Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Jagody goi

- na ten temat

Dyskusje użytkowników

Jak wiadomo, oprócz tego odkrycia,które jest nadzieją na przyszłość, jagody mają dobry wpływ na jelita, biegunkę, przemianę materii, zawierają witaminy, błonnik.Mają lecznicze działanie na wzrok. A co najważniejsze są bardzo smaczne!.
Mam taki problem. Bardzo ciężko goją mi się rany. Nawet najlżejsze otarcia paskudzą mi się bardzo długo. Trochę w tym mojej winy bo mam tendencję do rozdrapywania ich. Zostają mi potem brzydkie blizny. Czy znacie jakiś środek, który szybko goi rany i zabezpiecza przy okazji przed zdrapywaniem?. Bardzo dobra jest na rozdrapane rany gli...
Mam pytanie co moze oznaczać oddawanie czarnego kału? Jak wczesniej pisałem mialem dziwny guzek w okolicach piersi pozniej nieco nizej. Od tej pory oddaje czarny kał nie wiem co to moze oznaczać mam nadzieje ze pomozecie.. Mozliwe ze to krwawienie z gornego odcinka przewodu pokarmowego.Niekiedy spowodowane jest to spozyciem niektorych pokarmow...
Ja wyleczyłam afty takimi fajnymi plasterkami After. Nakleja się je na afty i już tak nie boli i nie piecze a szybko i ładnie się wszystko goi. Polecam.

Aktualności

Do tej pory badania wykazały, że czarne jagody pomagają zmniejszać ryzyko zagrożenia zachorowania na cukrzycę lub zawału serca. Obecnie naukowcy z Uniwersytetu Pamięci w Nowej Funlandii w Kanadzie zasugerowali, że te owoce mogą pomóc w leczeniu Parkinsona oraz innych chorób zwyrodnieniowych układu nerwowego. Około 500 tysięcy osób w...
Dobre wieści dla amatorów małych czarnych owoców – jedzcie ich jak najwięcej, na zdrowie! Okazuje się bowiem, że jagody mogą odgrywać naprawdę znaczącą rolę w oczyszczaniu mózgu z toksycznych protein, jak pokazują wyniki całkiem nowego badania przeprowadzonego na myszach laboratoryjnych. Wyniki tych prac zaprezentowano na konferen...
Zespół hiszpańskich naukowców z Instytutu Zdrowia im. Karola III współpracujących z Ministerstwem Rolnictwa Stanów Zjednoczonych donoszą o pozytywnym wpływie jagód na nadwagę oraz ryzyko cukrzycy. Jagody to jedne z najpopularniejszych owoców sezonowych w Polsce. Dobrze znane są antyoksydacyjne właściwości jagód. Nasze babcie podaw...
Badanie autorstwa The Ohio State University pokazują, że związki, które nadają kolor wszelkiego rodzaju jagodom, wpływają korzystnie na stan zdrowia, a nawet mogą zapobiegać nowotworom. Po raz pierwszy jednak naukowcy skonfrontowali bogate w te pigmenty ekstrakty z jagód z ludzką śliną, aby przekonać się jakiego rodzaju substancje po...
Badanie pokazało, że konsumowanie 3 lub więcej porcji tych owoców tygodniowo może zmniejszyć ryzyko ataku serca u kobiet o 1/3, w porównaniu do pań, które jadały je raz na miesiąc albo rzadziej, nawet jeżeli ich dieta była bogata w inne owoce i warzywa, jak czytamy w artykule opublikowanym w Circulation: Journal of the American Heart A...
Zapadalność na demencję oraz spadek poznawczy, które prowadzą do choroby Alzheimera, rośnie w sposób znaczący pośród ludzi po 65 roku życia. Wielu ludzi bardziej boi się „utraty zmysłów” niż diagnozy raka. Jagody oraz truskawki, które zawierają mnóstwo flawonoidów przekraczających z łatwością barierę mózg-krew, redukuj
Regularne jedzenie jagód może pozwolić spowolnić spadek poznawczy pośród starszych dorosłych. Naukowcy sugerują, że jedzenie jednego albo więcej dań z jagód albo jednego lub więcej dań z truskawek każdego tygodnia może pomóc w spowolnieniu degeneracji umysłowej o kilka lat. Badanie na ten temat ukazało się w przeglądzie naukowy...
Badacze z Oregon State University odkryli właśnie, że resweratrol znajdowany w czerwonych winogronach, a także pterostilben z jagód, mają zdolność wspomagania układu odpornościowego u ludzi. Aby dojść do takich wniosków, naukowcy przeanalizowali ponad 440 różnych związków. Okazuje się, że zarówno reswerartol, jak również pter...
Kobiety, które spożywały co najmniej dwie porcje nektarynek i brzoskwiń tygodniowo, były zagrożone o 41% mniej rakiem piersi horomononiezależnym w okresie postmenopauzy, według najnowszych badań. Kobiety konsumujące co najmniej jedną porcję jagód w ciągu tygodnia, doświadczały 31-procentowej redukcji ryzyka, czytamy w artykule na po...
Codzienne spożywanie sporej porcji czarnej jagody może zmniejszyć ciśnienie tętnicze oraz poziom złego cholesterolu u osób cierpiących na otyłość, dotkniętych syndromem X, nazywanym także zespołem metabolicznym (zespołem polimetabolicznym, zespołem insulinooporności, zespołem Raevena). Na takie fakty przynajmniej wskazuje ostatnie...
Nowe badania opublikowane przez Instytut Technologów Żywienia w Journal of Food Science pokazują, że jagody posiadają składniki pozytywnie wpływające na nasze zdrowie. Są nimi duże ilości likopenu, powiązanych związków kwasowych oraz metylo-lycopenoate. Owoc ten ma cierpki smak i zagłębiając się w historię, używany był on przez...
Jagody Goji znajdują się na początku listy pokarmów leczniczych i aby utrzymać optymalne zdrowie, powinny być one spożywane regularnie. Są one bombą witaminową. Zawierają 18 aminokwasów i komplementarne białko. Ponadto, w ich składzie odnaleźć można również 6 niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, wapno, miedź, ż...
Brazylijskie jagody Acai już od kilku lat robią karierę za oceanem. Nic dziwnego, skoro sięgają po nie gwiazdy i celebryci, którzy przez wzgląd na wykonywany zawód muszą prezentować się w idealnej formie. Jagody Acai po raz pierwszy skupiły na sobie uwagę za oceanem dzięki Dra Oza. Amerykański kardiochirurg, prowadzący telewizyjny s...

Artykuły

Rozmawianie o trudnych doświadczeniach może być sposobem, który pomoże nam poradzić sobie z traumą.  Ostatnie badania pokazały, że również pisanie może zagoić rany zarówno umysłu, jak i ciała. Badania odwołują się do powiązania ciała i umysłu – według nich, wyrażanie emocji dotyczących traumatycznego doświadczenia może...
Znany także jako kolcowój szkarłatny. Jest to krzew należący do rodziny psiankowatych (pomidor, ziemniak, papryka, oberżyna). Oryginalnie pochodzi z Chin, i wytwarza owalne jagody o czerwonym kolorze. W Chinach, jagody goji spożywa się od conajmniej 2 000 lat....

Galerie

Bioflawonoidy są uważane za jedne z najlepszych substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Włączenie produktów bogatych w bioflawonoidy przynosi korzystne efekty zdrowotne oraz opóźnia procesy starzenia się skóry i oczu. A ponad to witaminy zawarte w truskawkach, agreście, borówkach amerykańskich czy jagodach goi,  mają zdolno