Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Czerwone krostki na całym ciele u dziecka

- na ten temat

Polecamy

Proces erozji polega na stopniowej destrukcji i rozpuszczaniu szkliwa na skutek działania kwasów. Kwasy odpowiedzialne za erozję nie są produkowane przez bakterie jamy ustnej, lecz pochodzą z diety oraz z naszego organizmu (kwasy żołądkowe).

Dyskusje użytkowników

W swoim ciele od pewnego czasu  wyczułam pełno zgrubień, które w ogóle nie są widoczne, a jedynie wyczuwalne.  Po mocniejszym wymacaniu danego fragmentu skóry, glebiej w tkankach. Większość z nich występuje symetrycznie. Jedne z nich sa latwo przesuwalne (malutkie guzeczki pod kolanem na ścięgnie, dwa guzki w plecach) inne nie (w prz...
Hej. Zauwazylam jakis tydzien temu popekane naczynka na udach, potem na piersiach a teraz tez na brzuchu po obu stronach natomiast nic po srodku . Piersi tez od zewnetrznej strony. :( Czy ktos mi moze powiedziec co to moze byc i co z tym robic?? Dzieki. Udać się do dermatologa. on powinien wiedzieć co z tym zrobić. jak dbać o siebie. co...
Witam Proszę o pomoc.Byłam z tym problemem juz u dwóch dermatologów i niby jest trochę lepiej a następnego dnia jest znów nawrót krostek wokół ust https://lh5.googleusercontent.com/-BMSMWdmH5xU/UZSTrtE-HRI/AAAAAAAAGfc/4fUe-lEP9_Y/s512/DSCN2643b.jpg https://lh5.googleusercontent.com/-z2MuK4NS19k/UZSTri2KOaI/AAAAAAAAGfI/HzxbmZQkFkY/s550/...
Mam pewien problem od dłuższego czasu robią mi się czerwone krostki na całym ciele praktycznie i strasznie mnie swędzą. Podejrzewam, że może być to alergia na słońce. Biorę wapno alergiczne, ale nie pomaga. Próbowałam też leków i nadal nic. Może wie ktoś jak inaczej można sobie z tym poradzić?. A pocisz się dużo? To mogą by

Choroby i objawy

Miniaturowe czerwone kropki pojawiające się na ciele mogą wzbudzić podejrzenia u danej osoby. Zazwyczaj nie są one jednak objawem żadnej poważnej choroby, lecz mimo to warto udać się do lekarza w celu znalezienia przyczyny. Plamki Campbella de MorganaPlamki Campbella de Morgana są czerwonymi plamkami na skórze, nie znikającymi pod wpły...

Artykuły

Potówki są drobnymi i czerwonymi grudkami, które pojawiają się na skórze dziecka. Ich wielkość jest porównywalna do główki od szpilki. Najczęściej występują w fałdkach skóry, tj. w pachwinach, pod pieluszką, pod pachami, na szyi oraz twarzy. Z reguły z potówkami mamy do czynienia u dzieci w pierwszych trzech miesiącach życia. ...
Wiele kobiet, które chcą mieć dziecko zastanawia fakt rezygnacji ze swoich kolczyków w czasie ciąży. Czy jest to koniecznością i czy istnieją jakieś przeciwwskazania do posiadania ich przez cały przebieg tego okresu? Postaramy się w poniższym artykule odpowiedzieć na część nurtujących przyszłe mamy pytań. Istnieją oczywiście k...
Na ciele niemowlaka można zaobserwować wiele licznych zmian skórnych. Jedne są czerwone, drugie niebieskie, a jeszcze inne brązowe lub czarne. Zapewne większość rodziców zastanawia się co one mogą oznaczać i czy znikną wraz z wiekiem. Oto kilka informacji na temat znamion wystepujących u noworodków. Znamiona wystę...
Coraz częściej wielu ludzi dotyka problem czerwonych oczu, czyli widocznych czerwonych żyłek na białkówce oka. Mogą być one oznaką poważniejszych chorób, takich jak m.in. ostre zapalenie spojówki czy ostrej jaskry. Możliwą przyczyną jest także uraz mechaniczny, podczas którego do naszego oka dostaje się ciało obce. Należy więc...

