Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Cynk w jedzeniu

- na ten temat

Aktualności

Zażywanie cynku, w pastylkach albo w syropie, już od pierwszych objawów kataru, może ograniczyć i złagodzić intensywność oraz długość trwania infekcji. Autorzy pewnej analizy 15 badań klinicznych, najnowszych, przeprowadzonych na 1 360 osobach, doszli do wniosku, że pastylki i syrop z cynku są statystycznie skuteczne pod tym względe...
Ludzie, którzy zażywają doustny cynk, mogą doświadczać krócej objawów przeziębienia niż ci, którzy cynku nie zażywają, jak stwierdzają badacze ze szpitala The Hospital for Sick Children (SickKids), w Toronto w Kanadzie, oraz z uniwersytetu McMaster University. Badania zostały opublikowane w kanadyjskim przeglądzie Canadian Medical A...
Międzynarodowy zespół naukowców kierowany przez instytucje francuskie odkrył, że komórki układu odpornościowego posługują się cynkiem, aby wyeliminować mikroorganizmy, takie jak bakcyl gruźlicy albo bakteria Escherichia coli. Jest to odkrycie, które otwiera liczne drzwi, jeśli chodzi o rozwój nowych terapii antybakteryjnych. Międ...
Wirusowe i bakteryjne infekcje mogą stać się poważnym zagrożeniem dla ludzkiego zdrowia, napędzając rozwój zapalenia systemowego, które znane jest z tego, że przyczynia się do pojawiania się takich chorób jak rak, choroby serca, cukrzyca, udar mózgu, demencja. Niewłaściwy tryb życia, stres, zła dieta - to wszystko prowadzi do podn...
Czy konkurencje w jedzeniu to szaleńczy show obżarstwa, czy też może dziwnie fascynujący rodzaj sportu? Czy uczestnicy mają żołądki ze stali? Niezwykle szybki układ trawienny? Niezwykłe możliwości żołądkowe? Żołądki w ogromnych rozmiarach? Czy też może po prostu mają bzika? Dzisiaj, ten dziwny „sport” ma nawet swoją wła...
Amerykański Duke University jest w trakcie przeprowadzania ankiety zatytułowanej "Finding Foods Fearful: A Study of Children and Adolescents with a Fear of Trying New Foods" (Strach przed jedzeniem: badania nad dziećmi i nastolatkami bojącymi się nowych potraw). Próbując znaleźć lekarstwo na tę przypadłość, pomóc rodzicom or...
Rodzice mogą prosić, namawiać czy zachęcać swoje dzieci do spróbowania nowych potraw, ale czasami nie odnosi to żadnego skutku. Wyniki najnowszych badań University of North Carolina at Chapel Hill wykazują, że obawy przed nowym jedzeniem nie są związane z tym, co dzieci mają przed sobą na talerzu, ale z ich uwarunkowaniami genetycznym...
Najnowsze badania przeprowadzone przez Russell Research informują, że w momencie, gdy do posiłku wpadła mucha, powinno się zaprzestać jedzenia. Podobnie jest to w przypadku karalucha, jednak naukowcy informują, że to muchy przenoszą prawie dwa razy więcej bakterii i niebezpiecznych chorób niż karaluchy. Według nowego badania opublikowa...
Ludzie, którzy jedzą posiłki albo przekąski podczas oglądania telewizji, grania w gry komputerowe lub czytania, mają duże prawdopodobieństwo przyjęcia większej ilości kalorii za jednym razem, w szczególności w porze wieczornej, jak wynika z analizy danych z wielu wcześniejszych badań, opublikowanej w American Journal of Clinical Nutr...
Pierogi ruskie babci. Czekoladowe ciasteczka domowej roboty prosto z piekarnika. Pyszny kotlet schabowy. Pierś z kurczaka z nadzieniem. Dobrej jakości czarna czekolada. Świeża bułeczka maślana. Czy cieknie ci ślinka na samą myśl o niektórych z tych dań? To dziwne, ponieważ ostatnie badania wykazały, że człowiek w zasadzie nie jest w...
Niebezpiecznie wysokie poziomy soli w przetworzonej żywności i fast foodach w dalszym ciągu takie pozostają, mimo niezliczonych napomnień od agencji zdrowotnych - publicznych i prywatnych - skierowanych do przemysłu spożywczego, jak pokazuje badanie opublikowane w JAMA International Medicine. Prace przeprowadzili naukowcy z Northwestern Med...
Amerykanie kochają sól, stwierdziło ostatnie badanie. I jedzą jej o wiele więcej, niż powinni, jak przestrzegają amerykańskie centra kontroli i prewencji chorób (CDC, Centers for Disease Control and Prevention). W związku z tym, raport sporządzony przez specjalistów z CDC, demaskuje największe źródła soli w diecie, mając nadzieję,...
Prawie cała żywność w Unii Europejskiej prezentuje dozwolone poziomy pozostałości pestycydów, jak oznajmił w ubiegłym tygodniu Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Jest to dobra nowina, biorąc pod uwagę ostatnie skandale żywnościowe (głównie z końskim mięsem sprzedawanym jako wołowina). Raport EFSA dostępny je...

Artykuły

Obecny w kościach, w zębach, w skórze, w wątrobie, w mięśniach, a nawet we włosach, cynk (Zn, symbol chemiczny), jest to oligoelement podstawowy dla naszego organizmu. Według francuskiej agencji AFSSA (Francuska Agencja do spraw Bezpieczeństwa Produktów Żywnościowych, (Agence française de sécurité des Aliments), cynk jest zaangażowa...
Nowoczesne jedzenie jest bardzo stymulujące: kolorowe, bardzo słodkie, niezwykle tłuste, z dużą zawartością soli. Możemy je jeść na zimno, a także na gorąco. Często przyjemnie nam chrupie w zębach. Równie często po prostu rozpływa się w buzi. Krótko mówiąc, oddziaływuje praktycznie na wszystkie nasze zmysły. Kto z nas nie lub...
Kochasz gotować, zwłaszcza dla innych. Postanawiasz swoją pasją sprawić przyjemność przyjaciołom, więc zapraszasz ich na kolację. Przygotowujesz swoje popisowe danie, które nigdy jeszcze Cię nie zawiodło. Dumny ze swojego dzieła podajesz zapiekankę z kiełbasą, szpinakiem i dużą ilością ostrego sera, a do tego wszystkiego otwie...

Dyskusje użytkowników

Ostre zatrucie cynkiem powoduje osłabienie, wymioty i niedokrwistość. Nadmiar tego metalu w organizmach zwierzęcych uważa się za jedną z przyczyn zmian nowotworowych..
Witam, Od pewnego czasu (moze 2 tygodnie) moje dziewczyna po jedzeniu odrazu leci do łazienki i wymiotuje, nie jest to regularne poniewaz czasami nic sie nie dzieje czasami zje i minie spory czas i dopiero leci a czasami tylko cos ugryzie i juz. Dzisiaj sie zdarzylo ze zemdlała. NIGDY sie nie odchudzala i je tyle co zawsze a w pewnym momecie ...
Witam. Bez zbędnego zagłębiania się w szczegóły: Najpierw przez miesiąc kwiecień-maj leczyłem się Polprazolem, potem wykryto u mnie HP miesiąc temu. Z objawów miałem jedynie przeszkodę w gardle i obłożony język. Zastosowałem kurację 2 antybiotykami Amotaks i Fromilid oraz Controloc(tydzień 2 razy dziennie, potem przez miesią...
Czyli wynika z tego, że media wszystko nam wcisną a my, biedni nawet nie wiemy co jemy:].