Szukaj:

Jajka własciwosci

- na ten temat

Aktualności

W wielu kulturach jajka od wieków są spożywane na śniadanie i stanowią podstawowy składnik zdrowej diety, szczególnie gdy pochodzą ze zrównoważonych i stosujących naturalne metody uprawy źródeł. Pomimo, iż wcześniej jajka określano jako czynnik podnoszący cholesterol i przyczyniający się do choroby wieńcowej, to naukowcy postan...
Naukowcy ze Stanowego Uniwersytetu w Kansas, zajmujący się technologią żywienia, opublikowali pierwsze dowody na to, że jeden ze składników jajka, lecytyna, skutecznie hamuje absorpcję cholesterolu przez nasz organizm. Jajko na czarnej liście Od lat jajko uważane jest, przez lekarzy i dietetyków, za produkt szkodliwy dla osób, które m...
Amerykańscy naukowcy rzucają nowe światło na wartości odżywcze jajek, a w szczególności na wartości odżywcze żółtka. Osobom mającym problemy z nadwagą, ze zbyt wysokim stężeniem trójglicerydów we krwi, z niskim poziomem dobrego cholesterolu HDL, z wysokim ciśnieniem lub z hiperglikemią, często zaleca się wyeliminowanie z codz...
Ludzie, którzy jedzą proteiny z jajek na śniadanie, mają większe szanse na to, że będą czuć się syci w ciągu dnia, w porównaniu do tych, których śniadanie zawiera proteiny zbóż. Rezultaty tego badania zostały przedstawione na dziewiętnastym europejskim kongresie otyłości, który odbywał się w Lyon we Francji (19th European Con...
Wraz ze szpinakiem i jarmużem, brokuły to jedno z najbardziej pożywnych i wartościowych warzyw. Wśród starożytnych Rzymian, brokuł był postrzegany jako jedno z najbardziej wartościowych warzyw, które posiada również właściwości lecznicze. Ostatnio przeprowadzane badania wykazały, że brokuły są skuteczne w zapobieganiu i leczeniu...
Na przestrzeni lat ocet jabłkowy zdobył popularność jako jeden z najskuteczniejszych domowych leków. Znano go już w antycznych cywilizacjach, gdzie był stosowany jako naturalny konserwant, podczas gdy Hipokrates (nazywany "Ojcem medycyny") podkreślał jego zdrowotne właściwości. Ocet jabłkowy dla zdrowia Ocet jabłkowy, bogat...

Dyskusje użytkowników

U mnie czosnek przechodzi z pokolenia na pokolenie... Mój tata zawsze go stosował na katar, robił jakiś receptury. Na garazu zawsze wisi cały stos czosnku :-) więc mamy go na zapas :) Mimo okropnego zapachu czosnek to naprawdę kluczowy element diety, tak jak niektóre warzywa choćby przykładowa cebuleczka.....
Trzy lata temu stwierdzono u mnie niedoczynnosć tarczycy a skutki tej choroby to +20kg i słodycze =25 kg nadwagi myslałam ze umre ale zapaliła się lampka dość tego nigdy nie byłam tak gruba a mam wzrostu 154cm.Zaczelam od niejedzenia kolacji i wpadła mi książka o occie jabłkowym pomyślałam rewelacja więc do dzieła.Wiedzac że moja ...
Oprócz tylu wspaniałych właściwosci leczniczych czosnku warto dodać jego nie zastąpione właściwości jako przyprawa! Sprawdza się świetnie w wielu produktach, dzięki czemu zawsze czerpiemy z niego witaminy. Do obiadu specjalnego może posłużyć jako pyszny sos czosnkowy, nawet do ziemniaków w domu dodajemy rozgnieciony czosnek ze szcz...
Wydrukowalam sobie i przy okazji dowiedzialam sie ze jajka sa kaloryczne i orzechy :) a nie bardzo wiedzialam, odchudzam sie teraz i biore l112 i taka wiedza o kaloriach na pewno sie przyda.

