Szukaj:
Zobacz tagi
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Żelazo w żywności, co jeść

- na ten temat

Dyskusje użytkowników

Witam. Proszę o wypełnienie krótkiej ankiety dotyczącej bezpieczeństwa żywności. http://www.ankietka.pl/ankieta/42471/opinia-spoleczenstwa-na-temat-zywnosci-ekologicznej.html Z góry dziękuję. Pozdrawiam.. .
Witam jestem w ciazy lekarz powiedzial ze mam malo zelaza przepisal mi w plynie zelazo 3x dziennie po 20 ml. czytalam na nacie jakie sa objawy gdy sie ma za malo zelaza i nic sie nie zgadza z tym co mi jest ja bym mogla dzrzewa wyrywac swietnie sie czuje,nie moge spac jestem az za bardzo aktywna,,,,wiec sama juz niewiem co myslec o tym wszyst...
WITAM, CHCĘ PRZESTRZEC PRZED DOMIĘŚNIOWYMI ZASTRZYKAMI ŻELAZA. LEKARKA REJONOWA (PANI RASIŃSKA POZNAŃ UL. BUKOWA) ZALECILA MI TAKOWE.DOSTAŁAM PO CZWARTYM ZASTRZYKU DUSZNOŚCI, WYSYPKĘ, OPUCHŁAM OKROPNIE,ROBIŁO MI SIĘ SŁABO. POJECHAŁAM DO SZPITALA .OKAZAŁO SIĘ ŻE TE ZASTRZYKI PODAJE SIĘ WYŁĄCZNIE W SZPITALACH, A NIE W WARUNKACH AM...
Zanim 14 października 2011 roku Łódź ponownie powita miłośników zdrowych smaków, warto przyjrzeć się ostatniej edycji targów. Zeszłoroczne Targi były największą do tej pory imprezą poświęconą idei naturalnej żywności. Blisko 7 tysięcy osób odwiedzając NATURA FOOD mogło się spotkać z ponad 200 przetwórcami i dystrybutora...

