Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Co jeść podczas chemioterapii

- na ten temat

Aktualności

Naukowcy pracujący w Zakładzie Badania Żywności zbadali związki roślinne identyfikowane w marchwi i pietruszce. Które, jak się okazało, mogą znacząco i efektywnie wspierać zabiegi chemioterapii. Badaczom z Zakładu Badania Żywności towarzyszą naukowcy z Uniwersytetu w Auckland a także pracownicy Narodowego Instytutu w Holandii. Zesp...
Zmęczenie jest głównym nieprzyjemnym efektem chemioterapii. Około 80% pacjentów odczuwa wielkie zmęczenie podczas terapii chemią. Ankieta zrobiona przez Top Sante pokazuje, że wykończenie jest głównym niepożądanym efektem u ludzi leczonych na raka. W efekcie, 80% ludzi leczonych chemioterapią mówi, że cierpią na chroniczne zmęczen...
Naukowcy z Washington University School of Medicine w St. Louis dowiedli, w jaki sposób agresywna forma szpiczaka mnogiego, zwanego również chorobą Kahlera, opiera się działaniu chemioterapii. Szpiczak mnogi jest rzadkim nowotworem komórek plazmatycznych w szpiku kostnym. Choć odkrycie nie ma bezpośredniego wpływu na pacjentów, naukowcy ...
Mała rewolucja w świecie dietetyki: ryba, która według zapewnień specjalistów miała być tak dobra i cenna dla zdrowia, jest w rzeczywistości szkodliwa dla ludzkiego organizmu. Przynajmniej według francuskiej agencji ANSES (Agence de sécurité alimentaire, agencja zajmująca się bezpieczeństwem żywności), która bije na alarm i zaleca...
Jak twierdzą naukowcy z Cornell University, treści, które oglądamy w telewizji powodują, że spożywamy więcej kalorycznego jedzenia, co przyczynia się do otyłości – obecnej choroby cywilizacyjnej. Oczywiście teoria ta oparta jest na badaniach. Sugerują one, że osoby, które na ogół nie są zbyt powściągliwe podczas doboru pokarm
Nawet jeśli chemioterapie w dzisiejszych czasach są w stanie uratować niezliczone życia ludzkie, to efekty uboczne ich działania są naprawdę ciężkie do zniesienia dla wielu chorych na raka. Skuteczne działanie lecznicze czterech roślin, zaczerpniętych z tradycyjnej medycyny chińskiej, działających na problemy narządów wewnętrznych...
Zastępowanie standardowych opakowań pojedynczymi może pomóc osobom otyłym spożywać mniejsze ilości jedzenia - sugerują nowe badania. - Pojedynczo zapakowany produkt pomoże otyłym - tak podsumowała to autorka badań, pani Hollie A. Raynor. Pani Raynor, badaczka z Departamentu do spraw Odżywiania z Uniwersytetu Tennesse w Knoxville (USA)...
Komórki genetycznie zmodyfikowane uchroniły trzech pacjentów dotkniętych rakiem mózgu przed ciężkim skutkami ubocznymi związanymi z chemioterapią. Tym samym, udało się zwiększyć szanse na przeżycie u tych chorych. Jeden z nich jest w dalszym ciągu żyw, trzy lata po doświadczeniu. Technika ta, innowatorska, obiecuje bardzo piękne p...
Miód to jeden z najbardziej odżywczych naturalnych produktów spożywczych. Produkowany przez pszczoły, zawiera nie tylko naturalne cukry, ale też liczne witaminy, minerały i inne dobre dla ludzkiego zdrowia składniki. Oczywiście, tak jak w przypadku każdego innego produktu pokarmowego, także konsumpcja miodu wymaga umiaru. Co powinniśmy...

