Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Jajka własciwosci

- na ten temat

Polecamy

Proces erozji polega na stopniowej destrukcji i rozpuszczaniu szkliwa na skutek działania kwasów. Kwasy odpowiedzialne za erozję nie są produkowane przez bakterie jamy ustnej, lecz pochodzą z diety oraz z naszego organizmu (kwasy żołądkowe).

Aktualności

W wielu kulturach jajka od wieków są spożywane na śniadanie i stanowią podstawowy składnik zdrowej diety, szczególnie gdy pochodzą ze zrównoważonych i stosujących naturalne metody uprawy źródeł. Pomimo, iż wcześniej jajka określano jako czynnik podnoszący cholesterol i przyczyniający się do choroby wieńcowej, to naukowcy postan...
Naukowcy ze Stanowego Uniwersytetu w Kansas, zajmujący się technologią żywienia, opublikowali pierwsze dowody na to, że jeden ze składników jajka, lecytyna, skutecznie hamuje absorpcję cholesterolu przez nasz organizm. Jajko na czarnej liście Od lat jajko uważane jest, przez lekarzy i dietetyków, za produkt szkodliwy dla osób, które m...
Amerykańscy naukowcy rzucają nowe światło na wartości odżywcze jajek, a w szczególności na wartości odżywcze żółtka. Osobom mającym problemy z nadwagą, ze zbyt wysokim stężeniem trójglicerydów we krwi, z niskim poziomem dobrego cholesterolu HDL, z wysokim ciśnieniem lub z hiperglikemią, często zaleca się wyeliminowanie z codz...
Ludzie, którzy jedzą proteiny z jajek na śniadanie, mają większe szanse na to, że będą czuć się syci w ciągu dnia, w porównaniu do tych, których śniadanie zawiera proteiny zbóż. Rezultaty tego badania zostały przedstawione na dziewiętnastym europejskim kongresie otyłości, który odbywał się w Lyon we Francji (19th European Con...
Wraz ze szpinakiem i jarmużem, brokuły to jedno z najbardziej pożywnych i wartościowych warzyw. Wśród starożytnych Rzymian, brokuł był postrzegany jako jedno z najbardziej wartościowych warzyw, które posiada również właściwości lecznicze. Ostatnio przeprowadzane badania wykazały, że brokuły są skuteczne w zapobieganiu i leczeniu...

Dyskusje użytkowników

U mnie czosnek przechodzi z pokolenia na pokolenie... Mój tata zawsze go stosował na katar, robił jakiś receptury. Na garazu zawsze wisi cały stos czosnku :-) więc mamy go na zapas :) Mimo okropnego zapachu czosnek to naprawdę kluczowy element diety, tak jak niektóre warzywa choćby przykładowa cebuleczka.....
Trzy lata temu stwierdzono u mnie niedoczynnosć tarczycy a skutki tej choroby to +20kg i słodycze =25 kg nadwagi myslałam ze umre ale zapaliła się lampka dość tego nigdy nie byłam tak gruba a mam wzrostu 154cm.Zaczelam od niejedzenia kolacji i wpadła mi książka o occie jabłkowym pomyślałam rewelacja więc do dzieła.Wiedzac że moja ...
Oprócz tylu wspaniałych właściwosci leczniczych czosnku warto dodać jego nie zastąpione właściwości jako przyprawa! Sprawdza się świetnie w wielu produktach, dzięki czemu zawsze czerpiemy z niego witaminy. Do obiadu specjalnego może posłużyć jako pyszny sos czosnkowy, nawet do ziemniaków w domu dodajemy rozgnieciony czosnek ze szcz...
Wydrukowalam sobie i przy okazji dowiedzialam sie ze jajka sa kaloryczne i orzechy :) a nie bardzo wiedzialam, odchudzam sie teraz i biore l112 i taka wiedza o kaloriach na pewno sie przyda.

