Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

D-dimery podwyższony poziom

- na ten temat

Polecamy

Proces erozji polega na stopniowej destrukcji i rozpuszczaniu szkliwa na skutek działania kwasów. Kwasy odpowiedzialne za erozję nie są produkowane przez bakterie jamy ustnej, lecz pochodzą z diety oraz z naszego organizmu (kwasy żołądkowe).

Aktualności

Nowe badania z University of Copenhagen pokazują, iż nawet niewiele wyższy poziom stężenia glukozy we krwi znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Badaniami objęto ponad 80.000 osób. Zostały one opublikowane w Journal of American College of Cardiology. Nie tylko diabetycy charakteryzują się zwiększonym ryzyk...
Spożywanie orzechów pistacjowych reguluje poziom cukru we krwi u osób z zespołem metabolicznym - potwierdziło pierwsze tego typu badanie przeprowadzone przez ekspertów University of Toronto, zaprezentowane w kwietniu br. podczas konferencji Experimental Biology w Waszyngtonie. Badanie amerykańskich naukowców jest ...
Najnowsze badania pokazują, że niewielkie ilości określonego rodzaju lipidów występujących w jelicie cienkim, mogą odgrywać większą rolę, niż dotychczas sądzono, w podwyższaniu poziomu cholesterolu i tym samym powodując zatkanie tętnic. Grupa lipidów występująca w jelicie cienkim nosi nazwę kwasy lizofosfatydowe. Zespół badac...
Firma Tokyo Electric Power (Tepco), operator elektrowni atomowej Fukushima, oznajmił na początku sierpnia, iż w strefie, w której stoją obiekty, zmierzono poziom promieniowania potencjalnie śmiertelny. Taki poziom promieniowania wyższy od 10 siwertów został odkryty w dwóch miejscach, blisko przewodu wentylacyjnego, usyt...
Najlepszym sposobem dla diabetyka na zmniejszenie poziomu cukru we krwi jest połączenie aerobiku oraz ćwiczeń na siłowni. Jest to kombinacja, która pozwala na o wiele większą utratę wagi niż kiedy praktykowanie tylko jednej z tych aktywności fizycznych w jednym czasie. Cukier we krwi jest paliwem dla mięśni, a organizm spala go w więk...
Nadprodukcja hormonu hepcydyny wydaje się osłabiać transfer żelaza z organizmu kobiety do organizmu płodu. Nowe badania z Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging, na Tufts University oraz Mother Infant Research Institute w Tufts Medical Center sugerują, że zgodnie z przeprowadzoną analizą, podwyższony poziomu hepcydyny u ...
Najnowsze badania dowodzą, że jedząc organiczne produkty przez tydzień, możesz zredukować poziom pestycydów o 90%. Wyniki badań zostaną opublikowane w lipcowym wydaniu Journal of Environmental Research. Badania potwierdzają ustalenia  z 2006 roku. Dowodziły, że dieta organiczna bardzo obniżyła poziom pestycydów fosforowych. Wyniki ...
Jak stwierdza badanie, kobiety, które mają wyższe poziomy witaminy D w momencie diagnozy raka piersi, zdają się mieć mniejsze guzy (P=0.0063). Badanie to przeprowadziła pani Barbara Brouwers, z uniwersytetu w Leuven w Belgii, a zostało ono przedstawione na sympozjum raka piersi, które odbywało się w San Antonio (San Antonio Breast Cancer...
Najnowsze badanie naukowców z Uniwersytetu Notre Dame, opublikowane w PLOS ONE, dostarcza dowodów na to, że spanie blisko swojego potomstwa sprawia, że poziom testosteronu u ojców maleje. A to z kolei przekłada się na zmiany w ich zachowaniach rodzicielskich. Ojcowski poziom testosteronu powiązany został już jakiś czas temu z zachowania...
Najnowsze badania dot. probiotyków i ich wpływu na choroby układu krążenia zostały umieszczone w magazynie „Nutrition Reviews”. Przestudiowano 26 przypadków klinicznych i dwie meta analizy, aby ocenić szanse probiotyków w zmniejszeniu cholesterolu LDL. Najbezpieczniejszy z probiotyków Z przebadanych  probiotyków L. reuteri NCI...
Wyniki badań nad myszami, przedstawione w przeglądzie naukowym Cell Metabolism z 4 grudnia, pozwalają dojść do konkluzji, że gdy jemy za dużo, rozwija się u nas nadwaga jako efekt notorycznie podwyższonego poziomu insuliny. Co więcej, udało się stwierdzić, że zwierzęta, u których przez dłuższy czas podtrzymywany jest niski poziom...
Coroczny raport publikowany przez Dame Sally Davies koncentruje się na fakcie, że poziom otyłości stale wzrasta. Osoby otyłe są narażone na zachorowanie na cukrzycę, nadciśnienie krwi, choroby serca, a także na wylew lub raka. Niepokojące sygnały Według wyników raportu dwie trzecie dorosłych Brytyjczyków jest otyłe lub mają nadwa...
Naukowcy dostarczyli właśnie dowodów na to, że substancje naturalne, które znajdują się w ekstrakcie z nieprażonych ziaren zielonej kawy, pomagają w kontrolowaniu podwyższonego poziomu cukru we krwi oraz pozytywnie wpływają na wagę ciała. Prezentacja na temat kwasu chlorogenowego, będącego popularnym suplementem diety, stanowiła cz...
Najnowsze badania amerykańskich naukowców dowodzą, że wzbogacenie diety o suplementy z witaminą D pomagają zatrzymać proces spadku zdolności poznawczych u osób starszych. Badanie przeprowadził zespół składający się z naukowców z kilku uniwersytetów, m.in. : Wake Forest, Uniwersity of California.U osób starszych w większości przy...