Artykuły

W czasie trwania danego kursu chemioterapii oraz przez 2-3 dni po jego zakończeniu należy jeść pokarmy lekkostrawne w ilościach mniejszych niż zazwyczaj. Natomiast w przerwach pomiędzy kolejnymi cyklami chemioterapii nie ma istotnych ograniczeń co do ilości i rodzaju pożywienia - jest to okres regeneracji organizmu i dlatego bardzo ważna...
Rozmowy z przyjaciółmi, rodziną i innymi chorymi o chorobie i leczeniu czasem przynoszą ulgę, czasem robią mętlik w głowie. Nie wszystko,  co usłyszymy od innych musi być prawdą. Program „Jestem przy Tobie” niesie merytoryczne wsparcie kobietom chorującym na nowotwory narządów rodnych, a także ich bliskim. Dlatego zwraca się d...
Chemioterapia powszechnie uważana jest za metodę leczenia nowotworów. Jednak pojęcie to obejmuje także zwalczanie chorób wywołanych przez drobnoustroje i pasożyty. Leczenie to jest prowadzone przy użyciu chemioterapeutyków, czyli związków obcych dla ludzkiego organizmu, które uszkadzają lub niszczą komórki nowotworowe, drobnoustroje...
Wysiłek fizyczny daje człowiekowi wiele korzyści: odpowiednio ukształtowaną sylwetkę, dobrą kondycję, satysfakcję z osiągniętych celów, chęć przezwyciężania własnych słabości. Jednak największe efekty przynosi on w połączeniu z odpowiednią dietą. Nie chodzi tu jednak o głodzenie się. Jeśli treningom towarzyszy zmniejszeni...
Menopauza nazywana także klimakterium, to trwałe fizjologiczne zatrzymanie cyklu miesiączkowego. Klimakterium ma miejsce między 45 a 55 rokiem życia kobiety. Wraz z zanikiem miesiączki, kobiecie towarzyszy szereg dolegliwości, które wynikają z ustania jajnikowej syntezy kobiecych hormonów (estrogenu i progesteronu). Poza zaburzeniami snu...

Dyskusje użytkowników

Witam! Jestem po wyleczeniu chłoniaka złośliwego i po zakończonym juz leczeniu (2 miesiace) W trakcie leczenia podawano mi 8 dawek chemii z którą podawano mi sterydy. Po 7 chemii zauważyłem że moje jądra zmniejszyły się o conajmniej połowę. Zgłosiłem to sprawe swojemu lekarzowi chemioterapeucie i on wysłał mnie wtedy do lekarza ur...
Kocham jeść!!!Ludzie!!!pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
Czy ktos wie, czy po chemioterpaii można zajść w ciążę? Jestem juz 2 lata po chemii, jeszcze nie wrócił mi okres, nie wiem co robić? Lekarze mnie zbywają, każą czekać, ale ja już nie chcę czekać... bo nie wiem na co czekam tak naprawdę... Boję się, że nigdy nie urodzę dziecka... Jeżeli ktoś z was wie coś na ten temat, prosz
Prosze o pomoc przy znalezieniu diety lub odpowiednich ziół, herbat dla osoby po chemioterpii....Moja mama ostatnoi ja przechodzi, to zle wplywa na jej watrobe...Probowalam szukac na innych stronach ciekawych i dobrych "patentow" lecz nie pozwole aby moja mama stala sie "krolikeim doswiadczalnym" lub aby czyjes bledy wplynely ...

Galerie

Duża zawartość błonnika w diecie pomaga w uregulowaniu wypróżnienia i chroni przed rakiem jelita grubego. Błonnik zawierają produkty zbożowe: brązowy ryż, proso, amarantus, otręby, kasze, musli, pieczywo razowe, nasiona roślin strączkowych, warzywa, owoce....
Niewiele potrzeba, aby go założyć - jedynie notes i długopis. Ważne jest przede wszytskim to, aby zapisywać w nim wszystko, co zjemy. Nie można omijać nawet niezdrowych przekąsek! Po analizie swoich notatek dowiemy się, co jest naszym "grzechem głównym", kiedy najczęściej sięgamy po dodatkową porcję. Dzięki zapiskom poprawimy nasz...