularnym Shrekiem, które zawierają kadm. Chodzi o 12 milionów szklanek, wypuszczonych na rynek w związku z nowym filmem o sympatycznym ogrze. Decyzja ta jest podyktowana tym, że obrazki z wizerunkiem Shreka, znajdujące się na szkle, zawierają trujący kadm. Amer...
Naukowcy odkryli, że pewne próbki czekolady zakupione w Brazylii zawierają ołów i kadm, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie. Poziom zawartości tych metali jest uzależniony od ilości kakao w produkcie. Badacze opublikowali swoje obserwacje (które są ważne ze względów zdrowotnych – zwłaszcza dla dzieci) w ACS' Journal of Agri...
Czy konkurencje w jedzeniu to szaleńczy show obżarstwa, czy też może dziwnie fascynujący rodzaj sportu? Czy uczestnicy mają żołądki ze stali? Niezwykle szybki układ trawienny? Niezwykłe możliwości żołądkowe? Żołądki w ogromnych rozmiarach? Czy też może po prostu mają bzika? Dzisiaj, ten dziwny „sport” ma nawet swoją wła...
Amerykański Duke University jest w trakcie przeprowadzania ankiety zatytułowanej "Finding Foods Fearful: A Study of Children and Adolescents with a Fear of Trying New Foods" (Strach przed jedzeniem: badania nad dziećmi i nastolatkami bojącymi się nowych potraw). Próbując znaleźć lekarstwo na tę przypadłość, pomóc rodzicom or...
Rodzice mogą prosić, namawiać czy zachęcać swoje dzieci do spróbowania nowych potraw, ale czasami nie odnosi to żadnego skutku. Wyniki najnowszych badań University of North Carolina at Chapel Hill wykazują, że obawy przed nowym jedzeniem nie są związane z tym, co dzieci mają przed sobą na talerzu, ale z ich uwarunkowaniami genetycznym...
Najnowsze badania przeprowadzone przez Russell Research informują, że w momencie, gdy do posiłku wpadła mucha, powinno się zaprzestać jedzenia. Podobnie jest to w przypadku karalucha, jednak naukowcy informują, że to muchy przenoszą prawie dwa razy więcej bakterii i niebezpiecznych chorób niż karaluchy. Według nowego badania opublikowa...
Ludzie, którzy jedzą posiłki albo przekąski podczas oglądania telewizji, grania w gry komputerowe lub czytania, mają duże prawdopodobieństwo przyjęcia większej ilości kalorii za jednym razem, w szczególności w porze wieczornej, jak wynika z analizy danych z wielu wcześniejszych badań, opublikowanej w American Journal of Clinical Nutr...
Pierogi ruskie babci. Czekoladowe ciasteczka domowej roboty prosto z piekarnika. Pyszny kotlet schabowy. Pierś z kurczaka z nadzieniem. Dobrej jakości czarna czekolada. Świeża bułeczka maślana. Czy cieknie ci ślinka na samą myśl o niektórych z tych dań? To dziwne, ponieważ ostatnie badania wykazały, że człowiek w zasadzie nie jest w...
Niebezpiecznie wysokie poziomy soli w przetworzonej żywności i fast foodach w dalszym ciągu takie pozostają, mimo niezliczonych napomnień od agencji zdrowotnych - publicznych i prywatnych - skierowanych do przemysłu spożywczego, jak pokazuje badanie opublikowane w JAMA International Medicine. Prace przeprowadzili naukowcy z Northwestern Med...
Amerykanie kochają sól, stwierdziło ostatnie badanie. I jedzą jej o wiele więcej, niż powinni, jak przestrzegają amerykańskie centra kontroli i prewencji chorób (CDC, Centers for Disease Control and Prevention). W związku z tym, raport sporządzony przez specjalistów z CDC, demaskuje największe źródła soli w diecie, mając nadzieję,...
Prawie cała żywność w Unii Europejskiej prezentuje dozwolone poziomy pozostałości pestycydów, jak oznajmił w ubiegłym tygodniu Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Jest to dobra nowina, biorąc pod uwagę ostatnie skandale żywnościowe (głównie z końskim mięsem sprzedawanym jako wołowina). Raport EFSA dostępny je...
Pięć lat pracy, ponad 400 starannie tropionych substancji chemicznych w 20 000 produktach spożywczych: badaniae EAT, którego rezultaty właśnie zostały opublikowane przez francuską Narodową Agencję ds. bezpieczeństwa sanitarnego żywności, środowiska i pracy (ANSES, Agence nationale de sécurité sanitaire de l’a...

Dyskusje użytkowników

Witam, Od pewnego czasu (moze 2 tygodnie) moje dziewczyna po jedzeniu odrazu leci do łazienki i wymiotuje, nie jest to regularne poniewaz czasami nic sie nie dzieje czasami zje i minie spory czas i dopiero leci a czasami tylko cos ugryzie i juz. Dzisiaj sie zdarzylo ze zemdlała. NIGDY sie nie odchudzala i je tyle co zawsze a w pewnym momecie ...
Witam. Bez zbędnego zagłębiania się w szczegóły: Najpierw przez miesiąc kwiecień-maj leczyłem się Polprazolem, potem wykryto u mnie HP miesiąc temu. Z objawów miałem jedynie przeszkodę w gardle i obłożony język. Zastosowałem kurację 2 antybiotykami Amotaks i Fromilid oraz Controloc(tydzień 2 razy dziennie, potem przez miesią...
Czyli wynika z tego, że media wszystko nam wcisną a my, biedni nawet nie wiemy co jemy:].
Witam Wszystkich, Gdzieś od września,może października mam problem. A mianowicie, po spożyciu pokarmu bardzo często wymiotuje. Nie jest to zawsze, po kazdym posiłku, ale bardzo często wymiotuje codziennie. Nieraz zjem mała kromeczke, i po kilku chwilach zbiera mnie na wymioty, a nieraz po godzinie, a nawet dwóch zwracam pokarm. Jest to, ...

Artykuły

Nowoczesne jedzenie jest bardzo stymulujące: kolorowe, bardzo słodkie, niezwykle tłuste, z dużą zawartością soli. Możemy je jeść na zimno, a także na gorąco. Często przyjemnie nam chrupie w zębach. Równie często po prostu rozpływa się w buzi. Krótko mówiąc, oddziaływuje praktycznie na wszystkie nasze zmysły. Kto z nas nie lub...
Kochasz gotować, zwłaszcza dla innych. Postanawiasz swoją pasją sprawić przyjemność przyjaciołom, więc zapraszasz ich na kolację. Przygotowujesz swoje popisowe danie, które nigdy jeszcze Cię nie zawiodło. Dumny ze swojego dzieła podajesz zapiekankę z kiełbasą, szpinakiem i dużą ilością ostrego sera, a do tego wszystkiego otwie...