Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Żelazo w żywności, co jeść

- na ten temat

Artykuły

Przy niedoborze żelaza należy dbać o odpowiednią dietę. Na tę przypadłość może zachorować każdy bez względu na wiek. Ponieważ ten ważny składnik dostarczany jest organizmowi w pożywieniu, należy zadbać o właściwe odżywianie się i pozbycie złych nawyków żywieniowych. Żelazo - ważny składnik w codziennej diecie Żela...
Prawidłowy poziom kwasu foliowego i żelaza w organizmie jest niezwykle ważny zwłaszcza dla przyszłych matek i ich nienarodzonych dzieci. Zgromadzone jeszcze przed ciążą w odpowiedniej ilości żelazo i kwas foliowy zapewnią dziecku prawidłowy rozwój już od chwili poczęcia. Żelazo nie jest jednak dostarczane w wystarczających ilościa...
Współczesny rynek wymaga żywności bezpiecznej i atrakcyjnej dla konsumenta, a jednocześnie charakteryzującej się długim okresem przydatności do spożycia. Nasze oczekiwania wobec żywności także się zmieniają. Coraz częściej poszukujemy produktów, które korzystnie wpływają na zdrowie, posiadają atrakcyjne cechy sensoryczne, są...
Jak podaje francuska agencja ANSES (Narodowa Agencja ds. bezpieczeństwa sanitarnego produktów spożywczych, środowiska oraz pracy, Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail), dodatek do żywności jest substancją, która zazwyczaj nie jest konsumowana jako pr...
Wszystkie dodatki do żywności są wymieniane na opakowaniach, albo kodem symbolizowanym przez literę „E”, za którym idą trzy bądź cztery cyfry, albo też po prostu wymieniane są z nazwy. Już od ponad 30 lat, krążą szalone plotki na temat rzekomej szkodliwości dodatków do żywności. Utrzymujące się pogłoski ...

Dyskusje użytkowników

Najlepsze suplementy, to takie, które w swoim składzie mają żelazo hemowe, czyli sproszkowaną hemoglobinę. Jest to żelazo pochodzenia zwierzęcego i wchłania się dużo lepiej niż żelazo niehemowe i takie suplementy trzeba wybierać.
Witam. Proszę o wypełnienie krótkiej ankiety dotyczącej bezpieczeństwa żywności. http://www.ankietka.pl/ankieta/42471/opinia-spoleczenstwa-na-temat-zywnosci-ekologicznej.html Z góry dziękuję. Pozdrawiam.. .
Zanim 14 października 2011 roku Łódź ponownie powita miłośników zdrowych smaków, warto przyjrzeć się ostatniej edycji targów. Zeszłoroczne Targi były największą do tej pory imprezą poświęconą idei naturalnej żywności. Blisko 7 tysięcy osób odwiedzając NATURA FOOD mogło się spotkać z ponad 200 przetwórcami i dystrybutora...
Zanim 14 października 2011 roku Łódź ponownie powita miłośników zdrowych smaków, warto przyjrzeć się ostatniej edycji targów. Zeszłoroczne Targi były największą do tej pory imprezą poświęconą idei naturalnej żywności. Blisko 7 tysięcy osób odwiedzając NATURA FOOD mogło się spotkać z ponad 200 przetwórcami i dystrybutora...

Aktualności

Żelazo jest dla nastolatków ważne, gdyż pomaga im prawidłowo rosnąć. Przy pomocy tego pierwiastka odbywają się także różne procesy metaboliczne, np. dostarczanie tlenu do narządów, wytwarzanie krwi. Jego niedobór u chłopców oznacza słaby wzrost masy mięśniowej i spadek objętości krwi. Dziewczęta tracą  żelazo szczególnie...
Co właściwie wiemy o chorobie Alzheimera? Po pierwsze, jest to schorzenie nieuleczalne, obecnie nie ma leku na tę chorobę i nie da się w żaden sposób powstrzymać jej postępów. Głównym czynnikiem ryzyka jest starzenie, przeciwko któremu dysponujemy tylko mocno ograniczonymi środkami zaradczymi. Tę główną światową neurodegeneracj
24 i 25 września 30 000 wolontariuszy Banków Żywności zbierało żywność w ponad 2 000 sklepów na terenie całej Polski. Dzięki ofiarności ludzi udało się zebrać rekordową ilość żywności ponad 440 ton, która zostanie przekazana organizacjom i instytucjom zajmującym się dożywianiem dzieci. Dziękujemy Wam za okazane serce! Jedno...
Bardziej racjonalne wykorzystanie łańcucha produkcji żywności oraz spadek ilości marnowanego jedzenia mogłyby znacznie pomóc w utrzymaniu zasobów naturalnych planety oraz poprawiłyby poziom życia ludzi - wykazują badania naukowców z Aalto University, VU University Amsterdam oraz University of Bonn zaprezentowane w Science of the Total E...
Badanie opublikowane w Neurology sugeruje, iż niskie poziomy żelaza we krwi i anemia wiążą się z większym ryzykiem demencji. Do anemii dochodzi, kiedy we krwi spada liczba czerwonych krwinek albo stężenie hemoglobiny. Naukowcy z University of California, San Francisco oraz z American Academy of Neurology, przyjrzeli się ponad 2 500 doros
Niedokrwistość jest obecnie bardzo poważnym problemem na całym świecie. Naukowcy z University of Melbourne w Australii uważają, iż codzienne podawanie suplementu żelaza dzieciom z anemią, zapewnia ochronę całego organizmu. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że obecnie około 25% dzieci w wieku szkolnym choruje na anemię, a n...
Ostatnie zamieszanie w Food and Drug Administration (FDA) dotyczyło zasad, które łagodzą drogę producentom żywności, którzy w ten sposób mogą wykorzystać składniki „ogólnie uznane za bezpiecznie” a w rzeczywistości, potencjalnie niebezpieczne dla zdrowia. Obecny system bezpieczeństwa, posiada lukę, która umożliwia wprowadzanie...
Naukowcy z BYU przeprowadzający nowe badanie, stwierdzają, że ​patrzenie na dużą ilość zdjęć żywności, może niekorzystnie wpłynąć na przyjemność, którą powinniśmy czerpać z jedzenia. Wyniki badań zostały opublikowane w Journal of Consumer Psychology. Okazuje się, że obsesja fotografowania jedzenia, która towarzyszy ni...
Na rynku jest dostępnych coraz więcej suplementów odżywiania dla kobiet ciężarnych. Jeżeli chodzi o suplementy żelaza, międzynarodowe badanie, opublikowane w Plos Medicine przez australijskich naukowców, wykazuje, że zażywanie tego pierwiastka każdego dnia nie jest bardziej skuteczne niż zażywanie go 2 razy w tygodniu. Kobiety w ci
Osoby otyłe mają większe ryzyko cukrzycy i chorób układu krążenia, co powinno również odpowiednio wpływać na zwiększenie motywacji, a w konsekwencji zaowocować poprawą diety. Jednak jak się okazuje w przypadku osób, które mają ograniczony dostęp do zdrowej żywności, trwanie w diecie staje się jeszcze bardziej trudne. Nowe bada...

Galerie

W czasie ciąży prawidłowy poziom kwasu foliowego i żelaza jest bardzow ważny, szczególnie dla rozwoju nienarodzonego dziecka. Dla kobiety najlepsze jest jeszcze przed zajściem w ciąże przyjmowanie preparatów bogatych w te dwa pierwiastki. Ponadto ginekolodzy zalecają zażywanie kwasu foliowego kobietom planującym ciążę przede wszyst...