Dyskusje użytkowników

Witam, mam 25 lat i ostatnio miałem probleme z erekcja oraz utrzymaniem wzwodu. zrobiłem badania na poziom prolaktyny, w obu przypadkach poziom wykraczal poza normy nie znacznie ale byl podwyzszony: w skali 3-15 ng/mL, moj wynik 17,2. Byłem z tym u endokrynologa, on powiedzial mi ze jezeli nie mam bólow głowy oraz zaburzen widzenia to wszystko...
Mam pytanie, robiłam ostatnio badania i wyszedł mi 6 razy większy poziom D-dimerów niż powinien być i niestety stale rośnie... Byłam u kardiologa i chirurga naczyniowego i nie stwierdzono żadnej zakrzepicy, nie jestem też w ciąży. Czy wie ktoś może jakie choroby mogą powodować taki wzrost D-dimerów, bo sama chciałabym poszukać w ...
Cieszę się, że pistacje są zdrowe, ponieważ odkąd pamiętam uwielbiam te orzechy, ale wcześniej zwracałam uwagę tylko na ich walory smakowe. Po przeczytaniu artykułu na zdrowo-zakreceni.pl dowiedziałam się o ich pozytywnym oddziaływaniu na organizm, więc zaczęłam jeść je częściej, tylko ta ich kaloryczność... Ale teraz muszę ...
Hej mam problemy z poziomem złego cholesterolu i się zastanawiam jak w szybki sposób sobie z nim radzić bo dieta to wiecie jak to jest nie zawsze uda sie dopilnować :). Dietki ciężko upilnować :) . No trudno to można stosować jakieś suplementy jak te margaryny.. Dieta bogata w błonnik, używać dobrych tłuszczów - oliwy z oliwek alb...

Artykuły

Mało kto zdaje sobie sprawę, że nawet odrobina przypraw do codziennego dania lub napoju, może znacząco poprawić nasz stan zdrowia. Nie na darmo mówi się, że przyprawy są  niedocenianym skarbem. Bowiem mają nie tylko zdolności obniżania poziomu cukru we krwi, ale też wiele innych właściwości, na przykład: wspomagają leczenie chor...
Ciągle się mówi o złym cholesterolu, podczas gdy jest on niezbędny. Jest to związek chemiczny występujący w ścianach komórkowych, a także w otoczce mielinowej (w osłonce włókien nerwowych), w naszym mózgu. Natomiast, nadmiar cholesterolu stanowi problem. Sprzyja odkładaniu się płytek miażdżycowych (atheroma) w tętnicach. Pękni...