Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Dieta przy raku trzustki

- na ten temat

Polecamy

Proces erozji polega na stopniowej destrukcji i rozpuszczaniu szkliwa na skutek działania kwasów. Kwasy odpowiedzialne za erozję nie są produkowane przez bakterie jamy ustnej, lecz pochodzą z diety oraz z naszego organizmu (kwasy żołądkowe).

Aktualności

Badanie przeprowadzone na gryzoniach wykazały, że dieta bogata w kalorie i w tłuszcze może prowadzić do rozwoju nowotworu trzustki. Za pracami stoją naukowcy z David Geffen School of Medicine przy University of California w Los Angeles. Aby dojść do takich wniosków, badacze najpierw celowo myszy utuczyli, stosując dietę wysokokaloryczn
Najnowsze badanie amerykańskich naukowców, opublikowane w Journal of the National Cancer Institute, pokazuje, że ludzie, których sposób odżywiania był zgodny z rządowymi zaleceniami dietetycznymi, zawartymi w 2005 Dietary Guidelines for American, mieli niższe ryzyko zachorowania na groźny nowotwór trzustki. Wcześniejsze badania przygl
Regularne spożywanie słodyczy oraz produktów spożywczych, mających wysoki indeks glikemiczny, takich jak na przykład biały chleb, ciasta i ciastka, rafinowane produkty zbożowe i płatki, jest być może związane z podwyższeniem ryzyka zachorowania na raka trzustki. Jednakże, tu dobra wiadomość, duże spożycie owoców mogłoby mieć ef...
Nowe badanie National Cancer Institute w USA pokazuje, że ludzie, którzy odżywiają się najbardziej zdrowo, są o 15% mniej zagrożeni rakiem trzustki w porównaniu do tych, których dieta jest najmniej zdrowa. Badanie ukazało się w Journal of National Cancer Institute. Przeprowadzono analizę danych ponad 500 000 starszych Amerykanów, gł
U tych, którzy palą i piją duże ilości alkoholu, rak trzustki może rozwinąć się wcześniej niż u ludzi bez tych nałogów, jak przekonują gastroenterolodzy z University of Michigan Health System. Wyniki badań opublikowane przez „American Journal of Gastroenterology” pokazują, że raka trzustki wśród palaczy diagnozowano około 62...
Naukowcy z Mayo Clinic na Florydzie zidentyfikowali właśnie nowy cel pozwalający poprawić skuteczność leczenia raka trzustki. Badania opublikowano w Plos One. Chodzi tutaj konkretnie o gruczolakoraka przewodowego trzustki, który stanowi ok. 95% przypadków nowotworów tego narządu. Rozwija się szybko, często jest śmiertelny i odporny na ...

Dyskusje użytkowników

Witam ponownie. Czy ktoś doradzi mi jaką dietę ma stosować osoba po ostrym zapaleniu trzustki (ostry brzuch). Prosiłbym o konkretne wskazówki lub gdzie mogę tego szukać ,jak też , która placówka służby zdrowia mi pomoże? Mam tu na myśli Łódż. Jest to pilne.! Dziękuje za uwagę. Pozdrawiam.. Http://www.resmedica.pl/zdart79915...
Witam serdecznie. Mój problem dotyczy mojej babci. Choruje ona na ostre zapalenie trzustki. Miała już przeprowadzony zabieg operacyjny, ale jest w cieżkim stanie, usunieto z jamy brzusznej około 2 litry ropy, która nadal sie zbiera. Martwie sie ze dojdzie do martwicy trzustki. Nie wiem jakie sa szanse ze ona przeżyje bo ma już 77 lat. Czy j...
Mam niedoczynność tarczycy i poszłam na badanie i okazało sie że obok tarczycy mam zmaine i najprawdopodobniej jest to torbiel... I nie wiem co mam myśleć bo słyszałam że to rak... Odpowiedzcie... Bardzo sie tego boje Paulina. HEj tak torbiel to łagodny nowotwór...a dokladnie to jest to taka narośl ale operacyjnie da sie to usunąć....
Jest to bardzo mądry artykuł, ponieważ dieta przy leczeniu raka ma bardzo istotny wpływ. Dieta musi być uzgodniona z prowadzącym lekarzem, nie stosowanie jej prowadzi do poważnych komplikacji. Warto przestrzegać uwagi, które kieruje do nas lekarz.....

