Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Żywność kwasowość zasadowość

- na ten temat

Artykuły

Życie to naturalny proces, który zaczyna się narodzinami, a kończy śmiercią. Ma jednak pewne bariery, m. in. nie dopuszcza do krzyżowania gatunków czy udoskonalania roślin. Technika genetyczna łamie te zasady i umożliwia ulepszenie właściwości roślin, produktów, a nawet ingeruje w życie. Czym jest technika genetyczna? Technika...
Żywność genetycznie zmodyfikowana (transgeniczna); Novel Food (nowa żywność) - to artykuły spożywcze zawierające produkty modyfikacji genetycznej lub żywność wyprodukowana z roślin lub zwierząt, które zostały wcześniej ulepszone technikami inżynierii genetycznej. Żywność genetyczne modyfikowana jest typem organizmu zmodyfikowan...
Na początku warto przypomnieć, co zaliczamy do żywności zasadowej. Otóż, to nic innego jak owoce, warzywa, woda, oleje roślinne. Słowem jest to żywność zdrowa. Dieta oparta na zasadowej żywności jest bezpieczna dla organizmu, dostarcza mu potrzebnych wartości odżywczych. Żywność zasadowa w naszym życiu Nie tylko badania wyka...
„Produkować, nie niszcząc ziemi - żywić, nie szkodząc społeczeństwu” to podstawowy cel producentów żywności ekologicznej. Dziś jednak słowo „ekologiczny” stało się modne i często nadużywane. Pojawiają się więc wątpliwości, czy rzeczywiście produkty określane tym mianem różnią się czymś od innych. ...

Aktualności

Wielu ludzi wierzy, że ekologiczna żywność jest zdrowsza. Ale czy naprawdę tak jest? Według najnowszych badań, produkty ekologiczne są tylko nieznacznie zdrowsze od pozostałych. Badacze nie znaleźli wystarczających dowodów na to, że produkty "bio" są bardziej pożywne lub mniej szkodliwe dla zdrowia od innych. Wyniki badań ...
Rodzice wiedzą jak ważna jest dla ich dzieci zdrowa dieta, bogata w owoce, warzywa i produkty zbożowe. Nie jest jednak oczywiste, czy zakup ekologicznych produktów żywnościowych rzeczywiście przynosi wymierne korzyści dla zdrowia dzieci. Aby lepiej zbadać tę kwestię i dostarczyć rodzicom oraz pediatrom rzetelnych informacji, w American...
Alergie pokarmowe stały się globalną epidemią i medycyna konwencjonalna nie ma na nie lekarstwa. Według ustaleń Centers for Disease Control, liczba zachorowań na alergie pokarmowe (wśród dzieci) wzrosła między 1997 a 2011 rokiem o 50 %. Czy może to mieć coś wspólnego z żywnością modyfikowaną genetycznie? Od 1990 roku, w którym w...
Nowe badanie nie odnalazło naukowych rozstrzygających dowodów ukazujących związek między zakwaszającą żywnością a pojawianiem się osteoporozy, w przeciwieństwie do związków równowagi kwasowo-zasadowej przedstawianych przez naturopatów. Według tego podejścia, niektóre produkty spożywcze, takie jak ...
Według nowych badań, które zostały wykonane na Uniwersytecie Oxford w Wielkiej Brytanii odkryto, że kobiety, które nie jedzą żywności ekologicznej, mają taką samą szansę zachorowania na raka, jak te które spożywają ją na co dzień. Jeden z badaczy, Tim Key, profesor epidemiologii i zastępca dyrektora Zakładu Epidemiologii Nowotw...
Naukowcy już dawno zauważyli niebezpieczeństwo jakim jest kadm (Cd), metal ciężki, który jest główną przyczyną zaburzeń naczyniowych, najczęściej występujących nowotworów, osteoporozy i chorób nerek. Może także spowodować uszkodzenie układu rozrodczego i nerwowego organizmu. Prócz dymu tytoniowego, który powoduje liczne zabur...
Według badania, które się ukazało niedawno, zwierzęta karmione przez podnad trzy miesiące kukurydzą, soją albo ziemniakami genetycznie zmodyfikowanymi, mają nie prezentować żadnych problemów zdrowotnych. Zwierzęta te mają mieć się równie dobrze co zwierzęta poddane normalnej diecie. Warzywa i zboża genetycznie zmodyfikowane, czy...
Kilka dni temu, w Berlinie, we wspólnej deklaracji na zamknięcie międzynarodowego szczytu ministrów rolnictwa z ponad sześćdziesięciu krajów, ministrowie ci określili się jako „zdeterminowanych, aby zapewnić żywność i aby zwalczyć głód na świecie”. Uczestnicy tego międzynarodowego szczytu, pośród których znaleźli się mi...
Nowe wieści ze strony niesławnego już bisfenolu A. Ostatnio bowiem francuskie Zgromadzenie Narodowe jednogłośnie przegłosowało zakaz stosowania tej substancji we wszystkich pojemnikach na żywność. Przepis ten wejdzie w życie w 2014 roku (w 2013 roku wejdzie zakaz stosowania bisfenolu A w pojemnikach przeznaczonych dla dzieci poniżej 3 r...
Produkty żywnościowe wzbogacane, takie jak jogurty probiotyczne, jajka omega-3 oraz margaryna wzbogacona o fitosterole, zdobywają coraz większą popularność. Ale, nawet jeśli korzystne działanie dla zdrowia takiej funkcjonalnej żywności jest podpierane przez wyniki coraz większej liczby badań, to nie powinna ona jednak być widziana jak...
Fakt, że na obecnym rynku króluje przetworzona żywność zawierająca sztuczne barwniki, stabilizatory chemiczne i konserwanty nie dziwi nikogo. Najnowsze badania przeprowadzone przez FoodBabe.com ujawniły jednak szokujące wiadomości. Okazuje się, że żywność obecna w USA, nawet ta przetworzona, okazuje się być dużo gorszej jakości od...

Dyskusje użytkowników

Mam chwilkę czasu, to coś naskribie :) prozdrowotne substancje naturalne: :arrow: kw. tłuszczowe n-3 (omega-3) - do 2g/dzień, zapobieganie chorobom układu krążenia, są składnikiem siatkówki oka, komórek nerwowych i mózgu (w Japonii nazywane "brain food") - występowanie m in. w: oleju rzepakowym, sojowym, lnianym :arro...
Co zrobić przy zasadowości organizmu? Proszę o pomoc.. Ph moczu przede wszystkim jest zalezne od naszego odzywiania. Jeden wynik moczu nie jest rozwnoznaczny z tym że mamy podwyzszone Ph. jest tez zalezny od czasu przechowywania moczu przed badaniem. takie domowe sposoby zakwaszenia to zurawina lub wit C.....
Warto dbać o to, by zdrowo karmić dzieci. Ja zawsze czytam etykiety produktów, które kupuję, unikam konserwantów, barwników czy napojów gazowanych. Słodycze tak- ale od czasu do czasu. Napoje - najczęściej Jupik, a tak to woda..
Więcej informacje na takie tematy jak zdrowa żywność czy żywność ekologiczna na stronie: http://www.bioplanet.pl/.

Galerie

Zdrowa dieta jest bez wątpienia niezbędnym elementem każdej kobiety w ciąży. Organizm, bowiem potrzebuje dużo energii, by mógł sprawnie funkcjonować. Istnieje, jednak żywność, której przyszła mama powinna bezwzględnie unikać.