Artykuły

Czerwona glinka polecana jest przede wszystkim osobom z cerą wrażliwą i ze skłonnościami do alergicznych zmian. Jej regularne stosowanie uszczelnia naczynia krwionośne i minimalizuje ryzyko ich pękania. Często stosuje się ją również w leczeniu trądziku różowatego. Należy uważać, ponieważ przy dłuższym stosowaniu może przyciemn...
Oprócz walorów smakowych pomidory mają wiele składników, które pozytywnie wpływają na pracę organizmu. Dostarczają mnóstwo witamin i minerałów. Poprawiają pracę mózgu. Polecane są również kobietom w ciąży. Jakie jeszcze posiadają właściwości zdrowotne? Korzyści z jedzenia pomidorów Dzięki dużej zawartości witamin...
Była kiedyś przywilejem cesarzy i królów, a jej picie stawało się na dworach prawdziwą ceremonią. Herbata – znana w Chinach od 4 tysięcy lat, do Europy trafiła na początku XVII wieku i początkowo traktowana była wyłącznie jako lekarstwo. Dziś jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Delektując się jej smakiem ...
Czosnek już kilka tysięcy lat temu był uważany za środek leczniczy, a wręcz magiczny. Starożytni uważali go za panaceum na wszelkie dolegliwości. Współczesna nauka potwierdza jego zdrowotne właściwości, które wpływają na ludzki organizm. Roślina ta przywędrowała do nas z rozległych stepów Azji Środkowej. Obszar, gdzie ją...
Od jakiegoś czasu coraz więcej słyszy się o olejku arganowym i jego zbawiennych właściwościach. Jednak nie każdy z nas tak dokładnie wie, o co w ogóle chodzi w fenomenie tego niezwykłego eliksiru młodości. Olejek wytwarzany jest z owoców drzewa arganowego, które występuje tylko w jednym miejscu na świecie tzn. w południowo zachodn...
Melisę można uznać za roślinę, która z pewnością przywraca radość. Pobudza, ale jednocześnie przynosi ukojenie dla przewodu pokarmowego i wzmacnia żołądek. Zioło to ma niesamowite właściwości i nie sposób wymienić je wszystkie, natomiast niezwykle cenną zaletą jest jej przeciwwirusowe działanie. Warto więc uwzględnić ją w...
Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków, który warunkuje odpowiednie funkcjonowanie organizmu. Lekarze zalecają przyjmowanie magnezu w tabletkach, bądź w produktach spożywczych, które go zawierają. Można go przyjmować profilaktycznie, aby poprawić swoje samopoczucie zarówno psychiczne jak i fizyczne. Ogromne właściwośc...
Bardzo często słyszmy, że powinniśmy ograniczyć słodkie pokarmy, gdyż działają one bardzo szkodliwie na nasz organizm. Oczywiście, jeśli myślimy o typowym cukrze bądź batonikach, to jak najbardziej można się z tym zgodzić. Zupełnie inaczej natomiast wygląda sytuacja, kiedy sięgamy po miód. Dlaczego? Miód co prawda jest sł...
Każdy o nim słyszał, ale pewnie nie każdy wie, jak duże zastosowanie ma jeden z najpopularniejszych olejków eterycznych. Pozyskiwany z kwiatów lawendy wąskolistnej jest przede wszystkim znany ze swoich właściwości leczniczych. Oprócz tego cieszy się bardzo szerokim zastosowaniem w przemyśle kosmetycznym, perfumeryjnym oraz spożywczym...
Krzew ten występuje w całej Europie z wyjątkiem jej północnych krańców. W tradycyjnej medycynie ludowej jest znany jako bździuch, pankracina czy swiętojanki. Mowa o czarnej porzeczce. Choć spożywa sie ją od XVI wieku, kiedy to była lekiem na „żołądek, gorączkę i pragnienie”, dopiero od kilkudziesięciu lat są znane jej dokła...

Galerie

Właściwości czarnej rzepy były znane już w starożytności. Zawiera ona w sobie wiele związków, które działają korzystnie np. na skórę głowy. Rzepa zawiera również substancje, które działają odkażająco, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Bulwa rzepy bogata jest w potas, żelazo, wapń, magnez fosfor oraz siarkę....