Galerie

Spożywanie mięs, zwłaszcza smażonych i pieczonych, zwiększa ryzyko raka płuc! Osoby cierpiące na tę chorobę powinny unikać spożywania czerwonych gatunków mięsa, a białko czerpać z innych źródeł np. tofu czy fasoli.
Produkty z dużą zawartością błonnika, z pełnego ziarna, rośliny strączkowe, proso, brązowy ryż, jak też warzywa i owoce pomagają w uregulowaniu wypróżnień i chronią przed rakiem jelita grubego.
Badania wykazały, że wśród osób jedzących czosnek, występuje mniej przypadków raka jelita grubego. Warto przyjmować go w formie suplementu.
Unikaj czerwonego mięsa i jego przetworów (np. kiełbas), także mięs mocno przysmażonych lub przypalonych, bo zawierają najwięcej składników rakotwórzych. Chorzy na raka jelita grubego powinni w ogóle unikać jedzenia mięsa i zastąpić je roślinnymi źródłami białka....

Artykuły

Problem wysokiego ciśnienia krwi dotyczy już kilku milionów Polaków. Stwierdza się je zwykle przypadkowo, ale trzeba wiedzieć, że zwiększa ryzyko zawału serca, udaru mózgu i może uszkadzać wzrok. Profilaktyka to przede wszystkim odpowiednia dieta - pozbawiona soli i bogata w potas. Przyczyny i skutki nadciśnienia Wbrew pozorom bar...
Kiedyś uważano, że choroba wrzodowa dotyczy ludzi żyjących w napięciu i niedbających o zdrową dietę. Dziś już wiadomo, że odpowiedzialność za wrzody ponosi niepozorna bakteria Helicobacter pylori. Obecnie tą bakterią jest zakażonych około 80 proc. ludzi. Istotne znaczenie ma więc odpowiednia dieta przy wrzodach. Helicobacter py...
Ryzyko zachorowania na kamienie nerkowe wzrasta szczególnie w czasie upałów. Za pomocą odpowiedniej diety, którą ustala się w zależności od budowy chemicznej kamienia, można go znacznie zmniejszyć, a czasem nawet zahamować rozwój choroby. Wszelkie dolegliwości są prawie nieodczuwalne, kiedy zbyt duże kamienie nie mogą się prze...
Anemia to potoczna nazwa niedokrwistości, czyli choroby, która polega na niedoborze  krwinek czerwonych (erytrocytów) lub hemoglobiny. Najczęstszą przyczyną anemii jest zła dieta, dlatego podstawą leczenia będzie zbudowanie odpowiedniego jadłospisu. Niedokrwistość może być wynikiem zanieczyszczeń w otoczeniu lub chorobą genetyc...
Ocenia się że 95% nowotworów trzustki dotyczy nowotworów części zewnątrzwydzielniczej, z czego około 85% to rak trzustki. Nowotwory torbielowate stanowią 10%, a guzy części wewnątrzwydzielniczej (zalicza się do nich m.in. guz insulinowy, guz gastrynowy, guz glukagonowy, guz wydzielajcy VIP, guz somatostatynowy oraz guzy neu...
Osteoporoza to choroba, która atakuje kości. Dotyka głównie kobiet po 50. roku życia. Zwłaszcza w przypadkach, kiedy również matka kobiety, chorowała na osteoporozę, czyli istnieje możliwość "dziedziczenia" choroby. Osteoporoza zaatakować może również mężczyzn jak i dzieci, jednak takie przypadki są bardzo rzadkie. Czym jest...