Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Czerwone i spuchnięte białko w oku

- na ten temat

Polecamy

Proces erozji polega na stopniowej destrukcji i rozpuszczaniu szkliwa na skutek działania kwasów. Kwasy odpowiedzialne za erozję nie są produkowane przez bakterie jamy ustnej, lecz pochodzą z diety oraz z naszego organizmu (kwasy żołądkowe).

Galerie

Białko stanowi bardzo istotny składnik w diecie przyszłej mamy. Kobieta powinna codziennie zjadać porcję dobrze przyswajalnego białka wysokiej jakości. Białko jest bowiem niezbędne w procesie budowania mięśni, tkanek, enzymów oraz hormonów twojego dzidziusia....

Aktualności

Niedawno opublikowane badanie ujawnia, iż zdjęcia cyfrowe mikrotętnic dna oka pozwalają zaobserwować bezpośrednio, w jaki sposób naczynia krwionośne, podobne, które zaopatrują serce, kurczą się pod wpływem zanieczyszczeń powietrza. Osoby cieszące się dobrym zdrowiem, narażone na stały kontakt z dużymi zanieczyszczeniami powietrza...
Mitów dotyczących diety wegetariańskiej jest mnóstwo, jednak prym wiedzie ten o pełnowartościowym białku odzwierzęcym. Powszechnie powtarzana teza o „niedoborze białkowym wegetarian” zakorzeniła się w świadomości społeczeństwa bardzo głęboko. Dlaczego?Apoteoza białka jako takiego ma swoje korzenie w początkach XX wieku, gdzi...
Na południowo-wschodnich terenach Stanów Zjednoczonych stwierdzono kilka przypadków możliwej alergii na czerwone mięso wywołanej ukąszeniem przez kleszcza. Przypadki uczulenia na czerwone mięso wykryto pierwszy raz w grudniu 2008 roku i przejawiały się one głównie występowaniem pokrzywek, swędzenia, niestrawności, a w najbardziej eks...
Priony, czyli zakaźne białka występujące powszechnie w każdym organizmie po zmutowaniu, są znaną przyczyną choroby szalonych krów oraz innych, groźnych przypadłości. Składają się z łańcuchów aminokwasów, które zwijają się w złożone, trójwymiarowe struktury. Charakterystyczne dla prionów jest to, że są to białka, które ...
Kolejne badanie pokazuje, że umiarkowana konsumpcja czerwonego wina może mieć korzyste efekty dla zdrowia. Tym razem chodzi o prace, które przeprowadziła pani doktor Chrisandra Shufelt, dyrektor centrum Women's Heart Center przy instytucie serca Cedars-Sinai Heart Institute, a które ukazały się w Journal of Women's Health. Badanie to pokaz...
Australijscy naukowcy odkryli białko Grb10, które odgrywa kluczową rolę w budowie i rozwoju masy mięśniowej. Białko Hulk to potoczna nazwa, jednak obrazuje jednoznacznie efekty działania białka. Dla wielu osób uprawiających aktywnie sport w celach budowy masy mięśniowej, koszmar spędzonych godzin na siłowni może nareszcie się sk...
Serwatka białkowa może zmniejszyć ryzyko cukrzycy u osób otyłych i ryzyko chorób układu krążenia, według badań opublikowanych w czasopiśmie Journal of Proteome Research i Nordic Centre of Excellence i the Danish Council for Strategic Research. Serwatka jest formą białka, która znajduje się  w produktach mlecznych, takich jak mleko ...
Kardiolodzy i inni lekarze już od dawna patrzą na zatykające tętnice czerwone mięso jak na złoczyńcę, ale teraz mają kolejny powód, żeby zachęcać pacjentów do trzymania się z dala od niego. Nowe badanie bowiem stwierdziło, że mężczyźni, którzy konsumują dużo czerwonego mięsa (np. wołowego), są bardziej zagrożeni zachorowa...
Jedzenie małej ilości kalorii na śniadanie powoduje, że przez cały dzień podjadamy, a najcięższe pokarmy spożywamy wieczorami, co w późniejszym czasie skutkuje problemami z nadwagą. Naukowcy znaleźli jednak sposób, aby poradzić sobie z tą sytuacją. Nowe badania przedstawione zostały na corocznym spotkaniu naukowym The Obesity Soci...
Cząsteczki hydrożelu naśladujące czerwone płytki krwi zostały wytworzone w pewnym amerykańskim laboratorium. Ich wielka elastyczność czyni je zdolnymi do krążenia w naczyniach krwionośnych, nawet w tych najmniejszych. Jest to właściwość, która otwiera przed nimi wiele drzwi, szczególnie jeśli chodzi o zastosowanie w medycynie. St...
Najnowsze badania, które zostały przeprowadzone na Uniwersytecie w Indianie potwierdzają wpływ spożycia czerwonego mięsa na zwiększenie ryzyka zachorowania na choroby serca. Czerwone mięso zawiera silny związek hemu żelaza, który potencjalnie powoduje choroby wieńcowe. Przeprowadzone badania wykluczają wpływ niehemowego żelaza (k...
Jak pokazują najnowsze badania przedstawione na American Society of Human Genetics 2013, ludzie spożywający czerwone bądź przetworzone mięso są bardziej narażeni na raka jelita grubego. Co więcej, amerykańscy naukowcy znaleźli inny wariant genetyczny, który pokazuje, że jedzenie dużej ilości owoców, warzyw i błonnika z kolei zmniej...

