Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Brukselka właściwości odżywcze

- na ten temat

Polecamy

Proces erozji polega na stopniowej destrukcji i rozpuszczaniu szkliwa na skutek działania kwasów. Kwasy odpowiedzialne za erozję nie są produkowane przez bakterie jamy ustnej, lecz pochodzą z diety oraz z naszego organizmu (kwasy żołądkowe).

Artykuły

Kiełki brokuła wraz z upływem lat zdobywają coraz większą popularność wśród społeczności osób dbających o zdrowie. Są prawdziwymi bombami witaminowymi, zawierają od 10 do 100 razy więcej substancji odżywczych od dojrzałych główek brokułów. Ponadto posiadają wiele innych właściwości, które są korzystne dla zdrowia. O...
Brukselka jest rośliną powszechnie uprawianą w Europie jako jadalne zielone warzywo. Warzywa te, które przypominają małą kapustę są zazwyczaj gotowane na parze i później dodawane do dań mięsnych, w tym tradycyjnych obiadów świątecznych. To nie przypadek, że brukselka, podobnie jak inne warzywa z rodziny krzyżowych, takich jak ...
Wartości odżywcze ryb są znane nie od dzisiaj, chociaż nadal potrzebują reklamy i zachęty, aby ich spożycie zwiększało się z roku na rok. Mogą znacznie poprawić stan naszego zdrowia, a wystarczy jeść je jedynie dwa razy w tygodniu. Zdrowie w rybie W wielu domach jedzenie ryby praktykuje się przede wszystkim w piątki albo w dni ...
Banany są najczęściej spożywanym owocem na świecie. Dzieje się tak z bardzo prostego powodu – są dla organizmu odżywczą bombą. Rosnące we własnym, ekologicznym opakowaniu są przez niektórych uważane za najważniejszy owoc świata. Dan Koeppel, autor książki Banana: The Fate of the Fruit That Changed the World, uważa nawet, że t...
Czerwona glinka polecana jest przede wszystkim osobom z cerą wrażliwą i ze skłonnościami do alergicznych zmian. Jej regularne stosowanie uszczelnia naczynia krwionośne i minimalizuje ryzyko ich pękania. Często stosuje się ją również w leczeniu trądziku różowatego. Należy uważać, ponieważ przy dłuższym stosowaniu może przyciemn...
Oprócz walorów smakowych pomidory mają wiele składników, które pozytywnie wpływają na pracę organizmu. Dostarczają mnóstwo witamin i minerałów. Poprawiają pracę mózgu. Polecane są również kobietom w ciąży. Jakie jeszcze posiadają właściwości zdrowotne? Korzyści z jedzenia pomidorów Dzięki dużej zawartości witamin...
Najczęściej spotykanymi w Hiszpanii daniami są paella, gazpacho i tortilla. Każdy z tych posiłków łączy się z innym regionem kraju. Kuchnia hiszpańska bez wątpienia wchodzi w skład kulturowej tradycji południowoeuropejskiej. Przez wielu uznawana jest za bardzo zdrową z tego względu, że ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej...
Była kiedyś przywilejem cesarzy i królów, a jej picie stawało się na dworach prawdziwą ceremonią. Herbata – znana w Chinach od 4 tysięcy lat, do Europy trafiła na początku XVII wieku i początkowo traktowana była wyłącznie jako lekarstwo. Dziś jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Delektując się jej smakiem ...
Jedną z rodzajów diet jest dieta białoskładnikowa. Przypomina ona nieco głodówkę, dlatego nie zaleca się stosowania jej dłużej niż przez 7 dni. Dieta białkoskładnikowa ma na celu oczyszczenie organizmu z nadmiaru toksyn oraz wody. Poza tym wpływa na poprawę humoru i dobre samopoczucie. W przypadku jej stosowania możliwa jest utrata ...