Aktualności

Na południowo-wschodnich terenach Stanów Zjednoczonych stwierdzono kilka przypadków możliwej alergii na czerwone mięso wywołanej ukąszeniem przez kleszcza. Przypadki uczulenia na czerwone mięso wykryto pierwszy raz w grudniu 2008 roku i przejawiały się one głównie występowaniem pokrzywek, swędzenia, niestrawności, a w najbardziej eks...
Kolejne badanie pokazuje, że umiarkowana konsumpcja czerwonego wina może mieć korzyste efekty dla zdrowia. Tym razem chodzi o prace, które przeprowadziła pani doktor Chrisandra Shufelt, dyrektor centrum Women's Heart Center przy instytucie serca Cedars-Sinai Heart Institute, a które ukazały się w Journal of Women's Health. Badanie to pokaz...
Kardiolodzy i inni lekarze już od dawna patrzą na zatykające tętnice czerwone mięso jak na złoczyńcę, ale teraz mają kolejny powód, żeby zachęcać pacjentów do trzymania się z dala od niego. Nowe badanie bowiem stwierdziło, że mężczyźni, którzy konsumują dużo czerwonego mięsa (np. wołowego), są bardziej zagrożeni zachorowa...
Cząsteczki hydrożelu naśladujące czerwone płytki krwi zostały wytworzone w pewnym amerykańskim laboratorium. Ich wielka elastyczność czyni je zdolnymi do krążenia w naczyniach krwionośnych, nawet w tych najmniejszych. Jest to właściwość, która otwiera przed nimi wiele drzwi, szczególnie jeśli chodzi o zastosowanie w medycynie. St...
Najnowsze badania, które zostały przeprowadzone na Uniwersytecie w Indianie potwierdzają wpływ spożycia czerwonego mięsa na zwiększenie ryzyka zachorowania na choroby serca. Czerwone mięso zawiera silny związek hemu żelaza, który potencjalnie powoduje choroby wieńcowe. Przeprowadzone badania wykluczają wpływ niehemowego żelaza (k...
Jak pokazują najnowsze badania przedstawione na American Society of Human Genetics 2013, ludzie spożywający czerwone bądź przetworzone mięso są bardziej narażeni na raka jelita grubego. Co więcej, amerykańscy naukowcy znaleźli inny wariant genetyczny, który pokazuje, że jedzenie dużej ilości owoców, warzyw i błonnika z kolei zmniej...
Dobra wiadomość dla miłośników czerwonego trunku. Albowiem, według najświeższego badania, przeprowadzonego przez naukowców amerykańskich, czerwone wino ma zawierać substancję, która jest w stanie zwalczać nadwagę. Substancja ta ma działać na komórki tłuszczowe. Wiedzieliśmy już od pewnego czasu, że czerwone wino ma korzystne ...
Pewien składnik w czerwonym winie może podnosić poziom testosteronu krążącego w ciele, hamując sposób, w jaki wydalany jest ten hormon, jak pokazują badania opublikowane w Nutrition Journal. Normalnie, jednym ze sposobów eliminacji testosteronu jest oddawanie go z moczem. Pewien enzym, zwany UGT2B17, przyczepia specyficzne molekuły do t...
Naukowcy z Georgetown University testują działanie resweratrolu u pacjentów z chorobą Alzheimera. Resweratrol jest obecny naturalnie w czerwonych winogronach. Jest to molekuła należąca do rodziny polifenoli i to właśnie ona sprawia, że czerwone wino, konsumowane w rozsądnych ilościach, wpływa dobrze na nasze zdrowie. Od wielu już lat ...
Najnowsze badania naukowców koordynowane przez Norweski Uniwersytet Przyrodniczy wskazują na możliwy związek spożywania czerwonego mięsa i jego przetworów i wystąpienia chorób a nawet raka jelita. Omówiono badania z ostatnich lat. Porównano eksperymenty dokonywane na zwierzętach i ludziach. U zwierząt spożywających czerwone mięso w...
Naukowcy z Cleveland Clinic odkryli nową zależność pomiędzy spożywaniem czerwonego mięsa i chorobami serca. Wyniki badań, opublikowane w tym tygodniu w magazynie Nature Medicine dowodzą, że te same składniki, które są obecne w czerwonym mięsie i które są także dodawane do napojów energetycznych, mogą powodować miażdżycę oraz...