Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Jagody goi

- na ten temat

Artykuły

Jagody pojawiają się w okresie letnim (czerwiec-wrzesień). Każdy wie, że są pyszne, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z ich zbawiennego wpływu na nasz organizm, dlatego znajdują zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, a także kosmetycznym. Warto wiedzieć, że od bardzo dawna znano właściwości zdrowotne jagód. W czasach, gdy...
Rozmawianie o trudnych doświadczeniach może być sposobem, który pomoże nam poradzić sobie z traumą.  Ostatnie badania pokazały, że również pisanie może zagoić rany zarówno umysłu, jak i ciała. Badania odwołują się do powiązania ciała i umysłu – według nich, wyrażanie emocji dotyczących traumatycznego doświadczenia może...
Znany także jako kolcowój szkarłatny. Jest to krzew należący do rodziny psiankowatych (pomidor, ziemniak, papryka, oberżyna). Oryginalnie pochodzi z Chin, i wytwarza owalne jagody o czerwonym kolorze. W Chinach, jagody goji spożywa się od conajmniej 2 000 lat....

Aktualności

Czarna jagoda, znana również jako borówka amerykańska, to powszechny w Polsce owoc, który posiada całą paletę korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu. Spośród wielu zalet czarnych jagód, szczególnie wyróżnia się bardzo korzystny wpływ na ludzki wzrok. Badania naukowców z Europy oraz Izraela potwierdzają wyjątkowość czarnych...
Zespół hiszpańskich naukowców z Instytutu Zdrowia im. Karola III współpracujących z Ministerstwem Rolnictwa Stanów Zjednoczonych donoszą o pozytywnym wpływie jagód na nadwagę oraz ryzyko cukrzycy. Jagody to jedne z najpopularniejszych owoców sezonowych w Polsce. Dobrze znane są antyoksydacyjne właściwości jagód. Nasze babcie podaw...
Do tej pory badania wykazały, że czarne jagody pomagają zmniejszać ryzyko zagrożenia zachorowania na cukrzycę lub zawału serca. Obecnie naukowcy z Uniwersytetu Pamięci w Nowej Funlandii w Kanadzie zasugerowali, że te owoce mogą pomóc w leczeniu Parkinsona oraz innych chorób zwyrodnieniowych układu nerwowego. Około 500 tysięcy osób w...
Dobre wieści dla amatorów małych czarnych owoców – jedzcie ich jak najwięcej, na zdrowie! Okazuje się bowiem, że jagody mogą odgrywać naprawdę znaczącą rolę w oczyszczaniu mózgu z toksycznych protein, jak pokazują wyniki całkiem nowego badania przeprowadzonego na myszach laboratoryjnych. Wyniki tych prac zaprezentowano na konferen...
Badanie pokazało, że konsumowanie 3 lub więcej porcji tych owoców tygodniowo może zmniejszyć ryzyko ataku serca u kobiet o 1/3, w porównaniu do pań, które jadały je raz na miesiąc albo rzadziej, nawet jeżeli ich dieta była bogata w inne owoce i warzywa, jak czytamy w artykule opublikowanym w Circulation: Journal of the American Heart A...
Badanie autorstwa The Ohio State University pokazują, że związki, które nadają kolor wszelkiego rodzaju jagodom, wpływają korzystnie na stan zdrowia, a nawet mogą zapobiegać nowotworom. Po raz pierwszy jednak naukowcy skonfrontowali bogate w te pigmenty ekstrakty z jagód z ludzką śliną, aby przekonać się jakiego rodzaju substancje po...
Tylko jedna filiżanka jagód dziennie może być kluczem do obniżenia ciśnienia krwi i sztywności tętnic, które to związane są z chorobami układu krążenia. - Nasze odkrycia sugerują, że regularne spożywanie jagód może potencjalnie opóźnić postęp prehypertension ( jest to amerykańskie określenie medyczne, stosowane, gdy ci
Zapadalność na demencję oraz spadek poznawczy, które prowadzą do choroby Alzheimera, rośnie w sposób znaczący pośród ludzi po 65 roku życia. Wielu ludzi bardziej boi się „utraty zmysłów” niż diagnozy raka. Jagody oraz truskawki, które zawierają mnóstwo flawonoidów przekraczających z łatwością barierę mózg-krew, redukuj
Regularne jedzenie jagód może pozwolić spowolnić spadek poznawczy pośród starszych dorosłych. Naukowcy sugerują, że jedzenie jednego albo więcej dań z jagód albo jednego lub więcej dań z truskawek każdego tygodnia może pomóc w spowolnieniu degeneracji umysłowej o kilka lat. Badanie na ten temat ukazało się w przeglądzie naukowy...
Badacze z Oregon State University odkryli właśnie, że resweratrol znajdowany w czerwonych winogronach, a także pterostilben z jagód, mają zdolność wspomagania układu odpornościowego u ludzi. Aby dojść do takich wniosków, naukowcy przeanalizowali ponad 440 różnych związków. Okazuje się, że zarówno reswerartol, jak również pter...
Kobiety, które spożywały co najmniej dwie porcje nektarynek i brzoskwiń tygodniowo, były zagrożone o 41% mniej rakiem piersi horomononiezależnym w okresie postmenopauzy, według najnowszych badań. Kobiety konsumujące co najmniej jedną porcję jagód w ciągu tygodnia, doświadczały 31-procentowej redukcji ryzyka, czytamy w artykule na po...
Codzienne spożywanie sporej porcji czarnej jagody może zmniejszyć ciśnienie tętnicze oraz poziom złego cholesterolu u osób cierpiących na otyłość, dotkniętych syndromem X, nazywanym także zespołem metabolicznym (zespołem polimetabolicznym, zespołem insulinooporności, zespołem Raevena). Na takie fakty przynajmniej wskazuje ostatnie...

Dyskusje użytkowników

Jak wiadomo, oprócz tego odkrycia,które jest nadzieją na przyszłość, jagody mają dobry wpływ na jelita, biegunkę, przemianę materii, zawierają witaminy, błonnik.Mają lecznicze działanie na wzrok. A co najważniejsze są bardzo smaczne!.
Mam taki problem. Bardzo ciężko goją mi się rany. Nawet najlżejsze otarcia paskudzą mi się bardzo długo. Trochę w tym mojej winy bo mam tendencję do rozdrapywania ich. Zostają mi potem brzydkie blizny. Czy znacie jakiś środek, który szybko goi rany i zabezpiecza przy okazji przed zdrapywaniem?. Bardzo dobra jest na rozdrapane rany gli...
Mam pytanie co moze oznaczać oddawanie czarnego kału? Jak wczesniej pisałem mialem dziwny guzek w okolicach piersi pozniej nieco nizej. Od tej pory oddaje czarny kał nie wiem co to moze oznaczać mam nadzieje ze pomozecie.. Mozliwe ze to krwawienie z gornego odcinka przewodu pokarmowego.Niekiedy spowodowane jest to spozyciem niektorych pokarmow...
Ja wyleczyłam afty takimi fajnymi plasterkami After. Nakleja się je na afty i już tak nie boli i nie piecze a szybko i ładnie się wszystko goi. Polecam.

Galerie

Bioflawonoidy są uważane za jedne z najlepszych substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Włączenie produktów bogatych w bioflawonoidy przynosi korzystne efekty zdrowotne oraz opóźnia procesy starzenia się skóry i oczu. A ponad to witaminy zawarte w truskawkach, agreście, borówkach amerykańskich czy jagodach goi,  mają zdolno