Aktualności

Żelazo jest dla nastolatków ważne, gdyż pomaga im prawidłowo rosnąć. Przy pomocy tego pierwiastka odbywają się także różne procesy metaboliczne, np. dostarczanie tlenu do narządów, wytwarzanie krwi. Jego niedobór u chłopców oznacza słaby wzrost masy mięśniowej i spadek objętości krwi. Dziewczęta tracą  żelazo szczególnie...
Co właściwie wiemy o chorobie Alzheimera? Po pierwsze, jest to schorzenie nieuleczalne, obecnie nie ma leku na tę chorobę i nie da się w żaden sposób powstrzymać jej postępów. Głównym czynnikiem ryzyka jest starzenie, przeciwko któremu dysponujemy tylko mocno ograniczonymi środkami zaradczymi. Tę główną światową neurodegeneracj
Bardziej racjonalne wykorzystanie łańcucha produkcji żywności oraz spadek ilości marnowanego jedzenia mogłyby znacznie pomóc w utrzymaniu zasobów naturalnych planety oraz poprawiłyby poziom życia ludzi - wykazują badania naukowców z Aalto University, VU University Amsterdam oraz University of Bonn zaprezentowane w Science of the Total E...
Badanie opublikowane w Neurology sugeruje, iż niskie poziomy żelaza we krwi i anemia wiążą się z większym ryzykiem demencji. Do anemii dochodzi, kiedy we krwi spada liczba czerwonych krwinek albo stężenie hemoglobiny. Naukowcy z University of California, San Francisco oraz z American Academy of Neurology, przyjrzeli się ponad 2 500 doros
Niedokrwistość jest obecnie bardzo poważnym problemem na całym świecie. Naukowcy z University of Melbourne w Australii uważają, iż codzienne podawanie suplementu żelaza dzieciom z anemią, zapewnia ochronę całego organizmu. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że obecnie około 25% dzieci w wieku szkolnym choruje na anemię, a n...
24 i 25 września 30 000 wolontariuszy Banków Żywności zbierało żywność w ponad 2 000 sklepów na terenie całej Polski. Dzięki ofiarności ludzi udało się zebrać rekordową ilość żywności ponad 440 ton, która zostanie przekazana organizacjom i instytucjom zajmującym się dożywianiem dzieci. Dziękujemy Wam za okazane serce! Jedno...
Na rynku jest dostępnych coraz więcej suplementów odżywiania dla kobiet ciężarnych. Jeżeli chodzi o suplementy żelaza, międzynarodowe badanie, opublikowane w Plos Medicine przez australijskich naukowców, wykazuje, że zażywanie tego pierwiastka każdego dnia nie jest bardziej skuteczne niż zażywanie go 2 razy w tygodniu. Kobiety w ci
Kanada zacieśnia środki kontroli dotyczące importu żywności z Japonii, a to z powodu śladów promieniowania, które ta żywność może zawierać, oznajmiła ostatnio Kanadyjska Agencja Inspekcji Żywności. Kanadyjskie władze sanitarne oznajmiły, iż zakaz sprowadzania do kraju obejmie produkty mleczne, owoce i warzywa pochodzące z region...
Mimo że niedożywienie to problem dotykający ponad 860 milionów osób na całym świecie, połowa żywności produkowanej każdego roku - od 1,2 do 2 miliardów ton - jest marnowana. Brytyjskie media opublikowały w czwartek w zeszłym tygodniu raport Institution of Mechanical Engineers, według którego od 30 do 50% z 4 miliardów ton żywnoś...
Mała rewolucja w świecie dietetyki: ryba, która według zapewnień specjalistów miała być tak dobra i cenna dla zdrowia, jest w rzeczywistości szkodliwa dla ludzkiego organizmu. Przynajmniej według francuskiej agencji ANSES (Agence de sécurité alimentaire, agencja zajmująca się bezpieczeństwem żywności), która bije na alarm i zaleca...
Tranzyt żywności przez jelito cienkie wpływa pozytywnie na wchłanianie składników odżywczych i tym samym, również na nasze zdrowie. Okrycie, że tranzyt żywności jest regulowany przez hormon, wskazuje na nowe sposoby pozwalające zwiększyć wchłanianie składników odżywczych i tym samym, potencjalnie wyleczyć niedożywienie. Jednym ...

Galerie

W czasie ciąży prawidłowy poziom kwasu foliowego i żelaza jest bardzow ważny, szczególnie dla rozwoju nienarodzonego dziecka. Dla kobiety najlepsze jest jeszcze przed zajściem w ciąże przyjmowanie preparatów bogatych w te dwa pierwiastki. Ponadto ginekolodzy zalecają zażywanie kwasu foliowego kobietom planującym ciążę przede wszyst...

Artykuły

Prawidłowy poziom kwasu foliowego i żelaza w organizmie jest niezwykle ważny zwłaszcza dla przyszłych matek i ich nienarodzonych dzieci. Zgromadzone jeszcze przed ciążą w odpowiedniej ilości żelazo i kwas foliowy zapewnią dziecku prawidłowy rozwój już od chwili poczęcia. Żelazo nie jest jednak dostarczane w wystarczających ilościa...
Współczesny rynek wymaga żywności bezpiecznej i atrakcyjnej dla konsumenta, a jednocześnie charakteryzującej się długim okresem przydatności do spożycia. Nasze oczekiwania wobec żywności także się zmieniają. Coraz częściej poszukujemy produktów, które korzystnie wpływają na zdrowie, posiadają atrakcyjne cechy sensoryczne, są...
Jak podaje francuska agencja ANSES (Narodowa Agencja ds. bezpieczeństwa sanitarnego produktów spożywczych, środowiska oraz pracy, Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail), dodatek do żywności jest substancją, która zazwyczaj nie jest konsumowana jako pr...
Wszystkie dodatki do żywności są wymieniane na opakowaniach, albo kodem symbolizowanym przez literę „E”, za którym idą trzy bądź cztery cyfry, albo też po prostu wymieniane są z nazwy. Już od ponad 30 lat, krążą szalone plotki na temat rzekomej szkodliwości dodatków do żywności. Utrzymujące się pogłoski ...