Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Aminy presyjne

- na ten temat

Polecamy

Proces erozji polega na stopniowej destrukcji i rozpuszczaniu szkliwa na skutek działania kwasów. Kwasy odpowiedzialne za erozję nie są produkowane przez bakterie jamy ustnej, lecz pochodzą z diety oraz z naszego organizmu (kwasy żołądkowe).

Artykuły

Drożdże piwne nieaktywne różnią się od aktywnych drożdży piwnych, które są probiotykami. Zauważmy, że picie piwa w żaden sposób nie jest związane z korzystnym działaniem drożdży piwnych. Drożdże piwne to produkt uboczny produkcji piwa. Te, które są sprzedawane w handlu, złożone są z mikroskopijnych g...
W Polsce na nowotwór trzustki zapada 3,5 tys. ludzi rocznie. U 90 % z nich chorobę wywołują czynniki zewnętrzne, takie jak: palenie papierosów, aminy powstające podczas przyrządzania potraw, a także, co najważniejsze, niektóre konserwanty dodawane do żywności. Jeżli nasze posiłki zaqwirają szkodliwe związki chemiczne może wiązać...
Preparaty farmaceutyczne zawierające acetaminofen są coraz częstszą przyczyną zatruć. Za bezpieczną dawkę uważa się 4,0 g paracetamolu, przy czym już 2,5-krotne jej przekroczenie wiąże się z bardzo szkodliwym wpływem na organizm. Początkowo pojawiają się jedynie nudności i wymioty, później jednak dochodzi do ciężkiego u...
Preparaty ziołowe są powszechnie stosowane w chorobach układu oddechowego. Wiele z nich jest bardzo skuteczna w przypadku schorzeń, którym towarzyszy kaszel. W zależności od rodzaju kaszlu można sięgnąć po preparaty działające przeciwkaszlowo (kaszel suchy) lub wykrztuśnie (kaszel mokry). Za działanie przeciwkaszlowe surowców rośl...
Jak wykazały najnowsze badania atramenty używane do wykonywania tatuaży zawierają pigmenty do farb samochodowych i opon, a są to przecież substancje rakotwórcze. Wciąż nie wiadomo, jak zachowują się one w organizmie i jakie konkretnie ryzyko niosą ze sobą, jednak eksperci przestrzegają, mogą być bowiem przyczyną bardzo poważnych c...
Z chwilą śmierci w naszym organizmie rozpoczynają się procesy doprowadzające ostatecznie do rozkładu zwłok. Oprócz tzw. wczesnym zmian pośmiertnych, a więc bladości zwłok, wysychania pośmiertnego, oziębienia zwłok, plam opadowych, stężenia pośmiertnego z czasem pojawiają się również tzw. późne zmiany pośmiertne. Są to w k...
Łagodny rozrost gruczołu krokowego (BPH - benign prostatic hyperplasia) - jest schorzeniem wyjątkowo częstym w męskiej populacji. W związku z postępującym starzeniem się społeczeństwa choroba ta nabiera szybko na znaczeniu. Dotyczy ona około połowy mężczyzn powyżej 50 roku życia i ponad 70% mężczyzn, którzy ukończyli 60 lat. M
Według badań przeprowadzonych przez kanadyjski instytut cukru, Kanadyjczycy zjedli w 2008 roku 1 197 795 ton cukru. Na populację 34 milionów, równa się to około 35 kilogramów cukru na głowę na rok. Albo 98 gramom (około 19 łyżeczek) na dzień. Dla Amerykanów, statystyki są jeszcze gorsze: średnia wzrasta powyżej 40 kg na osobę...
W dzisiejszych czasach rolnictwo, przemysł kwiatowy i wiele innych gałęzi gospodarki w celu zwiększenia produkcji korzysta różnych ”udogodnień”, m.in. z herbicydów i insektycydów. Zapewne każdy z nas zdaje sobie z tego sprawę, jednak czy zastanawialiśmy się jaki wpływ mogą wywierać na nasze zdrowie? Herbicydy są to środki stos...
Tarczyca jest gruczołem wydzielania wewnętrznego zlokalizowanym w przednio-dolnej części szyi. Tyroksyna (tetrajodotyronina, T4) i powstająca z niej trijodotyronina (liotyronina, T3) są głównymi hormonami wytwarzanymi przez gruczoł tarczowy. Tyroksyna powstaje w tarczycy z tyrozyny, na skutek jej jodowania. Biosynteza i metabolizmJon...
Kompresy z węglem aktywnym wskazane są do ran powierzchownych i głębokich z umiarkowanym lub dużym wysiękiem. Doskonale sprawdzają się również w przypadku ran zainfekowanych. Zakażenie rany bakteriami tlenowymi z rodzaju Proteus, Klebsiella czy Pseudomonas lub beztlenowymi z rodzaju Bacteroides lub Clostridium może powodować nieprzyj...

Aktualności

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Południowej Kalifornii (USC), w Kalifornijskim Instytucie Zapobiegania Rakowi, pokazują, że przygotowywane w wysokich temperaturach czerwone mięso, zwłaszcza smażone, może zwiększyć ryzyko zachorowania na zaawansowanego raka prostaty aż o 40 procent. Mariana Stern, profesor medycyny prewencyjnej ze...
Kardiolodzy i inni lekarze już od dawna patrzą na zatykające tętnice czerwone mięso jak na złoczyńcę, ale teraz mają kolejny powód, żeby zachęcać pacjentów do trzymania się z dala od niego. Nowe badanie bowiem stwierdziło, że mężczyźni, którzy konsumują dużo czerwonego mięsa (np. wołowego), są bardziej zagrożeni zachorowa...
W ciągu ostatnich dziesięciu lat dowiedziono, że przyrządzanie mięsa przy użyciu wysokiej temperatury lub grilla drastycznie zwiększa nie tylko ryzyko wystąpienia raka okrężnicy, ale także heterocykliczne aminy obecne w przegotowanym mięsie zaburzają metabolizm komórkowy podczas trawienia. Ostatnie odkrycia naukowców dowiodły, iż t...
Regularne spożywanie głęboko smażonej żywności, takiej jak frytki, smażone kurczaki i pączki, jest związane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka prostaty, a efekt wydaje się być nieco silniejszy w stosunku do bardziej poważnych form choroby, według badania przeprowadzonego przez badaczy w Fred Hutchinson Cancer Research Center...
Jemy za szybko, za dużo i niezdrowo. Cierpi na tym jeden z najważniejszych naszych organów - wątroba. Największy narząd naszego organizmu spełnia szereg kluczowych funkcji w układzie pokarmowym i wydalniczym. Można stwierdzić bez żadnej przesady, że od dobrze funkcjonującej wątroby zależy nasze życie. To prawdziwa fabryka, filtr i w...