Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Brukselka właściwości odżywcze

- na ten temat

Artykuły

Brukselka jest rośliną powszechnie nielubianą, ze złą reputacją. Jednak jest ona idealnym przykładem pokazującym, że nie warto podążać za opinią większości. Jest niezwykle bogata w witaminy i składniki, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Brukselka jest popularną odmianą kapusty głowiastej. Zazwyczaj przyrz
Figi przynoszą ulgę w zaparciach, obniżają cholesterol, ciśnienie, pomagają schudnąć, zapobiegają osteoporozie i zawałowi serca, ułatwiają opalanie i są dobrym źródłem prebiotyków... Bogate są w wapń, potas, fosfor i żelazo. Jak w tym niepozornym owocu mieści się tyle dobra?...
Soczewica to roślina jednoroczna, strączkowa, podobnie jak groch, fasola czy bób. Jest jednak od tych ostatnich dużo mniej popularna, przynajmniej na gruncie polskim. Możemy wymienić kilka jej odmian, biorących swe nazwy od koloru, w którym dana soczewica występuje. Wyróżniamy zatem czerwoną, żółtą, zieloną, czarną (beluga) i ...
Łosoś słynie z wielu istotnych wartości odżywczych. Bogaty jest w wiele witamin, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania. Najcenniejsze w łososiu są kwasy omega-3 i omega-6. Jest on jednym z najlepszych źródeł kwasów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których nasz organizm sam nie wytwarza. Witaminy Łosoś zaw...
Kiełki brokuła wraz z upływem lat zdobywają coraz większą popularność wśród społeczności osób dbających o zdrowie. Są prawdziwymi bombami witaminowymi, zawierają od 10 do 100 razy więcej substancji odżywczych od dojrzałych główek brokułów. Ponadto posiadają wiele innych właściwości, które są korzystne dla zdrowia. O...
Brukselka jest rośliną powszechnie uprawianą w Europie jako jadalne zielone warzywo. Warzywa te, które przypominają małą kapustę są zazwyczaj gotowane na parze i później dodawane do dań mięsnych, w tym tradycyjnych obiadów świątecznych. To nie przypadek, że brukselka, podobnie jak inne warzywa z rodziny krzyżowych, takich jak ...
Wartości odżywcze ryb są znane nie od dzisiaj, chociaż nadal potrzebują reklamy i zachęty, aby ich spożycie zwiększało się z roku na rok. Mogą znacznie poprawić stan naszego zdrowia, a wystarczy jeść je jedynie dwa razy w tygodniu. Zdrowie w rybie W wielu domach jedzenie ryby praktykuje się przede wszystkim w piątki albo w dni ...
Powstająca z  łuskanych ziaren prosa kasza jaglana, nazywana czasem jagłami, długo była zapomnianym produktem w naszej kuchni, ostatnio jednak staje się znów coraz popularniejsza. Jest to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Kasza jaglana jest bardzo smaczna, choć może być gorzka jeżeli źle się ją przygotuje. Pasuje do wie...
Banany są najczęściej spożywanym owocem na świecie. Dzieje się tak z bardzo prostego powodu – są dla organizmu odżywczą bombą. Rosnące we własnym, ekologicznym opakowaniu są przez niektórych uważane za najważniejszy owoc świata. Dan Koeppel, autor książki Banana: The Fate of the Fruit That Changed the World, uważa nawet, że t...
Ostatnio polska kuchnia została wprost zawojowana przez kuskus. Ta drobna kasza uzyskiwana z pszenicy, jęczmienia lub prosa wyśmienicie nadaje się do przyrządzania tzw. szybkich potraw. Czym właściwie jest kuskus i jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie go? Kuskus jest powszechnie uznawany za kaszę, choć w obecnej formie bliżej m...
Kwas foliowy potrzebny jest każdej komórce naszego organizmu, od poczęcia aż do późnej starości. Pomaga w kształtowaniu układu nerwowego płodu, dorosłym dodaje sił, uspokaja. Zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej u płodu. Kwas foliowy należy do grupy witamin B12, rozpuszczalnych w wodzie. Jest jasnożółtą substancją ulegają...

Aktualności

Nauka wykazuje to każdego dnia: to, co jemy, wpływa na nasze ciało. I dziś znowu badanie przeprowadzone na myszach właśnie pokazało, że brokuły i brukselka pozwalają zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. To nowe badanie właśnie potwierdziło korzystne działanie brokułów oraz brukselki. Te dwa warzywa krzyżowe zawierają rzeczywi
Nowe odkrycia naukowców pozwolą wyjaśnić, jak jeden lub dwa kubki dziennie brukselki przygotowanej na parze, mogą pomóc w złagodzeniu stanów zapalnych dróg oddechowych, a tym samym w leczeniu astmy. Badanie wykazało, że sulforafan naturalnie obecny w brukselce i w warzywach krzyżowych, może czynić „cuda”. Brukselka jest jadalną,...
Algi są jeszcze zbyt mało znane, a jednak, są one wspaniałe dla zdrowia. Jeszcze bardzo mała liczba konsumentów zajada się algami. A jednak, ich zalety w dalszym ciągu są pokazywane. Tym razem, to dziennik Journal of Agricultural and Food Chemistry ujawnia, że algi są bogatym źródłem nowych składników pokarmowych ...
Wraz ze szpinakiem i jarmużem, brokuły to jedno z najbardziej pożywnych i wartościowych warzyw. Wśród starożytnych Rzymian, brokuł był postrzegany jako jedno z najbardziej wartościowych warzyw, które posiada również właściwości lecznicze. Ostatnio przeprowadzane badania wykazały, że brokuły są skuteczne w zapobieganiu i leczeniu...

Dyskusje użytkowników

U mnie czosnek przechodzi z pokolenia na pokolenie... Mój tata zawsze go stosował na katar, robił jakiś receptury. Na garazu zawsze wisi cały stos czosnku :-) więc mamy go na zapas :) Mimo okropnego zapachu czosnek to naprawdę kluczowy element diety, tak jak niektóre warzywa choćby przykładowa cebuleczka.....
Trzy lata temu stwierdzono u mnie niedoczynnosć tarczycy a skutki tej choroby to +20kg i słodycze =25 kg nadwagi myslałam ze umre ale zapaliła się lampka dość tego nigdy nie byłam tak gruba a mam wzrostu 154cm.Zaczelam od niejedzenia kolacji i wpadła mi książka o occie jabłkowym pomyślałam rewelacja więc do dzieła.Wiedzac że moja ...
Brukselka z tego co wiem, to ma ich sporo ale nie ma żadnych rzetelnych informacji na internecie na ten temat ;/ Dlatego fajnie, że w końcu ktoś o tym pisze, po za tym, dziecko moje nie lubi warzyw, macie jakieś fajne pomysły na przygotowanie takiego dania warzywnego?....
Oprócz tylu wspaniałych właściwosci leczniczych czosnku warto dodać jego nie zastąpione właściwości jako przyprawa! Sprawdza się świetnie w wielu produktach, dzięki czemu zawsze czerpiemy z niego witaminy. Do obiadu specjalnego może posłużyć jako pyszny sos czosnkowy, nawet do ziemniaków w domu dodajemy rozgnieciony czosnek ze szcz...

Galerie

Procesom starzenia się towarzyszą przede wszystkim wolne rodniki. Zatem im mniej ich w organizmie, tym lepiej. Choć wolnych rodników nie da się uniknąć, to jednak można uzbroić sie w środki, które powstrzymają działanie tych szkodliwych środków. Takim rodzajem broni są przeciwutleniacze, których działanie dezaktywuje wolne rodniki...