Artykuły

Właściwości zdrowotne imbiru są powszechnie znane na całym świecie. Imbir jest wręcz skarbnicą substancji o właściwościach uzdrawiających. W Azji niemal niewyobrażalne jest przygotowanie bez niego posiłku, a starożytny system medycyny indyjskiej - ajurweda opisuje go jako afrodyzjak. Na co pomaga dokładnie? O tym poniżej. Korzy...
Jagody pojawiają się w okresie letnim (czerwiec-wrzesień). Każdy wie, że są pyszne, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z ich zbawiennego wpływu na nasz organizm, dlatego znajdują zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, a także kosmetycznym. Warto wiedzieć, że od bardzo dawna znano właściwości zdrowotne jagód. W czasach, gdy...
Cynamon jest podobno najstarszą przyprawa świata - jego właściwości były znane już w starożytności. Chińczycy i Egipcjanie wykorzystywali go na wiele sposobów. Jest smaczną przyprawą o cudownym aromacie, którą można wykorzystać w kuchni. Swoje zastosowanie znajduje także w medycynie. Cynamon otrzymywany jest z kory drzewa cyna...
Wiesiołek zalicza się do roślin zielonych z rodziny wiesiołkowatych. Jest rośliną pospolitą, jednak posiada wiele cennych właściwości, które cenione są przez lekarzy, farmaceutów oraz kosmetologów. Przekonaj się, czy olej z wiesiołka pomoże również Tobie. Olej z wiesiołka a płodność W dzisiejszych czasach problem bezpło...
Czerwona glinka polecana jest przede wszystkim osobom z cerą wrażliwą i ze skłonnościami do alergicznych zmian. Jej regularne stosowanie uszczelnia naczynia krwionośne i minimalizuje ryzyko ich pękania. Często stosuje się ją również w leczeniu trądziku różowatego. Należy uważać, ponieważ przy dłuższym stosowaniu może przyciemn...
Oprócz walorów smakowych pomidory mają wiele składników, które pozytywnie wpływają na pracę organizmu. Dostarczają mnóstwo witamin i minerałów. Poprawiają pracę mózgu. Polecane są również kobietom w ciąży. Jakie jeszcze posiadają właściwości zdrowotne? Korzyści z jedzenia pomidorów Dzięki dużej zawartości witamin...
Kocanka to krzew o drobnych żółtych kwiatach, charakterystyczny dla terenów Europy. W języku potocznym nazywana jest nieśmiertelnikiem, gdyż jej kwiaty długo po zasuszeniu utrzymują swoją barwę. Kocanka nie jest popularna w Polsce, dlatego jej wszechstronne działanie może być zaskoczeniem - poznaj właściwości oleju z kocanki. W...
Była kiedyś przywilejem cesarzy i królów, a jej picie stawało się na dworach prawdziwą ceremonią. Herbata – znana w Chinach od 4 tysięcy lat, do Europy trafiła na początku XVII wieku i początkowo traktowana była wyłącznie jako lekarstwo. Dziś jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Delektując się jej smakiem ...
Otyłość, trądzik, łupież to uciążliwe choroby, z którymi zmaga się co drugi człowiek. Podobno nie ma uniwersalnej recepty na walkę z nimi. Na cudowne leki i najskuteczniejsze preparaty wydajemy niekiedy sporo pieniędzy, co nie zawsze stanowi celną inwestycję, bo to co jednego wyleczy, drugiemu może wręcz zaszkodzić. Gdyby tak istn...
Wszyscy zwolennicy naturalnej pielęgnacji na pewno dobrze znają olejek arganowy. Olej marula jest z pewnością jego doskonałym zamiennikiem, a dla niektórych może okazać się jeszcze lepszym wariantem niż popularny „argan”. Jest on zimnotłoczonym olejem pozyskiwanym z nasion drzewa marula. Drzewa te można znaleźć jedynie w Afryc...
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości