Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Jakie warzywa lub owoce zawierają żelazo

- na ten temat

Dyskusje użytkowników

Widzę w artykule że potrzebny jest szereg witamin na poprawe jakości włosów jak i paznokci. Chciałam jednak zapytać, jakie owoce i ewentualnie warzywa zawierają najwięcej składników korzystnych dla włosów i paznokci? I w sumie jeszcze na cerę bo to bardzo ważne. Wiem że jabłko na wygląd jest najlepsze :) A reszta?....
Bardzo przepraszam jeśli temat powtarzam, korzystałam z wyszukiwarki, dopisałam się do innego tematu jednak nikt mi tam nie odpisał więc mam nadzieję, że zakładając nowy nie zostanie on bez odpowiedzi:) Potrzebuje szybkiej odpowiedzi dotyczącej: jakie badania krwi mam zrobić by potwierdzić lub wykluczyć anemię? wiem,że potrzebne...
Najlepsze suplementy, to takie, które w swoim składzie mają żelazo hemowe, czyli sproszkowaną hemoglobinę. Jest to żelazo pochodzenia zwierzęcego i wchłania się dużo lepiej niż żelazo niehemowe i takie suplementy trzeba wybierać.
Witam jestem w ciazy lekarz powiedzial ze mam malo zelaza przepisal mi w plynie zelazo 3x dziennie po 20 ml. czytalam na nacie jakie sa objawy gdy sie ma za malo zelaza i nic sie nie zgadza z tym co mi jest ja bym mogla dzrzewa wyrywac swietnie sie czuje,nie moge spac jestem az za bardzo aktywna,,,,wiec sama juz niewiem co myslec o tym wszyst...