Artykuły

Ziarenka piasku, kurzu, drobny owad, bądź rzęsę przesuwająca się po gałce ocznej możemy łatwo usunąć. Gorzej jeżeli większe ciało obce, które nie umiejscawia się w worku spojówkowym oka uciska nasza gałkę oczną z ryzykiem jej trwałego uszkodzenia, a my nie znając zasad pierwszej pomocy jesteśmy w takiej sytuacji bezradni. Do ...
Coraz częściej wielu ludzi dotyka problem czerwonych oczu, czyli widocznych czerwonych żyłek na białkówce oka. Mogą być one oznaką poważniejszych chorób, takich jak m.in. ostre zapalenie spojówki czy ostrej jaskry. Możliwą przyczyną jest także uraz mechaniczny, podczas którego do naszego oka dostaje się ciało obce. Należy więc...

Dyskusje użytkowników

Mam 16 lat i chciałbym sie zapytac czy moge jeść białko serwatkowe (takie dla sportowców) :?: czekam na odpowiedz ---- edit by Paweł: Tytuł tematu zmieniony na odpowiedni. Proszę nie nadawać tytułów tematu "problem", prosze nadawać tytuły bardziej mówiące o treści postu. . Po pierwsze samo bialko serwatkowe jest nie...
Niedawno spożądziłam sobie nootropil do wypicia , zostawiłam go na stole i wyszłam na chwile do łazienki... gdy wróciłam chciałam podnieść z podłogi papierek i niechcąco przewróciłam szklankę z lekiem który wlał mi się to oka... szczypało... czy coś od tego może sie stać? zagraża to w jakiś sposób oku??....
Mam takie pytanie,co oznacza jak w badaniu moczu u kobiety ciezarnej pojawi sie bialko?Moja kolezanka jest w 23 tyg i dzis odebrala wyniki i ma poziom bialka 8 mg/dl.Czy to cos zlego,bo wiem,ze bialka w moczu nie powinno byc?Dziekuje z gory za odpowiedz.Pozdrawiam.. Pojawienie się białka w moczu (jednym z objawów jest duża „pienistość&#...
Dzien dobry, 2 dni temu doznalam urazu oka. Nie za bardzo rozumiem jaka byla tego przyczyna. Poczulam w oku cialo obce - tak mi się wydawało - i próbowałam je usunąć przy pomocy np. chusteczki. Jednakże oko stało się żółte - cała powierzchnia za wyjątkiem żrenicy. Czułam jakby coś się rozlało w tym oku. Czułam żrenicę i cał...

Choroby i objawy

Miniaturowe czerwone kropki pojawiające się na ciele mogą wzbudzić podejrzenia u danej osoby. Zazwyczaj nie są one jednak objawem żadnej poważnej choroby, lecz mimo to warto udać się do lekarza w celu znalezienia przyczyny. Plamki Campbella de MorganaPlamki Campbella de Morgana są czerwonymi plamkami na skórze, nie znikającymi pod wpły...