Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Co zaliczamy do zdrowej żywności

- na ten temat

Aktualności

Osoby otyłe mają większe ryzyko cukrzycy i chorób układu krążenia, co powinno również odpowiednio wpływać na zwiększenie motywacji, a w konsekwencji zaowocować poprawą diety. Jednak jak się okazuje w przypadku osób, które mają ograniczony dostęp do zdrowej żywności, trwanie w diecie staje się jeszcze bardziej trudne. Nowe bada...
Inicjatywy rządowe w celu poprawy dostępu do zdrowej żywności, mogą mieć ograniczony wpływ na otyłość w USA, według nowego badania opublikowanego przez London School of Hygiene & Tropical Medicine oraz Penn State University. Ubogie dzielnice często nie mają dostępu do taniej zdrowej żywności, która doprowadziła do ostatnich in...
Według wyników badań naukowych przeprowadzonych przez RAND Corporation, obniżenie przez supermarkety cen zdrowej żywności wiąże się większym popytem na nią, przy jednoczesnym zmniejszeniu zainteresowania produktami uboższymi w wartości odżywcze. Badania zostały przeprowadzone w związku z programem Vitality, prowadzonym przez Discove...
W centrum uwagi specjalistów od prawidłowego odżywiania znalazły się ostatnio specyfiki wytwarzane na potrzeby tzw. nie-ludzkich komórek, które składają się na 80% wszystkich komórek znajdujących się w ciele przeciętnego człowieka. Temat prebiotyków, czyli substancji stymulujących m.in. prawidłową florę jelit, poruszony został ...
Program oznaczania produktów spożywczych etykietami o określonych kolorach, który powstał po to, by zachęcić do sięgania po zdrowsze jedzenie, odniósł sukces w bufecie szpitalnym. Te badania są ważne, ponieważ otyłość jest dużo bardziej powszechna wśród Latynosów i czarnoskórych Amerykanów oraz wśród osób o niskim statusie ...
Bardziej racjonalne wykorzystanie łańcucha produkcji żywności oraz spadek ilości marnowanego jedzenia mogłyby znacznie pomóc w utrzymaniu zasobów naturalnych planety oraz poprawiłyby poziom życia ludzi - wykazują badania naukowców z Aalto University, VU University Amsterdam oraz University of Bonn zaprezentowane w Science of the Total E...
Ostatnie zamieszanie w Food and Drug Administration (FDA) dotyczyło zasad, które łagodzą drogę producentom żywności, którzy w ten sposób mogą wykorzystać składniki „ogólnie uznane za bezpiecznie” a w rzeczywistości, potencjalnie niebezpieczne dla zdrowia. Obecny system bezpieczeństwa, posiada lukę, która umożliwia wprowadzanie...
24 i 25 września 30 000 wolontariuszy Banków Żywności zbierało żywność w ponad 2 000 sklepów na terenie całej Polski. Dzięki ofiarności ludzi udało się zebrać rekordową ilość żywności ponad 440 ton, która zostanie przekazana organizacjom i instytucjom zajmującym się dożywianiem dzieci. Dziękujemy Wam za okazane serce! Jedno...
Stosowanie kolorów sygnalizacji świetlnej na etykietach żywności wydaje się, że doprowadziło do zwiększenia ilości wyborów bardziej zdrowych produktów spożywczych wśród klientów w dużej szpitalnej stołówce w Massachusetts General Hospital (MGH) - wg sprawozdania w American Journal of Preventive Medicine. Wcześniej zauważono, że...
Kanada zacieśnia środki kontroli dotyczące importu żywności z Japonii, a to z powodu śladów promieniowania, które ta żywność może zawierać, oznajmiła ostatnio Kanadyjska Agencja Inspekcji Żywności. Kanadyjskie władze sanitarne oznajmiły, iż zakaz sprowadzania do kraju obejmie produkty mleczne, owoce i warzywa pochodzące z region...
Mimo że niedożywienie to problem dotykający ponad 860 milionów osób na całym świecie, połowa żywności produkowanej każdego roku - od 1,2 do 2 miliardów ton - jest marnowana. Brytyjskie media opublikowały w czwartek w zeszłym tygodniu raport Institution of Mechanical Engineers, według którego od 30 do 50% z 4 miliardów ton żywnoś...
Tranzyt żywności przez jelito cienkie wpływa pozytywnie na wchłanianie składników odżywczych i tym samym, również na nasze zdrowie. Okrycie, że tranzyt żywności jest regulowany przez hormon, wskazuje na nowe sposoby pozwalające zwiększyć wchłanianie składników odżywczych i tym samym, potencjalnie wyleczyć niedożywienie. Jednym ...
Wystarczająca ilość jedzenia jest dostępna dla coraz większej liczby osób na świecie, ale jednocześnie wzrosła zależność krajów od międzynarodowego handlu środkami spożywczymi w ostatnich 40 latach. Odsetek osób, które mają wystarczającą ilość dziennego spożycia (ponad 2500 kalorii) podwoiła się i obecnie wynosi 61%. Ludzi...

Dyskusje użytkowników

Więcej informacje na takie tematy jak zdrowa żywność czy żywność ekologiczna na stronie: http://www.bioplanet.pl/.
Witam. Proszę o wypełnienie krótkiej ankiety dotyczącej bezpieczeństwa żywności. http://www.ankietka.pl/ankieta/42471/opinia-spoleczenstwa-na-temat-zywnosci-ekologicznej.html Z góry dziękuję. Pozdrawiam.. .
Proszę o pomoc o pracę na temat zdrowej rodzinie i chorej bardzo ważne proszę przesłać na emil mikii4@o2.pl ---edit by Wind_of_hope--- Prosze nie uzywac w nazwie tematu zwrotów typu:prosze o pomoc,błagam itp. Prosze rowniez nie pisac całego postu pogrubiona czcionka. Zdrowej i chorej w sensie psychicznym, mam rozumieć? ;) A jakby co
Zanim 14 października 2011 roku Łódź ponownie powita miłośników zdrowych smaków, warto przyjrzeć się ostatniej edycji targów. Zeszłoroczne Targi były największą do tej pory imprezą poświęconą idei naturalnej żywności. Blisko 7 tysięcy osób odwiedzając NATURA FOOD mogło się spotkać z ponad 200 przetwórcami i dystrybutora...

Artykuły

Współczesny rynek wymaga żywności bezpiecznej i atrakcyjnej dla konsumenta, a jednocześnie charakteryzującej się długim okresem przydatności do spożycia. Nasze oczekiwania wobec żywności także się zmieniają. Coraz częściej poszukujemy produktów, które korzystnie wpływają na zdrowie, posiadają atrakcyjne cechy sensoryczne, są...
Jak podaje francuska agencja ANSES (Narodowa Agencja ds. bezpieczeństwa sanitarnego produktów spożywczych, środowiska oraz pracy, Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail), dodatek do żywności jest substancją, która zazwyczaj nie jest konsumowana jako pr...
Wszystkie dodatki do żywności są wymieniane na opakowaniach, albo kodem symbolizowanym przez literę „E”, za którym idą trzy bądź cztery cyfry, albo też po prostu wymieniane są z nazwy. Już od ponad 30 lat, krążą szalone plotki na temat rzekomej szkodliwości dodatków do żywności. Utrzymujące się pogłoski ...