Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Jakie owoce warzywa zawierają dużo żelaza?

- na ten temat

Dyskusje użytkowników

Widzę w artykule że potrzebny jest szereg witamin na poprawe jakości włosów jak i paznokci. Chciałam jednak zapytać, jakie owoce i ewentualnie warzywa zawierają najwięcej składników korzystnych dla włosów i paznokci? I w sumie jeszcze na cerę bo to bardzo ważne. Wiem że jabłko na wygląd jest najlepsze :) A reszta?....
Witam. Badanie z krwi pod kątem żelaza wyszło mi podwyższone. Mój wynik to: 209,10 przy normie (59,0 - 158,0). Badenie robione pod kątem złego samopoczucia, ciągłego zmęczenia, bólów głowy, braku koncentracji, braku pamięci, bólów brzucha, bólów mięśniowych itp. Mój wiek to 26 lat a powyższe objawy występują cały czas w...
Orientujecie się czy moze te warzywa są zdrowe? I czy częste ich jedzenie nie nie sie za sobą jakis konsekwencji i czy można je używać przy odchudzaniu np zamiast normalnego obiadu czasami zjeść taki mix. Ja tam jem te zieleniny raz na jakis czas :P zalezy od zachcianki... sadze ze jesliby były niezdrowe to nie zostały by dopuszczone do ...
Czy ktośmoże mi napisać, jakie są normy ferrytyny w jednostce ng/ml i żelaza w jednostce 5umol/l. Z góry dziękuję.. Żelaza umol/l miało być wyżej. Ferrytyna ng/ml Noworodki 25-200 do 1 miesiąca życia 200-600 2-5 m-ż 50-200 6 m-ż - 12 rż 7-140 mężczyźni 15-200 kobiety 12-150 żelazo umol/l noworodki 17,9-44,8 niemowl