Aktualności

Nie ma znaczenia, czy wolicie warzywa i owoce gotowane, na surowo, przetworzone (mrożonki, konserwy, kompoty, dżemy, soki…), ponieważ wszystkie one mają mieć ochronne działanie na zdrowie serca, według ostatniego badania przeprowadzonego przez badaczy holenderskich. Badacze doszli do takiego wniosku po przeanalizowaniu, przez okres 10 ...
Najbardziej lubimy pomidory i ogórki, a także jabłka i owoce jagodowe. Nie zmienia to jednak faktu, że warzyw i owoców, z wyjątkiem tych egzotycznych, jemy coraz mniej. Kampania „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” ma zachęcić do spożywania krajowych produktów. OwoceZ badań wynika, że najchętniej ...
Kobiety częściej niż mężczyźni spożywają warzywa i owoce – tak wynika z badań przeprowadzonych przez agencję Inquiry na potrzeby ogólnopolskiej kampanii „Pora ma pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”. Czyżby płeć rzeczywiście determinowała nasze wybory żywieniowe?  Badania przeprowadzone przez agencj...
Powszechnie wiadomo, że jedzenie owoców i warzyw jest częścią zdrowej diety. A jednak miliony ludzi nadal odżywiają się w inny sposób, narażając swoje zdrowie i ignorując porady dotyczące zdrowego odżywiania i nadal częściej wybierają sztuczne, przetworzone śmieciowe jedzenie. Statystyki umieralności wyraźnie pokazują, że pona...
Recepta lekarska, pozwalająca osobom chorym o niskich przychodach na darmowe zdobycie lub całkiem tanie kupienie owoców i warzyw – taka jest inicjatywa Amerykanów. Od 2008 w kraju tym uruchomiono wiele programów, których celem jest pomoc ludziom chorym – na cukrzycę, otyłość, choroby sercowo-naczyniowe – jak również o niskich przy...
Najnowsze badania potwierdzają przypuszczenia większości ludzi, że spożywanie dużej ilości świeżych, a zwłaszcza organicznych, owoców i warzyw znacząco zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci w każdym wieku. W wyniku analizy zwyczajów żywieniowych wśród 65 tysięcy ludzi zamieszkałych w Wielkiej Brytanii, w latach 2001-2013, nauko...
Według najnowszych badań, nastolatki, które spożywają więcej owoców i warzyw są mniej narażone na choroby, dotykające młode kobiety. Łagodne choroby piersi, grupy guzków, które mogą rozwijać się w okresie dojrzewania, same w sobie nie stanowią zagrożenia. Mogą, natomiast w przyszłości być przyczyną zachorowań na raka piersi...
Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie „Circulation” udowadniają, że dieta bogata w owoce, warzywa, zboża i ryby może pomóc osobom z chorobami serca w uniknięciu ponownego ataku serca, udaru, niewydolności serca i śmierci wskutek schorzenia. Badania przeprowadzili naukowcy z McMaster University. „Czasami pacjenci uważają, że ni...
Badania potwierdzają, że optymiści mają we krwi wysokie stężenie karotenoidów, czyli substancji przeciwutleniających, które w dużej ilości znajdujemy w niektórych owocach i warzywach. Powszechnie wiadomo, że jedzenie owoców i warzyw jest dobre dla zdrowia. Naukowcy odkryli, że ten zwyczaj podnosi także morale. Zdaje się, że osoby...
W najnowszych badaniach naukowcy Uniwersytetu Alabama w Birmingham wyjaśniają, że powszechny pogląd, iż jedzenie większej ilości owoców i warzyw wspomaga odchudzanie, nie jest prawdziwy. Badanie, które polegało na zwiększeniu spożycia owoców i warzyw, jako pomocy w zrzuceniu zbędnych kilogramów, przeprowadzono z udziałem 1200 uczes...
Powszechnie wiadomo, że jedzenie warzyw i owoców jest bardzo zdrowe, a jednak miliony ludzi na całym świecie ignoruje tą wiadomość i nadal narażają się na działanie jednego z głównych zabójców w zachodnich społeczeństwach - chorób serca. Statystyki umieralności wyraźnie pokazują, że ponad połowa wszystkich zgonów rocznie z p...
Jedzenie większych ilości owoców i warzyw żółtego koloru, pomarańczowego i ciemnozielonego, które są bogate w alfa-karoten, ma pozwolić wydłużyć spodziewaną długość życia, według badania amerykańskiego. Alfa-karoten jest antyoksydanetm pochodzenia roślinnego, należącym do rodziny karotenoidów – dokładnie tak samo jak ...
Większość owoców i warzyw, które nie pochodzą z hodowli biologicznych, są traktowane pestycydami. Według amerykańskiej Environmental Working Group, nie jest jednakże konieczne kupowanie wszystkich owoców i warzych pochodzących tylko i wyłącznie z upraw biologicznych. Organizacja Environmental Working Group zaproponowała listę owocó...
Czy jedzenie jakiegoś produktu może naprawdę zmienić naszą skórę? Tak wynika z nowego, co prawda niewielkiego badania, które zostało ostatnio przeprowadzone przez szkockich naukowców. Badacze ci doszli do wniosku, że jedzenie owoców i warzyw wpływa na zaczerwienienie i na zażółcenie ludzkiej skóry. A te zmiany (pozytywne) w dodatku...
Podczas gdy specjaliści zalecają konsumowanie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, zastosowanie pestycydów w rolnictwie budzi polemiki. W rzeczywistości, niektóre pestycydy są znane z tego, iż są toksyczne dla człowieka. A więc, czy konsumpcja owoców i warzyw może być niebezpieczna? Jakie są korzyści? Jakie jest ryzyko? I czy te...
Dieta bogata w warzywa i owoce może chronić nerki pacjentów z przewlekłą chorobą nerek (CKD), według badania opublikowanego w Clinical Journal of the American Society of Nephrology. Zachodnia dieta, oparta na produktach zwierzęcych i zbożowych, jest wysoce kwasowa i może prowadzić do kwasicy metabolicznej, czyli sytuacji, kiedy w ciele j...