Aktualności

Nauka wykazuje to każdego dnia: to, co jemy, wpływa na nasze ciało. I dziś znowu badanie przeprowadzone na myszach właśnie pokazało, że brokuły i brukselka pozwalają zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. To nowe badanie właśnie potwierdziło korzystne działanie brokułów oraz brukselki. Te dwa warzywa krzyżowe zawierają rzeczywi
Nowe odkrycia naukowców pozwolą wyjaśnić, jak jeden lub dwa kubki dziennie brukselki przygotowanej na parze, mogą pomóc w złagodzeniu stanów zapalnych dróg oddechowych, a tym samym w leczeniu astmy. Badanie wykazało, że sulforafan naturalnie obecny w brukselce i w warzywach krzyżowych, może czynić „cuda”. Brukselka jest jadalną,...
Algi są jeszcze zbyt mało znane, a jednak, są one wspaniałe dla zdrowia. Jeszcze bardzo mała liczba konsumentów zajada się algami. A jednak, ich zalety w dalszym ciągu są pokazywane. Tym razem, to dziennik Journal of Agricultural and Food Chemistry ujawnia, że algi są bogatym źródłem nowych składników pokarmowych ...
Wraz ze szpinakiem i jarmużem, brokuły to jedno z najbardziej pożywnych i wartościowych warzyw. Wśród starożytnych Rzymian, brokuł był postrzegany jako jedno z najbardziej wartościowych warzyw, które posiada również właściwości lecznicze. Ostatnio przeprowadzane badania wykazały, że brokuły są skuteczne w zapobieganiu i leczeniu...
Wraz z latem pojawia się szeroki wybór owoców sezonowych, zaczynając od brzoskwiń a kończąc na arbuzie. Jednak jeden z tych owoców, posiada właściwości, które powodują, że produkt ten stawia się na szczycie listy najlepszych letnich żywności – wiśnie. Wiśnie są częstym widokiem na targowiskach w letniej porze roku. Nie tylko ...

Dyskusje użytkowników

U mnie czosnek przechodzi z pokolenia na pokolenie... Mój tata zawsze go stosował na katar, robił jakiś receptury. Na garazu zawsze wisi cały stos czosnku :-) więc mamy go na zapas :) Mimo okropnego zapachu czosnek to naprawdę kluczowy element diety, tak jak niektóre warzywa choćby przykładowa cebuleczka.....
Trzy lata temu stwierdzono u mnie niedoczynnosć tarczycy a skutki tej choroby to +20kg i słodycze =25 kg nadwagi myslałam ze umre ale zapaliła się lampka dość tego nigdy nie byłam tak gruba a mam wzrostu 154cm.Zaczelam od niejedzenia kolacji i wpadła mi książka o occie jabłkowym pomyślałam rewelacja więc do dzieła.Wiedzac że moja ...
Brukselka z tego co wiem, to ma ich sporo ale nie ma żadnych rzetelnych informacji na internecie na ten temat ;/ Dlatego fajnie, że w końcu ktoś o tym pisze, po za tym, dziecko moje nie lubi warzyw, macie jakieś fajne pomysły na przygotowanie takiego dania warzywnego?....
Oprócz tylu wspaniałych właściwosci leczniczych czosnku warto dodać jego nie zastąpione właściwości jako przyprawa! Sprawdza się świetnie w wielu produktach, dzięki czemu zawsze czerpiemy z niego witaminy. Do obiadu specjalnego może posłużyć jako pyszny sos czosnkowy, nawet do ziemniaków w domu dodajemy rozgnieciony czosnek ze szcz...

Galerie

Procesom starzenia się towarzyszą przede wszystkim wolne rodniki. Zatem im mniej ich w organizmie, tym lepiej. Choć wolnych rodników nie da się uniknąć, to jednak można uzbroić sie w środki, które powstrzymają działanie tych szkodliwych środków. Takim rodzajem broni są przeciwutleniacze, których działanie dezaktywuje wolne rodniki...
Właściwości czarnej rzepy były znane już w starożytności. Zawiera ona w sobie wiele związków, które działają korzystnie np. na skórę głowy. Rzepa zawiera również substancje, które działają odkażająco, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Bulwa rzepy bogata jest w potas, żelazo, wapń, magnez fosfor oraz siarkę....