Aktualności

Nie ma znaczenia, czy wolicie warzywa i owoce gotowane, na surowo, przetworzone (mrożonki, konserwy, kompoty, dżemy, soki…), ponieważ wszystkie one mają mieć ochronne działanie na zdrowie serca, według ostatniego badania przeprowadzonego przez badaczy holenderskich. Badacze doszli do takiego wniosku po przeanalizowaniu, przez okres 10 ...
Najbardziej lubimy pomidory i ogórki, a także jabłka i owoce jagodowe. Nie zmienia to jednak faktu, że warzyw i owoców, z wyjątkiem tych egzotycznych, jemy coraz mniej. Kampania „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” ma zachęcić do spożywania krajowych produktów. OwoceZ badań wynika, że najchętniej ...
Powszechnie wiadomo, że jedzenie owoców i warzyw jest częścią zdrowej diety. A jednak miliony ludzi nadal odżywiają się w inny sposób, narażając swoje zdrowie i ignorując porady dotyczące zdrowego odżywiania i nadal częściej wybierają sztuczne, przetworzone śmieciowe jedzenie. Statystyki umieralności wyraźnie pokazują, że pona...
Kobiety częściej niż mężczyźni spożywają warzywa i owoce – tak wynika z badań przeprowadzonych przez agencję Inquiry na potrzeby ogólnopolskiej kampanii „Pora ma pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”. Czyżby płeć rzeczywiście determinowała nasze wybory żywieniowe?  Badania przeprowadzone przez agencj...
Po raz dziewiąty z rzędu, francuskie stowarzyszenie hemochromatozy Association Hémochromatose France organizuje w dniach od 21 do 26 maja narodowy tydzień, który ma uwrażliwiać społeczeństwo na tę chorobę. Association Hémochromatose France ma na celu promowanie wykrywania tej przypadłości, która charakteryzuje się nadmierną absorpc...
Recepta lekarska, pozwalająca osobom chorym o niskich przychodach na darmowe zdobycie lub całkiem tanie kupienie owoców i warzyw – taka jest inicjatywa Amerykanów. Od 2008 w kraju tym uruchomiono wiele programów, których celem jest pomoc ludziom chorym – na cukrzycę, otyłość, choroby sercowo-naczyniowe – jak również o niskich przy...
Badania potwierdzają, że optymiści mają we krwi wysokie stężenie karotenoidów, czyli substancji przeciwutleniających, które w dużej ilości znajdujemy w niektórych owocach i warzywach. Powszechnie wiadomo, że jedzenie owoców i warzyw jest dobre dla zdrowia. Naukowcy odkryli, że ten zwyczaj podnosi także morale. Zdaje się, że osoby...
Najnowsze badania potwierdzają przypuszczenia większości ludzi, że spożywanie dużej ilości świeżych, a zwłaszcza organicznych, owoców i warzyw znacząco zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci w każdym wieku. W wyniku analizy zwyczajów żywieniowych wśród 65 tysięcy ludzi zamieszkałych w Wielkiej Brytanii, w latach 2001-2013, nauko...
Według najnowszych badań, nastolatki, które spożywają więcej owoców i warzyw są mniej narażone na choroby, dotykające młode kobiety. Łagodne choroby piersi, grupy guzków, które mogą rozwijać się w okresie dojrzewania, same w sobie nie stanowią zagrożenia. Mogą, natomiast w przyszłości być przyczyną zachorowań na raka piersi...
Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie „Circulation” udowadniają, że dieta bogata w owoce, warzywa, zboża i ryby może pomóc osobom z chorobami serca w uniknięciu ponownego ataku serca, udaru, niewydolności serca i śmierci wskutek schorzenia. Badania przeprowadzili naukowcy z McMaster University. „Czasami pacjenci uważają, że ni...
W najnowszych badaniach naukowcy Uniwersytetu Alabama w Birmingham wyjaśniają, że powszechny pogląd, iż jedzenie większej ilości owoców i warzyw wspomaga odchudzanie, nie jest prawdziwy. Badanie, które polegało na zwiększeniu spożycia owoców i warzyw, jako pomocy w zrzuceniu zbędnych kilogramów, przeprowadzono z udziałem 1200 uczes...
Powszechnie wiadomo, że jedzenie warzyw i owoców jest bardzo zdrowe, a jednak miliony ludzi na całym świecie ignoruje tą wiadomość i nadal narażają się na działanie jednego z głównych zabójców w zachodnich społeczeństwach - chorób serca. Statystyki umieralności wyraźnie pokazują, że ponad połowa wszystkich zgonów rocznie z p...
Jedzenie większych ilości owoców i warzyw żółtego koloru, pomarańczowego i ciemnozielonego, które są bogate w alfa-karoten, ma pozwolić wydłużyć spodziewaną długość życia, według badania amerykańskiego. Alfa-karoten jest antyoksydanetm pochodzenia roślinnego, należącym do rodziny karotenoidów – dokładnie tak samo jak ...
Większość owoców i warzyw, które nie pochodzą z hodowli biologicznych, są traktowane pestycydami. Według amerykańskiej Environmental Working Group, nie jest jednakże konieczne kupowanie wszystkich owoców i warzych pochodzących tylko i wyłącznie z upraw biologicznych. Organizacja Environmental Working Group zaproponowała listę owocó...
Czy jedzenie jakiegoś produktu może naprawdę zmienić naszą skórę? Tak wynika z nowego, co prawda niewielkiego badania, które zostało ostatnio przeprowadzone przez szkockich naukowców. Badacze ci doszli do wniosku, że jedzenie owoców i warzyw wpływa na zaczerwienienie i na zażółcenie ludzkiej skóry. A te zmiany (pozytywne) w dodatku...
Dieta bogata w warzywa i owoce może chronić nerki pacjentów z przewlekłą chorobą nerek (CKD), według badania opublikowanego w Clinical Journal of the American Society of Nephrology. Zachodnia dieta, oparta na produktach zwierzęcych i zbożowych, jest wysoce kwasowa i może prowadzić do kwasicy metabolicznej, czyli sytuacji, kiedy w ciele j...